EYOF: kezdődhet a fesztivál, Egerszegi Krisztina gyújtotta meg a lángot

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2017.07.23. 23:19
null
Színpompás megnyitóval kezdődött meg az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (Fotó: MTI, Krizsán Csaba)
Noha elcsépelt a kifejezés, valóban látványos megnyitóval vette kezdetét az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) Győrben: aki ott volt az ETO Parkban, garantáltan nem felejti el a szemet gyönyörködtető produkciók sorát.

 

Ahogy az ország első ötkarikás eseményéhez illik, nagyszabású megnyitóval kezdődött meg az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Győrben. Tömött sorok várták a bejutást az ETO Parkba, s nem csak a kísérők, sportolók vagy önkéntesek jöttek: sok néző volt kíváncsi a kétórás ceremóniára. Az alsó karéjt az EYOF-on részt vevő ötven ország sportolói töltötték meg, s a „gyerekek” már a kezdés előtt hullámzással szórakoztatták magukat.

Röviddel az első táncprodukció után hangos és elismerő morajlás követte, hogy a színpaddá váló futballpályán vibráló ernyőkhöz igazodva a kiosztott karperecek is fényjátékba kezdtek. Bánhegyi Adrienn világbajnok ugróköteles dekázással megspékelt bemutatójához a Vaskakas Bábszínház fellépői csatlakoztak.

Extrém sportolók és bringások vették át az uralmat a gyepen, amelyet nem sokkal később már tüzet okádó quadok „szántottak fel”, közben pedig a többször kivetítőként funkcionáló óriási Rubik-kocka kelt szinte önálló életre. Több emelet magasban silk tissue-művészek parádéztak halált megvető bátorsággal – három pár szem is kevés lett volna befogadni a teljes látványt.

Beszédet tartott Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Janez Kocijancic, az Európai Olimpiai Bizottság megbízott elnöke, továbbá Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter, s mindenki egyetértett abban: Győr méltó házigazdája Magyarország első ötkarikás eseményének.

Érkezett aztán az olimpiai zászló, majd következett az olimpiai eskü, amelyet a fiatal sportolók képviseletében Fehér Nóra győri tornász, az edzők nevében Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakos, a bírókat képviselve pedig Petrov Iván, a győri úszóműhely vezetője mondott el. A műsor folyamán hallhattuk a Győri Filharmonikusokat, a Kerekes Bandet, Steve Aoki sztár-DJ-t, és az EYOF himnuszával a The Bieberst is. Az est – elnyújtott – fénypontjaként felvonultak a fiatal sportolók, a leghangosabb tapsot természetesen a Sipőcz Richárd zászlóvivő vezette magyarok kapták. S miután mindenki elfoglalta a helyét a gyepen, olimpiai bajnokok sorának segítségével az EYOF-fáklya is megérkezett: a lángot az ötszörös olimpiai bajnok úszó, Egerszegi Krisztina gyújtotta meg.

A jövő szombatig tartó eseményen ötven európai ország 14–18 éves sportolói szerepelnek. Több mint 2500 fiatal tíz sportágban méri össze a tudását. A magyar csapat minden idők legnagyobb, 152 fős küldöttségével vesz részt a viadalon.

ÉRDEKESSÉGEK A MEGNYITÓRÓL
A látvány középpontjában háromdimenziós, 6x6x6 méteres LED-falú kocka állt. A rendezvény technikája – a színpad, a fény, a hang és a látvány – három hétig épült. Az együtt-élmény kifejezését 16 ezer LED-karkötő segítette – ezek a produkciókkal szinkronban világítottak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik