„Ne kezdjünk el a Hamilton utáni időkről beszélni" – a Ferrari egyelőre nem tud ülést adni Bearmannek

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.03.14. 15:07
Hamilton (balra), Bearman (középen) és Leclerc (jobbra) a szaúdi futam előtt (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Ferrari spanyol versenyzőjét, Carlos Sainz Jr.-t helyettesítő Oliver Bearman a teljes sorozat figyelmét felkeltette a Szaúd-arábiai Nagydíjon nyújtott teljesítményével, többek között hőse, Sebastian Vettel is üzent neki, miközben a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton elismerését is kivívta. A jövője ugyanakkor egyelőre kérdéses, hiszen a Scuderia a következő években biztosan nem tud helyet biztosítani a számára.

Oliver Bearmannal nagyot fordult a világ múlt héten Szaúd-Arábiában: csütörtökön még a Formula–2-es időmérőn szerezte meg szoros csatában a pole pozíciót, majd pénteken és szombaton a vakbélműtéten áteső Carlos Sainz Jr. Ferrariját foglalhatta el, és vonta magára a teljes Formula–1 figyelmét.

A fiatal brit reménység épphogy lemaradt a kvalifikáció harmadik szakaszáról, majd a 11. rajtkockából indulva az előkelő hetedik 7. szelte át a célvonalat az alternatív stratégiát választó Lando Norris és Lewis Hamilton előtt.  A jövőre már a Scuderiát erősítő hétszeres világbajnok a leintést követően elsőként ment oda gratulálni honfitársának, és a jövő egyik nagy csillagának nevezte őt, miközben elismerte, 18 évesen ő még nem állt készen arra, hogy bemutatkozzon a királykategóriában. 

„Én huszonkettő voltam. Tizennyolc évesen a Formula–3-ban versenyeztem, és akkoriban messze nem álltam készen az F1-es debütálásra. De azok más idők voltak, az F2-es autók már gyorsabbak. Egyáltalán nem álltam készen. Ha tizennyolc évesen kell bemutatkoznom, talán másképp alakult volna a pályafutásom, szóval örülök, hogy vártam."

„De Max (Verstappen), illetve Kimi (Räikkönen) is korán jött, és még voltak néhányan, akiknek sikerült. Én vártam, és úgy vélem, ezért is tudtam dobogóra állni a pályafutásom első tizenkét versenyén. Örülök, hogy megvoltak ezek az alapok" – emelte ki. 

Bearmant fizikailag nagyon megterhelte a dzsiddai megmérettetés, amit követően Hamilton segített neki kikászálódni az autóból, a fiatal örült a segítségnek, és büszkeséggel töltötte el honfitársa elismerése. „Kaptam egy ölelést Lewistól a futam után. Szép volt, hogy elismerte a versenyemet. Ez büszke pillanat volt a számomra."

A fiatal tehetség természetesen nemcsak Hamilton elismerését vívta ki, versenyzőtársak, korábbi pilóták, világbajnokok, valamint csapatfőnök gratuláltak, illetve küldtek neki üzeneteket, sőt, a Formula–1 ügyvezető igazgatója, Stefano Domenicali sem hagyta szó nélkül Bearman teljesítményét. „Küldött nekem egy igazán kedves üzenetet a leintés után, aminek nagyon örültem."

Noha a versenyzőt valamennyi üzenet meghatotta, egy kiemelkedett közülük. „Sokan gratuláltak, és sokan kívántak nekem sok szerencsét még a rajt előtt. A kedvencem a Sebastian Vetteltől érkező volt. Nagy rajongója vagyok már a kezdetektől fogva, és neki szurkoltam egészen a visszavonulásáig. Szóval igazán különleges volt pont tőle üzenetet kapni, és némi nyomást is jelentett, hogy tudom, ő is néz, de ez kellemes nyomás volt."

A nagy felhajtás idegen volt Bearman számára. „A legjobban az lepett meg a Formula–1-es hétvégében, hogy milyen sok kötelezettség van: ott van a média, és sokkal több a technikai dolog, mint az F2-ben. A futam helyi idő szerint nyolc órakor vette kezdetét, de én már ebédidőben ott voltam, hogy felkészüljek. Nagyon hosszúak a napok, és igazán kemény munkával telnek. Ez meglepett, de kellemesen csalódtam."

Bearman fantasztikus bemutatkozás után természetesen az vált a legforróbb témává, hogy a pilóta mikor és melyik csapatnál kaphat lehetőséget állandó ülésre az F1-ben. A 18 éves brit helyzete ugyanakkor nem túl egyértelmű, hiszen a Ferrarinál jelenleg nincs szabad hely – Charles Leclerc még a tél folyamán hosszabbított, miközben a 2025-ben érkező Hamilton is többéves szerződést írt alá –, és a Haas újdonsült csapatfőnöke, Komacu Ajao is elégedett a jelenlegi versenyzőpárosával, Kevin Magnussennel és Nico Hülkenberggel. 

Bearman lehetőségeivel kapcsolatban a Scuderiát vezető Frédéric Vasseurt is kérdezték, a francia szakember azonban nem szeretett volna belebonyolódni olyan találgatásokba, hogy az egyelőre F2-ben szereplő pilóta lehet-e Hamilton utódja a jövőben. „Ne kezdjünk el a Hamilton utáni időkről beszélni, hiszen még nincs is a csapatnál. Ez persze remek jel Ollie számára, egy fontos mérföldkő. Melbourne-ben és Imolában ugyanakkor újra az F2-es projektre kell összpontosítania, és most ez jelenti számára a legfontosabb kihívást."

„Hamarosan elkezd szabadedzéseket teljesíteni a Haasszal, és ez fontos lesz számunkra, hiszen tapasztalatot szerezhet, kilométereket gyűjthet az autóval. De a mostani eredménye természetesen már a zsebében van."

A brit összesen hat nagydíjhétvégén vehet részt az amerikai csapat színeiben, Imolában, Barcelonában, Silverstone-ban, a Hungaroringen, Mexikóvárosban, valamint Abu-Dzabiban hajthat pályára az első szabadedzés keretein belül. 

„Dzsidda csak egy lépés volt, nem a végső cél. Jól teljesített a hétvégén, de más kihívások is várnak rá a Formula–2-ben. Részt fog venni néhány tréningen a Haasszal, és hat hónap múlva már senki sem fog Dzsiddáról beszélni, csak Mexikóról, és a többi helyről, hogy jól megy-e, vagy sem. Minden egyes nap új kihívás lesz, de az biztos, hogy ha ugyanolyan szemléletmódot követ, mint most, akkor jól fog teljesíteni" – zárta a gondolatait a Ferrari csapatfőnöke. 

4. SZAÚD-ARÁBIAI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 7., CSÜTÖRTÖK
1. szabadedzés1. Verstappen 1:29.659
2. szabadedzés1. Alonso 1:28.827
MÁRCIUS 8., PÉNTEK
3. szabadedzés1. Verstappen 1:28.412
Időmérő1. Verstappen 1:27.472
MÁRCIUS 9., SZOMBAT
Verseny1. Verstappen, 2. Pérez, 3. Leclerc
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Ausztrál Nagydíj, MelbourneMárcius 24., 5.00
Japán Nagydíj, SzuzukaÁprilis 7., 7.00
Kínai Nagydíj, SanghajÁprilis 21., 9.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik