Vb 2022: Azt hittem, hogy nem döntöm meg ezt a rekordot – CR

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2021.09.02. 10:19
null
Cristiano Ronaldo világcsúcsot állított fel (Fotó: AFP)
Mint ismert, Cristiano Ronaldo az írek elleni, a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezőjében lőtt duplájával világcsúcsot állított fel, mivel megszerezte a 110. és a 111. találatát is a portugál válogatottban, amivel megdöntötte Ali Daei (és jómaga) 109 gólos rekordját. A világklasszis szentimentális Instagram-bejegyzést posztolt mérkőzést követően.

„Minden eddigi rekord közül, amelyet felállítottam – és szerencsére megadatott néhány –, ez az egyik legkedvesebb nekem. Először is, mindig különleges alkalom, amikor a hazámat képviselve gólt szerzek, másodszor, nagy hatással voltak rám azok a világversenyek, melyeken gyermekként a bálványaimat figyelhettem, de a legfontosabb, hogy ez a 111 gól 111 varázslatos pillanatot jelent a portugál embereknek" – írta Cristiano Ronaldo, aki az ír válogatott elleni találatával a 45. nemzetnek talált be, s immáron a legtöbb válogatottbeli gólt jegyezte.

„Ali Daei hihetetlenül magasra tette a lécet az általa felállított rekorddal, volt olyan pillanat, amikor még én sem hittem el, hogy valaha megdönthetem. Minden elismerésem a „királyé”, aki elképesztően sokáig őrizte ezt a csúcsot, s mindig tisztelettel beszélt rólam. Köszönöm ezeket a feledhetetlen pillanatokat Portugáliának, a csapattársaimnak és az ellenfeleimnek is”.

Az ötszörös aranylabdás támadó – aki a 89., illetve a 96. percben talált be Írország kapujába – vezérletével 2–1-re nyertek a portugálok, még úgy is, hogy a világklasszis a 2018-as világbajnokság (az Irán elleni meccs) óta a hetedik próbálkozásából először tizenegyest rontott.

A 36 éves játékos 180 mérkőzés alatt érte el a rekordot, míg az örökranglistán így már második helyre szorult Ali Daei 149 találkozón 109 góllal zárta karrierjét az iráni nemzeti csapatban. A mieink közül Puskás Ferenc áll a legelőkelőbb helyen, az Aranycsapat legendája 84 találatot jegyzett 85 mérkőzésen, amellyel a malajziai Mokhtar Dahari (89 gól) mögött a negyedik helyet foglalja el.

A Magyar Távirati Iroda felhívta a figyelmet, hogy a portugálok soron következő vb-selejtező mérkőzését, az Azerbajdzsán elleni idegenbeli találkozót jövő kedden azonban kihagyni kényszerül Ronaldo: szerdán ugyanis a második gólja ünneplésénél levette a mezét, amiért sárga lapos figyelmeztetésben részesült. Így eltiltás miatt nem számíthat rá Fernando Santos szövetségi kapitány.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke is véleményt alkotott Ronaldo rekordja kapcsán. A sportvezető kiemelte: a portugál játékos nemcsak ƒ„nemzeti hős", hanem „nemzetközi ikon", világszerte példakép a futballisták számára.

„Képességei, valamint állandó törekvése, hogy mindig fejlődjön, mindenkiből elismerést és csodálatot vált ki. Ez a rekord egy rendkívüli karrier jutalma. Gratulálunk, Cristiano!" – mondta a FIFA elnöke.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos Twitter-oldalán jelenített meg egy összefoglaló videót, amelyben a szerinte legemlékezetesebb válogatottbeli Ronaldo-gólok tekinthetők meg (köztük a mieink elleni 2016-os Eb-csoportmérkőzésen szerzett sarkazós találata is), s a posztban megemlítik a „Száguldó Őrnagyot” is.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK, 4. FORDULÓ
A-CSOPORT
Portugália–Írország 2–1
(C. Ronaldo 89., 90+6., ill. Egan 45.)
Luxemburg–Azerbajdzsán 2–1 (Mica 8., Rodrigues 28. – 11-esből, ill. Makhmudov 67.)

AZ ÁLLÁS
1. Portugália 4 3 1 8–4 +4 10
2. Szerbia 3 2 1 7–5 +2 7
3. Luxemburg 3 2 1 4–4 0 6
4. Írország 3 3 3–6 –3 0
5. Azerbajdzsán 3 3 2–5 –3 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik