F1: ki lenne Lewis Hamilton megfelelő csapattársa?

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2020.06.10. 08:26
Mercedes szerint csak formalitás az új egyezség Lewis Hamiltonnal, de nagy kérdés, ki lenne a brit megfelelő csapattársa. Jelöltekből nincs hiány.



Sebastian Vettel és George Russell neve is szerepel a Mercedes listáján (Fotó: Imago Images)
Sebastian Vettel és George Russell neve is szerepel a Mercedes listáján (Fotó: Imago Images)

A Ferrari már azelőtt megnevezte 2021-es versenyzőit, hogy egyáltalán a 2020-as évad elindult volna, a Mercedesnél viszont a lehető legtovább kivárnak a megfelelő döntés érdekében. Ha nem történnek szélsőséges események, Lewis Hamiltonnal szinte biztosan sikerül megállapodni a közös folytatásról, de a megfelelő csapattárs kiválasztása már nagyobb fejtörést jelenthet, mert több reális választási lehetőség is van.

VALTTERI BOTTAS

Mellette szól: A finn pilóta 2018-as gyengélkedése után tavaly pontosan azt hozta, ami egy kettes számú pilótától elvárható. Ahhoz épp elég gyors volt, hogy értékes pontokat raboljon a vetélytárs csapatok pilótáitól, Hamilton bajnoki hadjáratát viszont nem veszélyeztette. Nem kelti a feszültséget, nem acsarkodik, nem okoz problémát, ezért harmónia és hatékonyság szempontjából tökéletes megoldás.
Ellene szól: A Mercedesen egyre nagyobb a nyomás, hogy végre saját nevelésű fiataljainak is lehetőséget adjon a gyári istállónál. A németek juniorprogramja évek óta működik, ám ahogy korábban Pascal Wehrleint, most George Russellt és Esteban Ocont is csupán kölcsönbe tudták „lepasszolni” más csapatoknak. Ha ez így folytatódik, az megkérdőjelezi a program létjogosultságát.

GEORGE RUSSELL

Mellette szól: Ahogy Charles Leclerc, ő is kapásból bajnok lett a GP3-ban és az F2-ben, tavaly pedig Robert Kubica csapattársaként bizonyította óriási tehetségét a Williamsnél. A mezőny kirívóan legrosszabb autójában természetesen lehetetlen olyan teljesítményt nyújtani, amelyre az egész világ felkapja a fejét, de a Mercedest irányító Toto Wolff végig figyelte őt, és nagyra tartja erőfeszítéseit.
Ellene szól: Akármilyen furán is hangzik, Russell ellen épp az szól, ami mellette: tagadhatatlan tehetsége. Ha kiderülne, hogy a brit ifjonc hozza a hatszoros világbajnok szintjét, ugyanúgy kitörhet a belháború, mint amikor újoncként Hamilton 2007-ben simán tartotta a lépést a McLarennél Fernando Alonsóval. Már Nico Rosberggel is nagyon feszült volt a légkör, amit senki sem kíván újra a Mercedesnél.

SEBASTIAN VETTEL

Mellette szól: A Hamilton, Vettel páros valóságos marketingálom lenne a Daimlernek, amely sorozatban szerzett hat dupla világbajnoki cím után lehet, hogy vállalná az ezzel járó kockázatokat. Egy négyszeres világbajnok német versenyző alkalmazása önmagában is nagy durranás lenne, a szuperduó összehozása meg pláne. Ha Vettel tavalyi formájából indulunk ki, lehet, hogy Hamiltonnak nem okozna különösebb problémát a legyőzése.
Ellene szól: Az F1-ben számos alkalommal bebizonyosodott már, hogy két dudás egy csárdában nem fér meg, márpedig egy hatszoros és egy négyszeres világbajnok között elkerülhetetlenek az egóharcok. Még ha Vettel nem is nőne fel teljesen csapattársa szintjére, a pályán kívüli acsarkodás teljesen megmérgezheti a légkört, ráadásul Hamilton eleve sértődötten venné tudomásul, hogy a nyakára hoztak egy nagynevű bajnokot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik