F1: „Alonso és Hamilton közelebb lenne, de ők sem tudnák legyőzni Verstappent”

Vágólapra másolva!
2023.08.02. 14:40
null
Alonso (balra) és Hamilton (jobbra) sem tudná legyőzni Verstappent (középen) egy csapatban szerepelve? (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Red Bull csapat továbbra is veretlen a 2023-as idényben, és bár hatalmas előnnyel vezet mindkét bajnokságban, házon belül elég szembetűnő a különbség a két versenyző között. A csapatfőnök, Christian Horner szerint elúsztak már Sergio Pérez bajnoki reményei, de a tanácsadó, Helmut Marko úgy véli, a második hely is felér a győzelemmel Max Verstappen mögött. Az osztrák véleménye szerint a holland pillanatnyilag legyőzhetetlen, ám a mercedeses Lewis Hamilton szívesen kipróbálná magát a kétszeres vb-első mellett. 

 

 

 

A Red Bull múlt hétvégén tovább írta a rekordhosszú sorozatát Spa-Francorchamps-ban, hiszen zsinórban tizenharmadik alkalommal győzedelmeskedett. Noha a veretlen „vörös bikák" toronymagasan vezetik mind a két bajnokságot, csapaton belül meglehetősen nagy a különbség a két versenyző között. A címvédő Max Verstappen ugyanis tizenkét nagydíj után 125 ponttal, vagyis pontosan öt futamgyőzelemnyi előnnyel vezet Sergio Pérez előtt, és sikerszériája immár nyolc futamot ölel fel.

68. BELGA NAGYDÍJ
JÚLIUS 28., PÉNTEK
Szabadedzés: 1. Sainz 2:03.207
Időmérő: 1. Verstappen 1:46.168
JÚLIUS 29., SZOMBAT
Sprintidőmérő: 1.Verstappen 1:49.056
Sprint: 1. Verstappen, 2. Piastri, 3. Gasly
JÚLIUS 30., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Pérez, 3. Leclerc
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Augusztus 27., 15.00
Holland Nagydíj, Zandvoort
Szeptember 3., 15.00Olasz Nagydíj, Monza
Szeptember 17., 14.00Szingapúri Nagydíj, Szingapúr

A kétszeres vb-első a nyári szünetet követően hazai pályán, Zandvoortban állíthatná be egy újabb diadallal a Sebastian Vettel által a 2013-as Belga és Brazil Grand Prix között elért csúcsot, amit Olaszországban meg is dönthet, hiszen egyelőre nem tűnik úgy, hogy van ellenszer a Red Bull és Verstappen egyeduralmára.

Míg a holland külön ligában versenyez, a riválisok már több ízben le tudták győzni az egyéni összetettben második helyet elfoglaló Pérezt. „Egyszerűen ki kell venni Maxot a számításból. Ott tartunk, ahol a második Red Bull van. Fantasztikus idényünk és szoros küzdelem lenne Max nélkül. De a stopperóra sosem hazudik. Egy srác és egy autó van más szinten, és nekünk fel kell zárkóznunk. Nincs más választásunk. Pérezt nem kell kivenni a számításból" – jelentette ki a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff.

Az osztrák szakemberrel egyetértett a Ferrarit vezető Frédéric Vasseur is. „Mindannyiunknak jobb munkát kell végeznie. Max nem tesz tönkre semmit. Fantasztikus munkát végez, mint ahogyan a Red Bull is. Nekünk kell jobban dolgoznunk, nem panaszkodhatunk Maxra vagy a Red Bullra. Elég nehéz egymástól szétválasztani a pilótát, az autót és a csapatot. A versenyző is részt vesz a kocsi fejlesztésében, illetve a beállításában, ami hozzájárul a gép teljesítményéhez. Nyilvánvalóan versenyről versenyre látod, hogy milyen nagy a különbség a két pilóta között, de ez nem az én problémám, hanem a Red Bullé."

Pérez teljesítményéről az osztrákok tanácsadója, Helmut Marko nemegyszer lesújtóan beszélt, azonban úgy érzi, a mexikóinak segített, hogy időközben felébredt a „bajnoki álmából" és esélytelenné vált a vb-címre, amit jelez a Hungaroringen, illetve Spában mutatott produkciója is. Az osztrák szerint Pérez Belgiumban szerzett második helye felér a győzelemmel.

„Másodiknak lenni Max mögött felér a győzelemmel. Egyetlen versenyző sincs, aki egy szinten tudna lenni vele. Talán (Fernando) Alonso vagy (Lewis) Hamilton közelebb lenne hozzá, de egyikük sem tudná legyőzni pillanatnyilag."

A csapatfőnök, Christian Horner is úgy véli, Pérez számára már elúsztak a bajnoki álmok. „Mind tudjuk, hogy Helmut eléggé egyenes az elemzéseiben. Checo szerintem tudja, hacsak nem történik valami katasztrofális Maxszal, akkor a bajnoki cím elérhetetlen számára. Szóval csak próbálja a lehető legjobbat kihozni magából, nem veszíteni a riválisokkal szembeni előnyéből, és igyekszik néhányszor nyerni az év vége előtt."

Míg Marko úgy hiszi, Verstappen jelenleg legyőzhetetlen, a vetélytársak közül a pontversenyben a negyedik helyet elfoglaló Hamilton szívesen megnehezítené a holland dolgát. „Szeretnék-e olyan gyors lenni, mint ők? Természetesen. Szeretnék-e olyan gyors autót, mint az övék? Igen! Ha én ülnék Sergio helyén, akkor Max nem olyan időszakot élne, mint most" – szúrt oda némileg mindkét pilótának, ugyanakkor elismerte a rivális munkáját.

Max és a csapata kivételes munkát végzett. Egyértelműen megérdemlik a sikereket" – tette hozzá a hétszeres világbajnok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik