SVÁJCI TOP 5

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.06.09. 21:40

Johann Vogel
Johann Vogel 

Stéphane Chapuisat 

Minden idők legkarakteresebb svájci labdarúgója az egykori „babaarcú gyilkos", a hihetetlen gólérzékenységéről híres „Chappi". Az 1969-ben született Chapuisat édesapja, Mabet kiváló labdarúgó volt a maga idejében, fia azonban messze túltett rajta. Megfordult a Lausanne, a Bayer Uerdingen, a Borussia Dortmund, a Grasshoppers és a Young Boys gárdájában is, 1987 és 2006 között. A válogatottban 103 fellépésén 21 alkalommal volt eredményes, megfordult egy világbajnokságon (1994) és két kontinenstornán (1996, 2004). Fénykorát a Dortmundban élte: a német klubot 1991 és 1999 között száznál is több góllal szolgálta. Karrierje sokkal jobban kiteljesedett volna, ha nem olyan sérülékeny. A dortmundiakkal két bajnoki címet, egy Bajnokok Ligáját és egy Világkupát is nyert. Harmincéves korában visszatért Svájcba, ahol még kétszer gólkirály lett. Két alkalommal választották meg odahaza az Év labdarúgójának, az UEFA szerint ő minden idők legjobb svájci futballistája. Testvére, Cédric szintén profi labdarúgó volt egykoron.

Heinz Hermann 

A svájci válogatott szereplési rekorderét tisztelhetjük az 1958-ban napvilágot látott egykori középpályásban, akinek nevelőklubja a Seefeld Zürich volt. Később a Grasshoppers, a Neuchatel Xamax, a Servette, az Aarau és a Basel egyleteiben kereste kenyerét, egészen 1999-ig. 1984 és 1988 között minden esztendőben őt választották meg az Év labdarúgójának hazájában. A válogatottban 117/15-ös mérleggel zárt, de egyetlen nagy tornán sem vehetett részt. Visszavonulása után felcsapott utánpótlásedzőnek a Baselnél, majd a Vaduznál is kipróbálta magát.

Max Abegglen 

Egy időben egyszerre három Abegglen is játszott a svájci válogatottban: Jean, André és testvére, az a Max „Xam", aki korának egyik legjobb európai támadója volt. Az 1902 és 1970 között élt Max Abegglen 68 válogatottbeli fellépésén 34-szer volt eredményes, ezzel Alexander Frei rekorddöntéséig a nemzeti csapat legtöbb találatot szerző éke volt. Olimpiai ezüstérmes, sokszoros bajnok és kupagyőztes volt odahaza, de az 1934-es világbajnokságon nem vett részt. Svájc egyik nemzeti ikonja: a Neuchatel Xamax is az ő nevét vette fel (Xam Max Abegglen, ugyebár).

Kubilay Türkyilmaz 

A svájci válogatott Kublaj kánja volt 1988 és 2001 között a török származású, jól megtermett támadó, aki 62 mérkőzésen 34 gólt szerzett. Az 1967-ben, Svájcban született Türkyilmaz a Bellinzona, Servette, Bologna, Galatasaray, Grasshoppers, Locarno, Luzern, Brescia, Lugano útvonalon profiskodott. A gólerős játékos az 1996-os Európa-bajnokságon is részt vett, ahol a házigazda angolok elleni találata egy pontot ért.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik