Pesics góljára volt válaszuk a belgáknak, még semmi sem dőlt el a továbbjutás szempontjából

Vágólapra másolva!
2023.11.09. 18:30
null
<a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/ekl-ferencvaros-genk-1-1-foto-szabo-miklos--7421" target="_blank">Pesics rögtön a második félidő elején talált a kapuba <br />A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Szabó Miklós)</a>
Az Európa-konferencialiga csoportkörének 4. fordulójában a Ferencváros hazai pályán 1–1-es döntetlent ért el a belga Genk ellen. A csoport másik mérkőzésén a Fiorentina 1–0-s győzelmet aratott a Csukaricski otthonában.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
4. FORDULÓ
F-CSOPORT
FERENCVÁROSI TC–KRC GENK (belga) 1–1 (0–0)
Budapest, Groupama Aréna, 20 127 néző. Vezette: Alekszej Kulbakov (Dmitrij Zsuk, Oleg Maszljanko) – fehéroroszok
FERENCVÁROS:Dibusz – Makreckis, S. Mmaee (Aaneba, 62.), Cissé, Civic – Sigér D. (Esiti, 79.), Abu Fani – Marquinhos, Zachariassen (Ben Romdan, 51.), A. Traoré (Botka, 79.) – Pesics (Lisztes, 79.).Vezetőedző:Dejan Sztankovics
GENK:Vandevoordt – Munoz, Sadick, Cuesta, Arteaga – Baah, Hrosovsky, Heynen (Galarza, 32.), El-Hanusz – Paintsil (Fadera, 74.) – Zeqiri (Sor, 88.).Vezetőedző:Wouter Vrancken
Gólszerző: Pesics (47.), ill. Munoz (62.)

A mérkőzés onlive, szöveges tudósítása itt érhető el!

Arcfestés, ketrecfoci, lövőerőmérő, célba lövés, reflexfal, súlypontemelkedés-mérés, fotózás, hogy csak néhányat említsünk a csütörtök esti meccs előtti programok közül. Két hete Belgiumban láthattuk, arrafelé milyen hagyománya van a mérkőzéseket megelőző szurkolói aktivitásoknak, Genkben a füstölt hús illata beterítette a szurkolói zónát, büfések árulták portékáikat, az aréna melletti sátorban pedig kétszáz méteres sor állt, hogy a drukkerek közös képet készíthessenek a csapat egykori magyar légiósaival, Köteles Lászlóval, Brockhauser Istvánnal és Tőzsér Dániellel.

Nos, a Ferencvárosnak nem kell szégyenkeznie – sőt!

Csütörtökön munkaidő után csaknem húszezer ferencvárosi futballrajongó vette az irányt a Groupama Aréna felé, írnánk, hogy minden égtáj felől érkeztek a szurkolók, csakhogy az Albert Flórián utca a Budapestre érkező több mint ezer belga drukker miatt teljes egészében le volt zárva. Ha nem állt százötven rendőrautó az utcában, egy sem, sok magyar szurkolónak így nagyot kellett kerülnie, hogy eljusson a saját szektorába. Zöld-fehér arcfestéssel érkező fiatal, kisfiát nyakában cipelő apuka, tinédzser lánycsoport is focimeccset választotta csütörtök esti programnak, és a szurkolók megtöltötték a stadion lelátóit. Kellett is a biztatás, hiszen a Genk ellen – alighanem – a nemzetközi kupatavasz megélése volt a tét.

Dejan Sztankovics és a játékosok is tudták, ha ezen az estén két vállra fektetnék a Genket, kézzelfogható közelségbe kerülne a csoportból való továbbjutás. Némileg meglepő volt, hogy a védelem bal oldalán nem Cristian Ramírez, hanem Eldar Civic kezdett, a bosnyák védőnek nehéz feladata volt ezen az estén, a korábbi ferencvárosi Joseph Paintsilt kellett (volna) feltartóztatnia.

Nem nagyon sikerült neki.

Pesics már az első félidőben is veszélyesen játszott (Fotó: Szabó Miklós)
Pesics már az első félidőben is veszélyesen játszott (Fotó: Szabó Miklós)

Rögtön az első percekben kiderült, amit az első mérkőzésen Belgiumban is láttunk, egyértelműen a volt ferencvárosi légiós a Genk legveszélyesebb futballistája. Többször is zavarba hozta Civicet, előfordult, hogy úgy faképnél hagyta, hogy a centerezését követően a belga drukkerek gólt kiáltottak, szerencse, hogy a svájci válogatott Andy Zeqiri másként gondolta, és három lépésről az üres kapu mellé pörgette a labdát, három perccel később pedig maga a szélső fejelt az ötösön belülről a kapu mellé – átvészelte a Ferencváros ezeket a perceket.

A belga rohamokat egy sérülés vetette vissza.

A Sigér Dáviddal összefejelés után Bryan Heynen maradt a földön, úgy tűnt, a csapatkapitány néhány pillanatra az eszméletét is elvesztette, és miután alighanem agyrázkódást szenvedett, le is kellett cserélni. A Ferencváros aktívabb volt a szünet előtti percekben, úgy festett, meg is szerezheti a vezetést, csakhogy Alekszandar Pesics is megmutatta, hogyan kell kihagyni egy százszázalékos ziccert, az más kérdés, hogy (szerencséjére) az asszisztens felemelt zászlóval jelezte, egyébként is lesről lőtt volna a kapuba.

Marquinhos (balra) veszélyesen játszott (Fotó: Szabó Miklós)
Marquinhos (balra) veszélyesen játszott (Fotó: Szabó Miklós)

A brazil Marquinhos próbálkozásánál azonban már bravúr kellett a Genk kapusától, a dél-amerikai légiós nemcsak ezért, hanem gyors ütemváltásai, sikeres cselei miatt is a Fradi legveszélyesebbje volt az első negyvenöt percben. Magyarországra érkezése óta most mutatja legjobb formáját, az utóbbi hetekben rendre jól játszott, és szembetűnő az is, mennyire jó erőben van, csütörtök este is többször sprintben zárt vissza egészen a saját tizenhatosáig, hogy a labdaszerzést követően onnan lóduljon meg az ellenfél kapujának irányába.

A szünetig a labdabirtoklási mutató kiegyenlített volt – a Fradi és a Genk egyaránt ötven százalékban birtokolta a labdát –, a félidő elején a belgák, a végén a magyar bajnok volt aktívabb, ám ahogy két hete Genkben, ezúttal sem szereztek gólt a csapatok. Pedig mindkét kapu előtt adódtak gólszerzési lehetőségek, a játékosok azonban – beleszámítva a legutóbbi, 0–0-val záruló meccset is – 135 perce nem tudtak túljárni egymás eszén.

No, de a szünet után gyorsan jött a ferencvárosi gól!

Az addig harmatosabban játszó Alekszandar Pesics ezúttal nem hibázott, amilyen bizonytalan volt az első félidei helyzeténél, ezúttal a kapusról kipattanó labdára rácsapva magabiztosan tüzelt a jobb felsőbe. A szerb csatár gólöröménél a kispad irányába indult meg, ahol Dejan Sztankovics vezetőedző várta, a támadó és a tréner ünnepelt, hogy aztán az érkező csapattársak is a nyakukba ugorjanak.

A második félidőt hiába kezdte góllal a Ferencváros, a győzelmet nem sikerült kiharcolnia (Fotó: Szabó Miklós) – a képre kattintva galéria nyílik
A második félidőt hiába kezdte góllal a Ferencváros, a győzelmet nem sikerült kiharcolnia (Fotó: Szabó Miklós) – a képre kattintva galéria nyílik

Megszerezte a vezetést a Ferencváros, remélhettük, lendületben is marad, csakhogy jöttek a nehézségek, a gondok...

Előbb a lábát húzó Kristoffer Zachariassent kellett lecserélni, majd Samy Mmaee kapott akkora rúgást a bokájára, hogy ő sem tudott a pályán maradni, és miközben fájdalmas arccal bicegett lefelé, Mohammed Abu Fani súgott valamit a fülébe.

A következő akcióból egyenlített a Genk. Miközben a kispadnál lassan öltözködött a beállni készülő Aaneba Ismael, Sigér Dávid húzódott hátra a védelem tengelyébe, de a gólt ő sem tudta megakadályozni. A Fradi néhány másodpercre tíz emberrel küzdött a pályán, azonnal gólt kapott, Sztankovics olyan dühös volt a kispadnál, hogy mérgében kis híján felrobbant, s hogy a közelmúltban szerződtetett Aaneba Ismael miért készült el ilyen lassan a kispadnál, holott Samy Mmaee sérülésénél azonnal lehetett látni, gond lehet – talány maradt. A francia játékos mégsem várta bevetésre készen a szakmai stáb jelzését – alighanem ezt a részletet átbeszélik még a magyar bajnokcsapat öltözőjében.

A találkozó hajrájában már inkább harcos volt a mérkőzés, mintsem magas színvonalú, Marquinhos is tamponnal az orrában fejezte be a meccset, nem egy, nem két játékosnak lesznek sajgó izmai, csontjai a csütörtök esti összecsapás után. A Ferencváros közel állt a sikerhez, ha nincs Mmaee sérülése, könnyedén győzhetett volna.

A zöld-fehérek legközelebb Szerbiába utaznak, november 30-án az FK Csukaricski vendégei lesznek, a továbbjutáshoz ott kötelező a győzelem.1–1

A mérkőzés onlive, szöveges tudósítása itt érhető el!

A csoport másik mérkőzésen: Csukaricski (szerb)–Fiorentina (olasz) 0–1

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Fiorentina 4 2 2 11–4 +7 8
2. FERENCVÁROS 4 1 3 6–4 +2 6
3. Genk 4 1 3 5–3 +2 6
4. Csukaricski 4 4 1–12 –11 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik