A Ferencváros döntetlent játszott a Genk otthonában is

Vágólapra másolva!
2023.10.26. 20:45
null
(Fotó: MTI)
A Ferencváros gól nélküli döntetlent ért el a labdarúgó Európa-konferencialiga F-csoportjának 3. fordulójában, a Fiorentina hazai pályán 6–0-ra megverte a szerb Csukaricskit.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
F-CSOPORT
Genk (belga)–Ferencváros 0–0
Genk, Cegeka Arena, 10 000 néző. Vezette: Sztavrev (északmacedón)
GENK: Vandevoordt – Daniel Munoz, McKenzie, Cuesta, Arteaga – Paintsil (Ait el-Hadzs, 89.), M. A. Galarza, Heynen, el-Hannusz – Baah (Sor, 75.), A. Zeqiri (Arokodare, 75.). Vezetőedző: Wouter Vrancken
FTC: Dibusz – Botka (Ben Romdan, a szünetben), S. Mmaee, I. Cissé (Abena, a szünetben), C. Ramírez (Pászka, 82.) – Abu Fani, Sigér – Makreckis, Zachariassen (K. Owusu, 65.), Marquinhos – Pesics (Lisztes, 73.). Vezetőedző: Dejan Sztankovics
Kiállítva: Arokodare (90+3.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ritka esemény, amikor egy csapat kevesebb mint két órával a kezdő sípszó előtt lép be az országba, és még aznap este pályára lép. Márpedig a Ferencvárost szállító busz 19 órakor gördült ki a háromezer lelkes holland falu, Urmond hoteljéből, ahol a meccs előtti éjszakát töltötte. Túl sokat nem kellett utazni Belgiumig, hiszen a határ menti szállodából huszonöt perc alatt a Genk stadionjánál volt a magyar bajnok.

Miután a szerdai pályabejárás a csapatot szállító légitársaság hibájából elmaradt – a Ferencváros délután négy óra helyett este 20.30-kor landolt Hollandiában –, Dibusz Dénesék rendhagyó módon a kezdés előtt látták először a stadiont. Az öltözködés és a bemelegítés előtt civilben sétáltak egyet a gyepen, ám a rövid ismerkedés nem nevezhető ideálisnak.

Az este legnagyobb kérdése az volt, hogyan tudja pótolni a Ferencváros a sérüléséig remek formában futballozó Varga Barnabást…

Nos, a gólkirály helyén nem meglepő módon Alekszandar Pesics kezdett, aki az elmúlt időszakban ugyancsak eredményes volt, ám leginkább csereként számított rá a szakmai stáb, és most Genkben az első perctől kellett küzdenie a hátvédekkel. Ami ennél meglepőbb húzás volt Dejan Sztankovicstól, hogy az eddig jobb oldali védőként és védekező középpályásként futballozó Cebrail Makreckis ezúttal a támadó négyesben kapott helyet, méghozzá a jobb szélen. A nyáron igazolt futballistáról tudtuk, hogy univerzális labdarúgó, lendületes elfutásai ebben a pozícióban is jól jöttek, ám jó ideig egyik csapat sem került közel a kapuhoz.

A Ferencváros idegenben is igyekezett tartani a labdát, a találkozó első harmadában Dibusz Dénes többet volt játékban lábbal, mint elöl Pesics; a védők bátran hátrapasszolgatták neki a labdát, a kapus pedig amolyan irányító módjára váltogatta az oldalakat. Elsöprő lendületűnek egyik csapat játékát sem lehetett mondani, fél óra elteltével azonban vezetést szerezhetett volna a magyar bajnok: a találkozó első igazán nagy lehetőségét a szabadrúgásnál előrehúzódó Sigér Dávid hagyta ki, miután az FTC előre begyakorolt és remekül kivitelezett variációval járt túl a belga védők eszén.

A pálya közepén Mohammed Abu Fani és Kristoffer Zachariassen gyakran cserélt pozíciót, hol egyik, hol másik lépett hátra a védekező középpályás Sigér Dávid mellé, így mindkettőjüknek volt lehetősége belépni az üres területekre. A legnagyobb munkában mégis Botka Endre volt, aki a védelem jobb oldalán az egykori ferencvárosi támadóval, Joseph Paintsillel vívott külön csatát. A hátvéd rúgta, csípte harapta a ghánai játékost, nem is úszta meg az első félidőt sárga lap nélkül. A szünet előtti percekben beleerősített a Genk, beszorult saját kapuja elé a Ferencváros – Paintsil távoli tekerése a lécen csattant, és érezhető volt, a hazai csapat szeretne előnnyel pihenőre vonulni. Dibusznak ekkor már vetődnie is kellett, és azon aggódni, Botka nehogy ismét sárga lapot érően tartóztassa fel Paintsilt.

Leszámítva a szünet előtti néhány percet, az első félidő labdatartásban, helyzetek kialakításában és passzpontosságban is kiegyenlített mérkőzést hozott, a Ferencváros pedig örülhetett, hogy pihenő következett. Dejan Sztankovicsnak néhány részletet meg kellett beszélnie labdarúgóival, elöl Pesicstől sokkal több mozgásra lett volna szükség, középen gyorsabb labdakihozatalra, hátul pedig gyorsabb reakcióra. Az addig látottak alapján a combizomszakadást szenvedő Varga Barnabás játéka nagyon hiányzott.

Borítékolható volt, hogy Botka a második félidőre már nem jön ki, Sztankovics is tudta, a sárga lap után nagy kockázat lett volna a védőt pályán tartani. Az addig támadóként játszó Makreckis húzódott a hátvédsor jobb oldalára, a folytatás előtti pillanatokban azonban kiderült, nem ez lesz az egyedüli változtatás hátul. Ibrahim Cissé a szünetben kijött a gyepre, tett néhány mozdulatot, majd fejét csóválva visszament az öltözőbe, a Ferencváros szakmai stábjának kényszerből kellett cserélnie, a helyére Myenty Abena érkezett. A suriname-i válogatott védőnek sok ideje nem volt felvenni a ritmust, a Genk nyomban támadásba lendült. A hazaiak próbálták ott folytatni a játékot, ahol a szünet előtt abbahagyták, és akadt is helyzetük.

A magyar bajnok ekkor már jobbára kontrákból próbált eljutni a hazaiak kapujáig, csakhogy ezen a napon akadtak gyengébb teljesítmények is a csapatban. Sztankovics próbált is frissíteni, érkezett a gyors Kwabena Owusu, a hajrára pedig Lisztes Krisztián is, de a játékot ekkor már egyértelműen a Genk irányította. A csütörtökön látottak alapján a zöld-fehérek szakmai stábjának el kell gondolkodnia, hogy elöl Pesics hosszú távon megoldás-e befejező csatárnak, és bár Lisztes Krisztián Genkben csúcsékként kapott szerepet, neki nem ez az igazi posztja.

Az utolsó negyedórának úgy futhatott neki az FTC, hogy jó lenne kapott gól nélkül megúsznia ezt az összecsapást, a látottak alapján az egy pont tökéletesen megfelelt ezen az estén. A zöld-fehérek nem siettették a játékot, nem rohantak, próbálták minél hosszabb ideig járatni a labdát. Lopta a perceket a Ferencváros, és ez olyan jól sikerült, hogy szögletet követően kis híján megszerezte a győztes gólt: Abena csúsztatását követően Owusu vágta a jobb oldali kapufára a labdát, centimétereken múlott a ferencvárosi gól.

Keményen küzdött a Ferencváros, és a 350. nemzetközi kupamérkőzésén ponttal távozott a Genk otthonából. A bajnokcsapat legközelebb november 9-én lép pályára az Európa-konferencialigában, akkor a mostani ellenfél látogat Budapestre.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Fiorentina (olasz)–Csukaricski (szerb) 6–0 (Beltrán 6., 10., Ikoné 29., Sottil 66., Martínez Quarta 73., Maxime Lopez 83.)
Kiállítva: Szubotics (36., Csukaricski)

AZ ÁLLÁS
1. Fiorentina 3 1 2 10– 4 +6 5
2. FERENCVÁROS 3 1 2 5– 3 +2 5
3. Genk 3 1 2 4– 2 +2 5
4. Csukaricski 3 3 1–11 –10 0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik