Varga Roland is betalált, Szófiában került előnybe a Sepsi

Vágólapra másolva!
2023.07.27. 18:50
null
Bulgáriában került kétgólos előnybe a Sepsi OSK (Fotó: Fekete Lehel/Sepsi OSK)
Idegenben került kétgólos előnybe a CSZKA Szófiával szemben az Európa-konferencialiga selejtezőjének 2. körében a Sepsi OSK, amely 2–0-ra nyert a bolgár fővárosban, így a szentgyörgyiek ígéretes helyzetből várják az augusztus 3-i, hazai visszavágót. A vendégek második gólját a magyar válogatott Varga Roland szerezte.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
CSZKA Szófia (bolgár)–Sepsi OSK (romániai) 0–2 (0–0)

Szófia, 12 000 néző. Vezette: Kamphuis (holland)
CSZKA Szófia:
Busatto – Mahmutovic, Koch (Sanyang, 75.), Cordoba – Turicov, Carreazo, Lindseth (Shopov, 75.), Vion (Antonov, 75.) – Heintz – Phaëton, Nazon (Estrada, 65.). Vezetőedző: Szasa Ilics
Sepsi OSK:
Niczuly – Aganovic (Ninaj, 56.), Ciobotariu, Balasa, Dumitrescu – Alimi, Paun – Stefanescu (Damascan, 84.), Matei (Varga R., 66.), Gheorghe (Francisco Júnior, 84.) – Safranko (Rondón, 66.). Vezetőedző: Liviu Ciobotariu
Gólszerző:
Paun (68.), Varga R. (80.)
A visszavágót augusztus 3-án rendezik Sepsiszentgyörgyön.

ÖSSZEFOGLALÓ

Szó szerint balkáni körülmények között szerezte meg történelme első idegenbeli európai kupagyőzelmét a Sepsi OSK, a székelyföldi csapat kétgólos előnyt szerzett a CSZKA Szófia otthonában.

Nyolcvanas évekből itt maradt betonromhalmaz stadion, amelyben csak a nézőtér fele használható, de egy 21. századi globalista, norvég, francia, latin-amerikai játékosokra épülő csapat, no meg 12 ezer végig ugráló, éneklő, füstölő bolgár szurkolótábor fogadta Szófiában a Sepsi OSK-t. A szentgyörgyi csapatnak kellett is jó húsz perc, amíg alkalmazkodott a körülményekhez és a CSZKA fizikális focijához, de védelme ezalatt sem nagyon engedett igazán valós helyzetet a hazaiaknak, a legnagyobb lehetőségnél Andres Dumitrescu tette bele a lábát Tobias Heintz közeli kapáslövésébe.

A Sepsi főleg a szófiai védelem mögé belőtt hosszú labdákra és Marius Stefanescu elfutásaira játszott, de a szentgyörgyi lövések minősége sok kívánnivalót hagyott maga után. Cosmin Matei ziccerben is passzolni akart, Mihai Balasa fejese mellé ment, Stefanescu kiugrását pedig Gustavo Busatto kapus állította meg.

A második félidő forgatókönyve is másolta az első, a Sepsi jó ideig csak keményen védekezett, de amikor kijött a szorításból, már kihasználta helyzeteit. Varga Roland és Mario Rondón becserélése volt a döntő húzás, amely után alig egy perccel már jött is a gól: a magyar csatár még a kapusba lőtt, a kipattanót viszont már belőtte Nicolae Paun. A hazai ultráknál itt szakadt el a cérna, üvegeket dobáltak a székelyföldi klub vezetősége felé, Diószegi László klubelnök el is hagyta a tribünt.

A Sepsi pedig újabb góllal büntetett, Rondón szerelte a kapuját elhagyó Busattót a bal szélen, a becserélt Varga Roland pedig a hálóba ívelte a labdát. A Sepsi többi cseréje viszont már csak kapufáig jutott: Vitalie Damascan a lécre lőtt, a szöglet után pedig Branislav Ninaj fejelte a jobb kapufára a labdát. Ekkor már hallgatott a 12 ezer dühös bolgár, a 150 székely szurkoló viszont csapata eddigi legnagyobb nemzetközi győzelmét ünnepelhette. 0–2

PERCRŐL PERCRE

VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! CSZKA SZÓFIA–SEPSI OSK 0–2

90+5. perc: Niczulynak kell lehúznia még egy beadást, de közben ütközik az ellenfél támadóival...

90+3. perc: távoli, bal oldali bolgár szabadrúgás szállt ígéretesen a vendégek kapuja felé, de a hazai támadó már nem tudta helyezni fejesét, amely mellément.

90. perc: véget ért a rendes játékidő. Hat perc a hosszabbítás.

89. perc:Phaeton odarúgott a Sepsi kapusának, Niczulynak, majd még vele és Dumitrescuval is összeakaszkodik... Végül sárga lapot kapott tetteiért, igaz, Niczuly sem úszta meg figyelmeztetés nélkül.

88. perc: a párharcot is eldönthettte volna a Sepsi, de Damascan nagyszerű, bal oldalról középre húzott labdája és 24 méterről leadott lövése csak a keresztlécen csattant.

84. perc: kettőt cserélt a Sepsi, Stefanescut Damascan, Gheorghe-t pedig Franciso Junior váltotta.

80. perc: GÓÓÓÓÓL! MEGDUPLÁZZA ELŐNYÉT A SEPSI! ELŐREVÁGOTT LABDÁNÁL JÖTT KI A KAPUJÁBÓL A BOLGÁROK KAPUSA, BUSATTO DE ELVESZÍTETTE A LABDÁT RONDONNAL SZEMBEN, AKI PEDIG VARGA ROLANDHOZ PASSZOLT, AKI A BALSZÉLRŐL ÍVELT A KAPUBA!

75. perc: hármas csere a bolgároknál, Koch helyén Sanyang, Vion helyén Antonov, Lindset helyén pedig Shopov.

75. perc: a kaputól 25 méterre, jobbról végezhetett el szabadrúgást a Sepsi, de a beadás nem talált társat, majd Rondon már lesen avatkozott játékba.

71. perc: Mahmutovic is besárgult a hazaiaktól.

68. perc: GÓÓÓÓL! MEGSZERZI A VEZETÉST A SEPSI! VARGA ROLAND MAJDNEM BETALÁLT ELSŐ LABDAÉRINTÉSEIBŐL, A KAPUSRÓL KIPATTANÓ LABDÁT VÉGÜ PAUN SZEDTE ÖSSZE, AKI KÖZELRŐL A VÉDŐ LÁBAI KÖZÖTT PASSZOLT A KAPUBA! 0–1

67. perc: a Sepsi pedig kettőt cserélt, Varga Roland és Rondon érkezik Safranko és Matei helyére.

65. perc: cserélt a CSZKA, Nazon helyére Estrada érkezett.

63. perc: Stefanescu szép cselek után róbálkozott egy jobb oldali beadással, melyről nem sokkal maradt le Matei, a bolgárok viszont igazán nem tudtak felszabadítani és szabadrúgáshoz jut a Sepsi, enyhén jobbról, a kaputól mintegy 26 méterre, de Stefanescu lövése fölé és mellé is ment.

60. perc: nagyon határozott szerelés Viontól Stefanescuval szemben a bolgár 16-oson belül, de szabályos volt.

59. perc: Turicov előbb a Sepsi tizenhatosa előtt buktatta Paunt, majd lövésre válalkozott, amely a blokkról ment szögletre. Az első bal oldali beadásból egy második lett, amely még veszélytelenebb volt a vendégek kapujára.

56. perc: Aganovic nem tudja folytatni, a jobbhátvédet már az első félidőben is ápolni kellett, most Ninaj váltja.

55. perc: nagyon rákezdtek, pirotechnikai eszközöket is nagy mennyiségben vetettek be a CSZKA szurkolók, miközben cseréhez készülődik a Sepsi.

49. perc: Heintz révén vezetett támadást a házigazda, ő pedig egy kiugratással próbálkozott, majd azt reklalmálta, hogyGheorghe kezéhez ért a labda, de ha a labda hozzá is ért az ő kezéhez, az kívül történt.

47. perc: megvan az első sárga a hazaiaknál is, Vion kapta Stefanescuval szembeni faultjáért.

46. perc: egyik csapat sem cserélt a szünetben.

46. perc: folytatódott a mérkőzés. Ezt a félidőt a CSZKA kezdte.

VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! CSZKA SZÓFIA–SEPSI OSK 0–0

45+1. perc: két perc a hosszabbítás, ez alatt pedig újabb két kiugratással próbálkoztak a vendégek, eredménytelenül.

45. perc: ígéretes támadást épített fel a bolgár csapat, de Nazon és Phaeton sem tudott lőni, a zártan védekező vendégek pedig mentettek.

41. perc: most pedig Stefanescu kapott kiváló indítást, de nem tudta a labdát a kapuba juttatni, mert Busatto, a CSZKA kapusa védett.

40. perc: Mateit látta lesen a partjelző, pedig nem sokon múlt, hogy ígéretes helyzetben lépjen ki a Sepsi támadója.

38. perc: négyes karambol a kezdőkör közelében, amely után ápolni kell a hazaiak egyik játékosát, Kochot.

36. perc: Ion Gheorghe második nagyobb szabálytalanságát már nem úszta meg sárga lap nélkül.

35. perc: Turicov felkarjára pattant a csapattárs passza, ezért jobbról, ígéretes helyzetből jöhetett szabadrúgással a Sepsi, Stefanescu jól is adott be, de Balasa fejese fél méterrel mellément.

33. perc: Heintzcel szemben szabálytalankodtak a vendégek, Vion enyhén jobbról, 30 méterről beívelt szabadrúgását azonban felszabadítják a szentgyörgyiek.

31. perc: a CSZKA-tól Carreazo kapott a hosszún egy jobb oldali lapos beadást, de nem jól, kifelé vette át, kisodródva pedig nem tudott veszélyt teremteni.

29. perc: óriási lehetőség előtt állt a Sepsi, miután Matei kapott nagyszerű indítást, de lövés helyett cselezett, majd passzolt, utóbbi nem volt jó, de a lecsorgó Paun elé került, aki a méretes stadionból is kilőtte a labdát...

26. perc: a Sepsi védekező középpályása, Alimi kapta a mérkőzés első sárga lapját Carreazo felrúgásáért, a megítélt távol szabadrúgás ígéretesen szállt a Sepsi kapuja elé, de egy fejes után középről Lindseth bólintása már nem találta el Niczuly kapuját.

25. perc: sok a pontatlanság és a csapongás a pályán, így a kapuk egyelőre ritkán forognak veszélyben.

20. perc: most viszont majdnem megszerzte a vezetést a házigazda, Vion remekbe szabott kiugratása a 16-oson belülre jó is volt Heintznek, de az ő lövését szögletre mentették a Sepsi védői, a sarokrúgás pedig már veszélytelenebb volt.

19. perc: a CSZKA Szófia jobb oldali szöglete semmiféle veszélyt nem jelent a Sepsi kapujára.

17. perc: veszélyes támadás a vendégektől, de Stefanescu kiugratása az ellenfél tizenhatosán belül nem jó Dumitrescunak, mivel a védők mentettek.

16. perc: a CSZKA által nemrég igazolt Phaeton próbálkozott egy gyenge lövéssel, mely középre is ment, így ez csemege Niczulynak.

14. perc: a Sepsi térfelének közepéről elvégzett Vion-szabadrúgás nem jó a bolgár támadóknak, simán semlegesítik azt a vendégek.

11. perc: Aganovic érkezett rosszul a talajra a Vionnal vivott légipárbaja után és lent maradt, de tudja folytatni.

10. perc: az elmúlt percekben a védekezésre kellett összpontosítania a Liviu Cobotariu által irányított szentgyörgyieknek, akik most nehezen tartják meg a labdát. Igaz, a bolgároknál is több a pontatlanság.

9. perc: veszélyes bolgár támadást kellett semlegesítenie a Sepsinek.

6. perc: Safrankót keresték a vendég védők egy hosszú labdával, de nagy lesen volt a Sepsi csatára.

5. perc: a CSZKA Szófia birtokolta a labdát az elmúlt percekben, s most egy szabadrúgáshoz is jutott, középről, a Sepsi kapujától 24 méterre, Heintz lövése azonban elhalt a sorfalban, az ismétlés pedig nem találta el a vendégek kapuját.

3. perc: nagy elánnal kezdte a meccset a Sepsi OSK, s letámadással igyekezett zavarba ejteni a hazai védelmet.

1. perc: elkezdődött a mérkőzés! A Sepsi indította útjára a játékot.

12 ezer néző érkezett a Bolgár Hadsereg Stadionba, ennyit enged ugyanis az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA).

A házigazda CSZKA piros mezben, fehér nadrágban, a vendég Sepsi zöld-fehérben lép pályára.

A mérkőzés 19.00-kor kezdődik.

ELŐZMÉNYEK

A Sepsi OSK is elkezdi a nemzetközi kupaszereplését, mégpedig Szófiában, a CSZKA lesz az ellenfél.



A klubcsődökön, tulajdonosváltásokon és többszörös újraalapításokon alaposan megedződött kelet-európai szurkolóknak is nehezen kibogozható helyzet jött össze Szófiában, ahol idén már mindkét CSZKA eljutott a nemzetközi kupaszereplésig – és mindkettő Romániából kapott ellenfelet a Konferencialiga második selejtezőkörében. Szerdán a szurkolók által alapított CSZKA 1948 játszott a bukaresti katonaklub, a Steaua örökségére egyre sikertelenebbül hajtó FCSB-vel, csütörtökön pedig a 2015 óta a Liteksz Lovecs klublicencével életben tartott PFK CSZKA fogadja a Sepsi OSK-t.

A mérkőzés helyszíne (Fotó: Sepsi OSK)
A mérkőzés helyszíne (Fotó: Sepsi OSK)

A harmadik európai kupaszereplését a Bolgár Hadsereg (Balgarszka Armija) Stadionban megkezdő Sepsi szerdán a Brassó melletti vidombáki reptérről indult el a bolgár fővárosba, bár például Hadnagy Attila klubigazgató inkább az autózást választotta.

Az alig 550 kilométeres távolság a székely szurkolóknak is jól jött, várhatóan százötvenen biztatják majd a vendégszektorból a szentgyörgyieket. Szükség is lesz erre, mert bár a két keret értéke között nincs számottevő különbség (21 millió eurót ér a CSZKA, 15-öt a Sepsi), az igazolásokra költött összegek között már kelet-európai szinten hatalmas a különbség. A szentgyörgyiek ugyanis egyik játékosukért sem fizettek átigazolási díjat, miközben a szófiai klub több mint hárommillióért szerződtetett új játékosokat: a francia Matthias Phaëton (Grenoble) 1.8 millióba, a kolumbiai Brayan Córdoba (América de Cali) 1.18 millióba került.

„Nem a pénz játszik” – mondta erre Hadnagy Attila, de tény, hogy a Sepsi jóval erősebb ellenfelet kapott kezdésnek, mint az előző két idényben, amikor a szlovák Spartak Trnava, majd a szlovén Olimpija Ljubljana került az útjába.

„Nagy múltú, erős csapattal játszunk, nagyon nagy költségvetéssel, rengeteg szurkolója is van, úgyhogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk” – nyilatkozta az elutazás előtt Liviu Ciobotariu, a Sepsi edzője, aki nem számíthat a hétvégi bajnoki mérkőzésen megsérült argentin középpályásra, Jonathan Rodríguezre.

A mérkőzés helyszíne (Fotó: Sepsi OSK)
A mérkőzés helyszíne (Fotó: Sepsi OSK)



Mindkét csapat számára elkezdődött a 2023–2024-es idény hazája bajnokságában, s teljesen ugyanúgy kezdték azt a felek, hiszen a Sepsi OSK a Rapid Bucuresti elleni gól nélküli döntetlen után hazai pályán 1–0-ra nyert az Universitatea Craiova ellen, míg a CSZKA a Hebar elleni idegenbeli 0–0 után győzött szintén 1–0-ra a Krumovgrad ellen.

Ugyanakkor a szentgyörgyiek eggyel több tétmeccset vívtak, hiszen a bajnok Farul Constanta legyőzésével megvédték címüket a román Szuperkupában.

A két csapat egyébként 2022 nyarán vívta eddigi egyetlen mérkőzését, amikor felkészülési találkozón a Sepsi 4–0-ra nyert.



KÖSZÖNTJÜK OLVASÓINKAT A CSZKA SZÓFIA–SEPSI OSK EURÓPA-KONFERENCIALIGA-SELEJTEZŐ MÉRKŐZÉS ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik