Kikapott Grúziában a DAC, kiesett az Ekl-ből

Vágólapra másolva!
2023.07.20. 19:00
null
Az első meccset a DAC nyerte meg (Fotó: NS-archív)
Az Európa-konferencialiga selejtezőjében a Dunaszerdahely a hazai egygólos siker után 2–0-ra kikapott a Dila Gori otthonában, így elbúcsúzott a sorozattól. A mérkőzés a ráadásokkal és egy áramszünettel együtt 108 percig tartott. A kieséssel máris véget ért a DAC 2023–2024-es európai kupakalandja.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
Dila Gori (grúz)–DAC 1904 (szlovákiai) 2–0 (1–0)
Gori,
Tengiz Burdzsanadze Stadion, 3000 néző. V: Culina (horvát)
Dila Gori: Kucserenko – Csiteisvili, Dzsocenidze, Tevzadze, Wanderson – Jean Victor (Andronikasvili, 90+4.), Alef Santos, Parulava (Szardalisvili, 65.) – Gomis (Mzwakali, 64.), Kovtaljuk (Kuhainidze, 71.), Gale. Vezetőedző: Andrij Demcsenko
DAC: Petrás – Alex Pinto (Alex Mendez, 90+6.), Riszvanisz, Kasa (Brunetti, a szünetben), Andzouana – Kalmár Zs. (Vitális, 88.), Dimun, Kácer – Trusa (Gavrics, 71.), Krsztovics, Ramadan (Záhradník, 88.). Vezetőedző: Adrián Gula
Gólszerző: Gale (33.), Alef Santos (85.)
Továbbjutott: a Dila Gori, 3–2-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Az első félidőben nagyon gyengén játszott a Dunaszerdahely. A fordulás után változott a játék képe, a vendégek háromszor is eltalálták a kapufát. Mivel egy hete a MOL Arénában csak 2–1-es hazai siker született, a továbbjutásnak a grúz csapat örülhet.

Ugyan Gori városa közel 2500 kilométerre van Dunaszerdahelytől, három dunaszerdahelyi szurkoló elutazott Joszif Visszarionovics Sztálin szülővárosába.

„Bécsből Kutaisziba repültünk, majd taxival tettük meg a150 kilométeres utat Goriba. Hármunk részére nem nyitották ki ahazaiak avendégszektort, így aVIP-ben szurkoltunk. Egyébként avendégszektorban ameccs alatt arendőrök ültek” – árulta el lapunknak Dohorák Sándor, a sárga-kékek drukkere.

Mindkét mester amúlt heti találkozóhoz képest csak egy változást hajtott végre akezdőcsapatban. Érdekes, hogy minkét csapatban aközéphátvéd posztján. Adunaszerdahelyieknél abrazil Mateus Brunetti helyett aPlzenből érkező Filip Kasa kezdett. Egyébként, aszünetben „visszaállt a rend” aDAC-ban. Kasa helyett Brunetti folytatta. Épp anyáron érkező cseh játékos aludt el ahazaiak vezető találata előtt.

Ugyan az első lövést avendégek csapatkapitánya, Kalmár Zsolt eresztette meg, de ezután apályán ahazaiak akarata valósult meg. Főleg agyors Thierry Gale volt elemében, szinte minden megmozdulása veszélyes volt. Samuel Petrás, avendégek kapusa több lehetőséget ártalmatlanított. A33. percben azonban már ő is tehetetlen volt. Tornike Dzsocenidze aszéthúzódó vendégvédelem mögé tette alabdát, Thierry Gale lesgyanús helyzetben avendégkapus elé került, és ügyesen átemelte.

Nemsokára már kettővel vezethetett volna Gori, de a Gale, Petrás párbajból ezúttal adunaszerdahelyi hálóőr volt agyőztes.

Avendégek csak ezután ébredtek fel, snagyon közel voltak az egyenlítéshez. Kalmár Zsolt, úgy, mint egy hete, szabadrúgásból akapufát találta el.

Úgy látszott, aszünetben hatottak Adrián Gula szavai. Kevésbé volt átjáróház adunaszerdahelyi védelem és veszélyesebben voltak a sárga-kékek. Előbb Matej Trusa küldte nehéz szögből kapu mellé alabdát, majd nemsokára agyors szélső sarokkal próbálkozott. Ezután egy kapu előtti össztűz után Riszvanisz lövését blokkolták ahazaiak szögletre.

A folytatásban mindkét oldalon maradtak ki lehetőségek, de acsapatok főleg abiztonságra törekedtek. A 72. percben hirtelen sötétbe borult az aréna, elment az áram a Tengiz Burdzsanadze Stadionban.

Kilencperces kényszerszünet után folytatódott az összecsapás. És rosszul avendégeknek: Alef Santos ügyesen kapura tűzte alabdát, amely a kint álló Petrás fölött akapuba került.

Ezután avendégek mindent egy lapra feltéve rohamoztak, a ráadás perceiben előbb Zseljko Gavrics találta telibe a lécet, majd Zoran Záhradník ajobb kapufára küldte a labdát.

Még az utolsó másodpercekre is maradt ordító DAC-helyzet, Miroslav Kácer fejesét óriási bravúrral védte a hazaiak ukrán kapusa, Jevhen Kucserenko. 2–0

 

PERCRŐL PERCRE

És a DAC idei európai kupakalandja.

90+13. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+13. perc Petrás is elöl, Vitális-korner jobbról. Riszvanisz tízről a jobb alsó mellé fejeli a labdát, majd kakaskodik picit.

90+12. perc NINCS BENT, Mendez remekül ad be egy csel után balról ballal, hatról a bal alsóba fejelne Kácer, ám vetődve hatalmasat véd Kucserenko kapus!

90+10. perc Krsztajics a 16-osról a léc fölé lő. A DAC vezetői hevesen reklamálnak, mert sokat húzza az időt a Gori.

90+8. perc Petrás kivetődve szereli Gale-t. Négy perc a ráadás.

90+6. perc Alex Mendez be, Pinto le.

90+6. perc LÉC! Kácer beadását egy zseniális átvétel után ballal hétről, középről a lécre rúgja Gavrics.

90+4. perc Alekszandre Andronikasvili be, Victor le.

90+2. perc Alex Pinto kap sárga lapot labdaelrúgásért.

88. perc Vitális Milán Kalmárt, Zoran Záhradník Ramadant váltja.

87. perc Revaz Csiteisvili felrúgja kegyetlenül Ramadant, sárga lap.

85. PERC BETALÁL A GORI, ALEF SANTOS A GÓLSZERZŐ! Kuhainidze bal oldali, ballábas beadását Brunetti Alef Santos elé tolja, aki 22-ről, középről ballal a jobb felsőbe tekeri a labdát. Petrás késve mozdult, hiába vetődött, nem ért oda. 2–0!

82. perc Gale 22-ről a bal sarok mellé emel.

80. perc Folytatjuk!

79. perc
Alakul, alakul lassan a fényhelyzet. De csak lassan.

72. perc Elment az áram a stadionban.

71. perc Zseljko Gavrics be, Trusa le, szélsőcsere. Szergo Kuhainidze be, Kovtaljuk le, ékcsere a hazaiaknál.

70. perc Krsztovics remek pörgetése után Trusa beadását elfejeli Ramadan elől az ötösön Csiteisvili.

68. perc A 29 éves dél-afrikai támadó, Mzwakali ad be jobbról, a kapu előtt bevetődve tisztáz Riszvanisz.

67. perc Zurab Tevzadze kap sárga lapot Krsztajics felrúgásáért. Utólag.

64. perc Misiko Szardalisvili és Bantu Mzwakali be, Parulava és Gomis le.

63. perc Folyamatosan reklamál, sárga lapot kap a hazai mester, Andrij Demcsenko.

60. perc Gale megindul, de szereli az ötös jobb sarkán Pinto.

60. perc Ramadan jobbról középre ad, a gólvonal és a gólra éhes Trusa elől ment az utolsó pillanatban a 31 éves brazil légiós, Wanderson.

59. perc Kucserenko nagyon elméri Trusa jobb oldali kornerét, de annyira, hogy ezzel meglepte Riszvaniszt is, aki nem tudott így fejelni.

55. perc Petrás újabb nagy védése, most Parulava lőtt ballal hétről kapura, de a labda elakadt a kapus bal lábában, nem úgy, mint a gólnál. De nagyon nem figyelt a vendégvédelem, Kivtaljuk gyatra lövését éppen az ellenfél elé mentette az ötösről Pinto.

50. perc Riszvanisz jobbal hétről Kalmár kornere után egy védőbe lő, Krsztajics elé pattan a labda, de nem éri el rendesen, Ramadan sem.

50. perc Jobbal a léc fölé lő 21-ről, picit jobbról Dimun.

48. perc Ramadan betör a 16-osra, jobbal a jobb sarok elé emel, Trusa bevetődve a jobb sarok mellé fejeli a labdát, éles szögből.

46. perc Gale ballal a 16-os ell kapura lő, de középre, Petrás véd a léc alatt.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Mateus Brunetti be, Kasa le. Csere posztra.

A vendégmester Demcsenko játékosként megfordult a CSZKA Moszkvában és az Ajaxban is!

Urblík Norbert nyáron már Dunaszerdahelyen készült, és olyan jó benyomást tett a DAC szakmai stábjára, hogy a következő idényt már sárga-kék mezben tölti. A felvidéki Ipolyságon született középső védő 2017-ben került az ETO akadémiájára, ahol a szamárlétrát végigjárva a 2023-as tavaszi szezon végén már az első csapat meghatározó játékosa volt. A 2027. június 30-ig aláíró védő az unokatestvére a Vasas középpályásának, Urblík Józsefnek.

„Az átigazolási piacon olyan játékosokat kerestünk, akik egyből tudnak segíteni. Úgy érzem, ez sikerült. Nagyon elégedettek vagyunk a fiatalokkal. A Győrből érkező és visszatérő Vitális Milánnal, Urblík Norberttel, illetve a klubunk neveltjével, Szolgai Mátéval, aki nemrég az argentínai U20-as világbajnokságon szerepelt. Továbbra is nyitva tartjuk a szemünket, hisz még hat hétig tart az átigazolási időszak. Azt mondtam a csapatnak, illetve mindenkinek a klubban, beleszámítva magamat is, hogy az előző idényhez képest mindenkitől tíz százalékkal többet várok. Ha ez meglesz, elérhetjük a céljainkat” – nyilatkozta akkor Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója.

„Elegendő időnk volt az elemzésre és a felkészülésre. Tudjuk, mire számíthatunk, respektáljuk az ellenfelet. A grúz futball felemelkedőben van. Legutóbb az U21-es válogatott remekelt, több kiváló játékosuk szerepel az európai ligákban. A Dila Gori csapatában érdekes játékosok vannak, nem csak hazai, hanem külföldiek is” – mondta a párharc előtt Adrián Gula, a sárga-kékek mestere.

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc a ráadás.

41. perc Trusa jobb oldali, jobblábas beadását majdnem a jobb felsőbe üti magának a hazai kapus, de csak majdnem.

40. PERC LÉC! Kalmár jobbal a jobb felsőbe lőne, hatalmasat véd vetődve Kucserenko, és a lécre tolja a labdát.

39. perc Wanderson felrúgja a labdát szerző Kalmárt a 16-os előtt. Szabadrúgás középről, 24-ről.

36. perc
Gomis jobb oldali beadását rosszul éri el Victor az ötös előtt, Gale beadását kifejeli Riszvanisz.

33. PERC VEZET A GORI, THIERRY GALE, KI MÁS?! Ballal remekül átveszi a középhátvéd, Dzsocenidze középről érkező lapos passzát, és az ötös bal sarka elől jobbal a kapu közepébe emel, Pinto mellől. A jól kilépő Petrás bal lábbal beleért még, de gól a gól. 1–0!

30. perc Bizony jó, remekül játszik össze a 16-oson Gomisszal, 14-ről jobbal kapura lő, de figyel Petrás. Kvetődve, balra elmozdulva véd, Riszvanisz meg takarít.

Gale jó formában van: 21 meccs az idényben, 15 kanadai ponttal.

Gomis nem akármilyen családból származik: egyik unokatestvére a 12-szeres francia válogatott Bafétimbi Gomis, a másik a 27-szeres válogatott szűrő, ANK-győztes, Nampalys Mendy (Monaco, Leicester City).

20. perc Dimun bevetődve blokkolja Gale 20 méteres, jobblábas bombáját, előtte Gale-t megállította a szlovák bekk a 16-oson, de a lecsorgó Gomisé lett, aki azonnal lőtt, Riszvaniszról a bal sarok mellé pattant a labda. Nem sokkal, de rajta volt a kapus is.

Telt ház, a vendégszektorban rendőrök (Fotó: Dohorák Sándor)
Telt ház, a vendégszektorban rendőrök (Fotó: Dohorák Sándor)

16. perc Gale passzát a 16-os elől, kissé balról kapura vágja Gomis, a bal alsó előtt véd vetődve Petrás!

A tavaszi-őszi rendszerű (tehát a naptári évet követő) grúz bajnokság 2022-es idényének bronzérmese a Dila Gori, amelyet a bajnok Dinamo Tbiliszi és a Dinamo Batumi előzött meg a tabellán. A jelenlegi idényben 19 forduló után az 5. helyen áll az 1949-ben megalapított együttes.

14. perc Az aprótermetű Gale villan meg a bal szélen, de szereli őt Pinto, kirúgás.

12. perc Kalmár felpörgeti magának Trusa jobb oldali beadását, a 15 méteres lövést blokkolják.

Victor a Barcelona ES, a klubcímerében is a katalán klubot idéző csapat neveltje, de játszott Skënderbeu együttesében is.

10. perc Mezőnyharc, hazai fölénnyel, Victor jobbal 10-ről, kissé jobbról kapura lő, Petrás magabiztosan fogja a labdát.

5. perc A következő sem.

4. perc Nagyon szépen megy el a jobb szélen Victor, jobbal laposan középre ad, bevetődve blokkol Riszvanisz. Gomis kornere nem jó aztán.

Gale anno 21 meccsen 4 kanadai pontot szerzett a Honvédban.

2. perc Kalmár pontatlan, 16-os előtti lövésével. Gale próbálkozása sokkal jobb, a 16-os bal sarka elől jobbal kapura lő, de középre, Petrás a léc fölé tolja a labdát szép robinzonáddal.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta vörösben, a vendégek tiszta sárgában.

„Megbeszéltük az egygólos győzelemmel végződő meccset, majd készültünk a nehéz visszavágóra – mondta lapunknak Kalmár Zsolt, a DAC csapatkapitánya. – Bízom benne, hogy Grúziában ismét a saját játékunkat tudjuk játszani. Bátornak, rámenősnek kell lennünk. Remélem, a mi elképzelésünk alapján alakul a meccs, és gond nélkül kivívjuk a továbbjutást.”

A DAC hazai környezetben készült a visszavágóra, és Adrián Gula vezetőedző a görög Janisz Niarhoszon kívül minden játékosára számíthat a csütörtöki találkozón.

NÉGYÓRÁS REPÜLŐÚT VÉGÉN szállt le Tbilisziben a DAC labdarúgócsapata, amit kétórás buszozás követett a fővárostól száz kilométerre található Goriba. A dunaszerdahelyi játékosok Grúzia ötödik legnagyobb városában, Joszif Visszarionovics Sztálin szülőhelyén lépnek pályára csütörtökön, hogy kiharcolják a továbbjutást az Európa-konferencialiga második selejtezőkörébe. Goriban a hőmérséklet ezekben a napokban az általában megszokott harminc fok körüli, a hegyvidéki környezet miatt (600 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik) azonban éjjel jelentősen visszaesik.

Kalmár Zsolt bízik benne, hogy a dunaszerdahelyi csapatnak sikerül megtartania egygólos előnyét a grúz Dila Gori otthonában.

A vendégtábor (Fotó: Duducz Tibor)
A vendégtábor (Fotó: Duducz Tibor)

Az Európa-konferencialiga selejtezőinek első fordulójának odavágóján a Dunaszerdahely 2–1-re legyőzte a grúz Dila Gorit. Mindhárom gól az első félidő utolsó negyedórájában esett, így a jövő heti visszavágóra a felvidéki csapat egygólos előnnyel utazik.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DILA GORI–DAC MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik