2.5 millió euróért adtak el játékost – a horvát „kiscsapat” jó példa lehet

PAUNOCH PÉTER BLOGJAPAUNOCH PÉTER BLOGJA
Vágólapra másolva!
2019.08.08. 14:45
null
A HNK Gorica kiterjedt nemzetközi kapcsolatainak is köszönhetően, szabadon igazolható játékosként szerződtette Törökországból Iyayi Atiemwent,akit aztán busás haszonnal adott tovább (Fotó: gol.dnevnik.hr/PIXSELL)
Az idénykezdés, a játékospiacon szerzett nyári tapasztalatok és az elmúltidőszakban olvasott vezetői nyilatkozatok ismét arra sarkallottak, hogy ismét foglalkozzak egy kicsit a klubvezetési modellekkel. Már csak azért is, mert volt szerencsém megismerni egy kisebb horvát klub, a HNK Gorica működését, amely jó példa arra, hogyan lehet párhuzamosan és hatékonyan működtetni a saját utánpótlásra és a scoutingra, abból következő játékosigazolásokra egyformán építő vezetői stratégiát – a játékosügynök szemével, Paunoch Péter blogja.

 

Az utánpótlásnevelés nem megy egyik napról a másikra és tisztáncsak arra építve Magyarországon nem lehet átütő sikereket elérni, sem szakmai, sem üzleti téren. Erre példa mondjuk az MTK. A klub sportigazgatója, Polyák Balázs elmondta, hogy a jelenlegi 26-os keretükből 21-en a klubnál nevelkedtek, és az előző idényekben is nagyban építettek a saját nevelésű futballistáikra. Viszont 2017 óta kétszer esett ki az MTK az NB I-ből, ami pedig az üzleti részt illeti, a télen Genoába szerződő Schäfer Andrást megelőzően az elmúlt nyolc évben csak Bese Barnabást tudta külföldre eladni a klub a saját nevelésű játékosai közül.

A saját utánpótlásra szintén alapozó DVSC az elmúlt három évben a saját nevelésű játékosok közül Balogh Norbertet tudta eladni külföldre, az olasz Palermónak és az általunk képviselt Korhut Mihályt az izraeli bajnok Hapoel Beer-Sevának, de a Loki további bevételeket is elkönyvelhetett az elmúlt években. Például a nem saját nevelésű, szintén általunk képviselt Holman Dávid értékesítésével, de a belső piacon is kötött üzleteket, például a Videotonhoz szerződött Bódi Ádám, Varga József kettős játékjogának értékesítésével. Miközben egy viszontagságos idényt leszámítva a Loki nem a bennmaradásért, sokkal inkább a dobogóért és a nemzetközi kupaindulásért küzd, köszönhetően annak, hogy a saját utánpótlást ki tudják egészíteni olyan, akár magyar, akár külföldi igazolásokkal, akik a csapat segítségére tudnak lenni.

Ez az a modell, amely nem kimagasló költségvetés mellett is működhet hatékonyan, viszont, ahhoz, hogy a saját utánpótlás mellé érkező játékosok valóban minőséget képviseljenek és hosszú távon segíteni tudjanak a célok elérésében, véleményen szerint szükség van szisztematikusan működő, jól felépített, saját adatbázisra alapozott játékosmegfigyelésre, vagyis scoutingra.

Ezt a fajta működést példázza számomra az előző idényben a horvát élvonalban 5. helyen záró HNK Gorica, melynek klubmenedzsere, Igor Krlic egy interjúban beszélt a játékospolitikájukról.

„Mindaugas Nikoliciusszal a Zalgiris Vilnius volt sportigazgatójával, valamint Filip Selendiccel érkeztünk két éve a klubhoz, akivel tíz éve együtt dolgozunk. Nikonak volt tapasztalata sportigazgatóként és rengeteg területen segítette a klubot. Filipnek és nekem pedig a játékosok kiválasztása kapcsán volt tapasztalatom. Képesek voltunk észrevenni a tehetséget, de ami ennél is fontosabb, tudtuk, hogy kell velük dolgozni, hogyan kell őket fejleszteni, hogy topszinten is megállhassák a helyüket. Példaként említhetjük Kristijan Bistrovicot a CSZKA Moszkvából, akit a Slaven Belupo csapatából vásároltak meg ötszázezer euróért, valamint Ivan Dolceket, akit most a Hajduk vásárolt meg ugyanennyiért, illetve ide tartozik Luka Ivanusec is, aki közel áll ahhoz, hogy a Dinamo Zagrebhez szerződjön. A gyakorlatunkat beépítettük a HNK Goricánál végzett munkába is, melynek eredményeként Iyayi Atiemwent 2.5 millió euróért eladtuk a Dinamo Zagrebnek (– a nigériai középpályás 2018. februárjában ingyen érkezett a horvát klubhoz Törökországból, egy év múlva busás haszonnal távozott), de már látjuk azokat a futballistákat,akik folytathatják a sort. Kristijan Lovrictól Musa Muhammeden át Maks Juraj Jovicig több játékost is említhetek”– nyilatkozta Krlic, aki a kiválasztási folyamatról és a nemzetközi kapcsolatok alakításáról is beszélt.

„Mindhármunknak megvannak a megfelelő kapcsolatai a futballban, minden ajánlást és minden egyes játékost ellenőrzünk. Ha tetszik nekünk valaki, Filip az, aki a végleges, mélyebb ellenőrzést végzi, felmérjük a labdarúgó karakterét, és ha meggyőzött minket,akkor „támadunk”, hogy szerződtetni tudjuk.. Persze vannak scoutjaink, egész évben folyik a kutatás. Például Celic is így érkezett hozzánk. Láttuk őt játszani a másodosztályban és a bajnokság végén már alá is írt hozzánk. Amit kiemelnék az az, hogy nagyon jó a viszonyunk klubokkal, ügynökökkel, edzőkkel, sosem csapjuk be őket, ezáltal megbíznak bennünk és a játékosaikat is szívesen engedik el hozzánk vagy éppen ajánlják nekünk. Nagyon jó barátaink vannak a régióban, akik tippekkel látnak el bennünket a fiatal játékosokat illetően. Van partnerünk Afrikában, Hollandiában, Lengyelországban, Romániában, Albániában és most Dél-Koreáig is bővültünk. Ez az együttműködés véletlenül jött. Kapcsolatba kerültünk egy Koreai céggel, amely TOP GPS mérő rendszereket állít elő. Kiváló kapcsolataik vannak klubokkal, játékosokkal, a szövetséggel. Rajtuk keresztül láttunk öt-hat olyan játékost, aki játszhatna a horvát első osztályban és még ötöt aki a másodosztályban. Mindannyian fiatalok,akik tovább fejlődhetnek még a későbbiekben. Végül kiválasztottunk közülük három játékost, akik most nálunk készülnek”

Krlic az interjúban azt is kifejtette, hogy a klub akadémiáját is szeretnék fejleszteni és több nemzetközi projekten is dolgoznak olasz és koreai partnerekkel.

Az interjú egyik fő tanulsága éppen a nemzetközi kapcsolatokban való gondolkodás, azok széles körű kiépítése, párhuzamosan az utánpótlás-fejlesztésével. Ugyanis amellett, hogy a scouting révén sok helyről érkeznek játékosok, akiket később szeretnének nagy haszonnal továbbértékesíteni ezen a nyáron például három játékos is felkerült az első csapathoz a Gorica U19-es együttesétől.

A külföldi kapcsolatépítésre, értékes, később tovább értékesíthető játékosok megszerzésére most már itthonról is tudunk egy-egy példát mondani. Az utóbbi egy-két évben főképp a Ferencváros törekedett arra, hogy még Dél-Amerikában is kapcsolatokat építsen, ennek köszönhetően érkezett például a klubhoz az uruguayi Fernando Gorriarán, akit azóta nagy haszonnal adott tovább a Fradi, de megítélésem szerint ebbe a sorba tartozhat majd a nyáron az általunk a klubhoz közvetített szlovák válogatott Michal Skvarka is.

Viszont meggyőződésem, és erre példa a Gorica is, hogy nemcsak nagy költségvetésből gazdálkodó, a maguk szintjén topklubok gondolkodhatnak nemzetközi kapcsolatok kiépítésében, scoutokkal megtámogatott játékoskeresésben. Ezt az utat járva több magyar klub is felépíthetne hasonló játékospolitikát, mint a Gorica, ez elevezethetne az üzleti alapon működő, a tehetséges játékosok megtalálására, fejlesztésére és haszonnal való továbbértékesítésére épülő futballgazdaságra. Ebben a hitben a Center Sport, illetve a Football Education Center ősszel is folytatja scoutképzéseit, ezekről itt tájékozódhat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik