Címlapsztori: a Ferencváros Genkben is borítaná a papírformát – egy pont is sokat érhet

BORBOLA BENCE (Genk)BORBOLA BENCE (Genk)
Vágólapra másolva!
2023.10.26. 06:42
null
A Fradi az előző fordulóban pontot szerzett Firenzében – miért ne sikerülhetne Genkben is? (FOTÓ: MTI)
A Ferencváros a belga határ túloldalán, a háromezres Urmond-ban töltötte az éjszakát, a csapat a repülőgéptársaság hibája miatt csak estére ért a szállodába. A sérült Varga Barnabás nem utazott el Belgiumba, hetekre kidőlt – az Ekl-ben újabb erőpróba vár a Fradira.



CSÁKÁNY, CSILLE, FEJLÁMPA.
Noha az utolsó működő szénbánya több mint huszonöt éve bezárt, Genkben sok minden emlékeztet a bányászmúltra. Szobrok, emléktáblák elevenítik fel a régi időket, s állítanak emléket az egykor mostoha körülmények között dolgozó bányászoknak, akik évszázaddal ezelőtt Európa minden tájáról özönlöttek az akkor háromezres településre. Nem véletlen, hogy manapság a város több mint felét bevándorló család teszi ki, másod-harmad-negyed generációs török, olasz, marokkói, lengyel és ukrán lakosok jelentik a többséget, és talán az is egyfajta világrekord, hogy a hatvanezer lakosú Genkben több mint száz (!) nemzetiség él egymás mellett – kisebb-nagyobb súrlódások közepette.

Genki csendélet (Fotók: Borbola Bence)
Genki csendélet (Fotók: Borbola Bence)

 

A különböző nációk és kultúrák jelenléte az elmúlt időszakban különösen kényes téma Belgiumban, a belga–svéd Eb-selejtező előtt a két svéd drukker lelövése újra felszínre hozta a bevándorlókkal szembeni ellenérzéseket. A repülőtereken eddig is fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, a szigor most még inkább érezhető. Gépfegyveres biztonságiak, feszülten figyelő rendőrök mindenhol.

Dejan Sztankovics vezetőedző (balra) nemcsak Muhamed Besicet, hanem az összes ferencvárosi labdarúgót feltüzeli a csütörtöki Európa-konferencialiga-meccsre (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)
Dejan Sztankovics vezetőedző (balra) nemcsak Muhamed Besicet, hanem az összes ferencvárosi labdarúgót feltüzeli a csütörtöki Európa-konferencialiga-meccsre (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)

 

A csúszás miatt este érkezett meg az FTC

Nem volt zökkenőmentes a Ferencváros szerdai utazása. A csapat délelőtt még a Népligetben volt, és bár az eredeti terv szerint a délutánt már Genkben töltötte volna, a légitársaság hibájából csak estefelé kelt útra Belgiumba – pontosabban Hollandiába. A program szerint a játékosok – a legutóbbi firenzei túrához hasonlóan – ezúttal is pályabejárással hangolódtak volna a másnapi összecsapásra, csakhogy a csúszás miatt erre nem maradt idő.

A zöld-fehérek az éjszakát nem Belgiumban töltötték, hanem a stadiontól negyven percre, a határ holland oldalán. A szálloda egy falu határában fekszik, az erkélyekről a kerítésen kívül legelésző teheneket, vadnyulakat látni. A háromezres Urmond a zavartalan pihenésre, kikapcsolódásra tökéletes helyszín.

Muhamed Besic is szereti a nyugalmat, ám biztos benne, csütörtök este a Genk otthonában nem lesz barátságos a hangulat. A bosnyák középpályás térdsérülése után már tökéletes állapotban várja az újabb kihívást, és úgy érzi, posztriválisainak ismét konkurenciát jelent.

„Hét hónapot kellett kihagynom, ez nagyon sok idő – mondta lapunknak a Fradi 31 éves légiósa, aki az Európa-konferencialiga előző körében, a Fiorentina otthonában elért 2–2-es mérkőzésen is pályára lépett. – Ahogy telnek a hetek, egyre jobb állapotban vagyok, több mérkőzésen lehetőséget kaptam, az önbizalmam is a helyén van. Úgy érzem, végre valós konkurenciát jelentek a poszttársaimnak, erőnlétileg és mentálisan is teljesen rendben vagyok.”

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Most a belga csapat legyőzése a cél

Muhamed Besic élvezi a közös munkát Dejan Sztankovics vezetőedzővel, a játékfelfogásuk közel áll egymáshoz, s ha egyszer edzőségre adja a fejét, a szerb trénerhez hasonló karakteres szakvezető lenne. Hosszú sérülése alatt bőven volt ideje gondolkodni, mihez kezdjen profi pályafutása után, de jelenleg nem ez, hanem a Genk elleni ütközet foglalkoztatja.

„Az ilyen súlyos és hosszú sérülés alatt az embernek túl sok ideje van gondolkodni. Sok minden járt a fejemben, a családom, az otthonom, Mallorca – a szeretteim most is ott vannak. Vannak ötleteim a jövőmmel kapcsolatban, de most még a labdarúgásra koncentrálok. Ha a nehéz hónapokban nem összpontosítok minden idegszálammal a rehabilitációra, aligha tértem volna vissza hét hónap után a csapatba. Most csak az lebeg a szemem előtt, hogy legyőzzük a Genket.”

A belga topcsapat otthonában nem lesz könnyű dolga a magyar bajnoknak.

A Ferencváros két kör után négy ponttal a csoport élén áll, a szerb FK Csukaricskit a Groupama Arénában 3–1-re győzte le, a Fiorentina otthonában pedig hiába vezetett két góllal, 2–2 lett a végeredmény.

„A belgák keretében számos fiatal, gyors futballista szerepel. Kemény mérkőzés vár ránk, de nem ijedünk meg, ezen a szinten is van már tapasztalatunk. Az elmúlt idényben az Európa-liga-csoportunk élen végeztünk, az idén az Európa-konferencialigában is szeretnénk a kieséses szakaszba jutni.”

 

Sebezhető a hazai együttes védelme

A Genk jó formában várja a csütörtöki összecsapást, a hétvégén a Mechelent verte meg 4–0-ra. A Ferencváros elleni mérkőzésen aligha lesz telt ház (a stadion 22 ezres), a genki szurkolók szinte biztosra veszik, kedvenc csapatuk továbbjut a csoportból. Noha a klub játékoskeretének piaci értéke 128 millió euró, szemben a Ferencváros 48 milliójával, a zöld-fehérek ezúttal is borítanák a papírformát. Dejan Sztankovicsnak azonban problémát okoz a hétvégi bajnokin ­megsérülő Varga Barnabás kiesése, aki el sem utazott Belgiumba a csapattal, sőt, úgy néz ki, hetekre kidőlt a sorból. Ha ez így van, a bomba formában lévő csatár a válogatott következő Európa-bajnoki selejtezőit – a Bulgária és ­Montenergó ellenit is – kénytelen kihagyni.

Belga szakértők szerint a magyar csapat támadóinak így is van keresnivalójuk, a Genk hátsó alakzata ugyanis hajlamos – ahogyan fogalmaztak – lábon lőni magát. Szinte biztosak benne, a belga együttes nem gyalogol át a Fradin, még akkor sem, ha a szélen a korábbi ferencvárosi Joseph Paintsil, középen a mindössze 19 esztendős Bilal el-Hanusz és a csapatkapitány Bryan Heynen váratlan húzásokra képes.

A Ferencváros célja ezúttal is egyértelmű: borsot törni az esélyesebb belgák orra alá.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
F-CSOPORT
21.00: Genk (belga)–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Fiorentina (olasz)–Csukaricski (szerb)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FERENCVÁROS 2 1 1 5–3 +2 4
2. Genk 2 1 1 4–2 +2 4
3. Fiorentina 2 2 4–4 0 2
4. Csukaricski 2 2 1–5 –4 0

 

Első győzelmére készül a Fiorentina az Ekl-csoportkörben
Vajon a Csukaricski ellen visszatér a helyes útra a Fiorentina? − tette fel a kérdést a La Gazzetta dello Sport sportnapilap. Az olasz együttes jól kezdte a Serie A 2023−2024-es idényét, ám mindkét Európa-konferencialiga-mérkőzésén 2–2-es döntetlent játszott a Genk, majd a Ferencváros ellen. A lilák hétfőn hazai pályán 2–0-ra kikaptak az Empolitól a Serie A-ban – másféle hangolást terveztek a csütörtöki európai kupameccsre. Az olasz lapok megemlítik, a Csukaricski elleni győzelem önbizalom-növelő lehetne, és botlás esetén sem szállna el a továbbjutási esély. Ami a csapatot illeti, Dodo, Yerry Mina és Niccolo Pierozzi továbbra is sérüléssel bajlódik, ám Josip Brekalo felépült, így a 35-szörös horvát válogatott támadó pályára léphet. (J. Á.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik