Vb 2018: „Nem a lassítást látják, ez a valóság” – a német kommentátor szerint lezárult egy korszak

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2018.06.29. 11:12
null
Réthy Béla szerint lezárult egy korszak a német válogatottnál (Fotó: Getty Images)
A német futball története egyik legnagyobb összeomlásának másnapján hívtuk fel Kazanyban a népszerű riportert, Réthy Bélát, aki a 2–0-s vereség kommentátora volt a ZDF német közszolgálati adón.

Nem a lassítást látják, ez a valóság” – az egyik azok közül az aranyköpések közül, amelyek szerda óta tovább gyarapítják a legnépszerűbb német futballkommentátor, Béla Réthy, azaz Réthy Béla emlékezetes mondatainak listáját. Szó szerint, ez a lista létezik, a Réthy-rajongók gyűjtik a szellemes benyögéseket, a Dél-Korea–Németország vb-csoportmeccs után hat új mondat jelent meg az eddig 77 oldal terjedelmű „Best of Béla Réthy" internetes fórumon. A Bild azt írja, hogy a kommentátor, Réthy Béla sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint a német csapat a pályán. A 62 esztendős sztárriporter telefonon válaszolt a Nemzeti Sport kérdéseire.

– Csak néhány percem van, ne haragudjon, egyik bejelentkezést követi a másik, különféle műsorokból hívnak, most is rohanok a stadionba egy felvételre. Ég a ház Németországban…

Látjuk, olvassuk mi is a híreket. Átélt már hasonló kudarcot a német futballban?
– Amikor a kétezres Európa-bajnokságon Portugália a B-csapatával három-nullára legyőzte Németországot, az volt hasonló kudarc, de akkor hosszú távon jól sült el, mert e vereséget követően kezdődött el a német futball újjáépítése, az új utánpótlásprogram, amelynek révén 2006-tól mostanáig nagyszerűen szerepelt a válogatott. Tizenkét éven át jó volt a német válogatott, ez nagy szó, azt hiszem. Ennek az érának azonban most vége, egy korszak lezárult. Amíg a portugálok elleni vereség után annak idején kigúnyolták a csapatot, most inkább elkeseredés érezhető.

És mégiscsak más Portugáliától és más Dél-Koreától kikapni…
– Ne is mondja…! A koreai csapatnak talán két tagja játszik értékelhető bajnokságban, mégis képes volt a német válogatott kikapni tőlük. És ami a legfájóbb, mindenki állítja, teljes joggal nyert Dél-Korea. A csapatkapitány, Manuel Neuer azt mondta, ha sikerül a továbbjutás, a következő körben akkor is kiesett volna Németország. Vagyis szó sincs balszerencséről, egyszerűen erre volt képes a csapat.

Mégis, mi lehet az összeomlás oka?
– Sok apró oka van. Az egyik legfontosabb, hogy túlságosan fenn hordták az orrukat a játékosok, bennük volt, hogy „mi vagyunk a janik", vagyis tudat alatt ott motoszkált az agyukban, hogy ők világbajnokok. Pedig tanulhattak volna abból, hogy a legutóbbi négy világbajnok közül három címvédőként kiesett a csoportkörben. Senki sem tudta megvédeni a címét már 1962, a brazilok óta. Aztán a játékosoktól tudni lehet, hogy nem volt jó a hangulat a csapaton belül. További zavart okozott az Erdogan-sztori, amikor Özilék a török elnökkel fényképezkedtek a választási kampányban. A világbajnokok ráadásul túl sok esélyt kaptak a szövetségi kapitánytól, Mesut Özilt is, Sami Khedirát is visszahozta a kezdőcsapatba, adott nekik még egy bónuszt, noha nem kellett volna.

Nem lehetett számítani erre? Hogy a világbajnok csapat és kapitány már jóllakott?
– Utólag könnyű okosnak lenni, de meg kell vallani, hogy mi, újságírók is alkalmasnak találtuk a keretet a címvédésre, nem a játéktudással, nem a keret összetételével volt a baj, de huszonöt jó perc nem elég egy vébén.

Ön azért Oroszországban marad?
– Igen, természetesen.

De német mérkőzést már nem közvetít.
– De legalább jó futballt igen…

A vébémeccsek, a focis műsorok nézettségének jelentős csökkenésére lehet egyébként számítani Németországban?
– Néhány napig igen. Aztán az első sokk után az emberek ismét nézni kezdik a világbajnokságot, mert rájönnek, hogy ott vannak a brazilok, az argentinok, a portugálok, egy csomó jó csapat, egyre jobb meccsekkel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik