Elkerülték egymást az angol csapatok az El negyeddöntőjében

Vágólapra másolva!
2013.03.15. 12:30
null
Ismét sorsoltak az Európa-ligában, ezúttal azonban már a negyeddöntő párosítását (Fotó: Reuters, archív)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyoni központjában elkészítették az Európa-liga negyeddöntőjének párosítását. A BL-győztes Chelsea ismét kelet-európai ellenfelet kapott, ezúttal a Rubin Kazanyt. A Tottenham a Basellel csap össze, a harmadik angol csapat, a Newcastle United pedig a Benficával. A negyedik párharcban a Fenerbahce a Lazióval mérkőzik.

 

ELŐZMÉNYEK

A tegnapi nyolcaddöntő-visszavágók utánkialakult a negyeddöntő mezőnye az Európa-ligában. A versenyben lévő angol csapatok mindegyike (Chelsea, Newcastle, Tottenham) bejutott a legjobb nyolc közé, s ugyanez sikerült a Laziónak, a Baselnek, a Benficának, a Fenerbahcének és a Rubin Kazanynak is. A sorozat legutóbbi két kiírásában egyébként egyszer sem jutott angol együttes a negyeddöntőbe, a mostani három pedig rekordnak számít, ugyanis az El-ben (vagy annak elődjében, az UEFA-kupában) még sohasem volt ennyi angol gárda a legjobb nyolc között.

Az El negyeddöntőjének sorsolását természetesen ezúttal is a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének sorsolása után tartották.A ceremónia 12.45-kor kezdődött az UEFA főtitkára, Gianni Infantino vezetésével, segítői Giorgio Marchetti versenyigazgató és Patrick Kluivert volt. Itt már nincs kiemelés, ugyanazon országok csapatai is összekerülhettek.

Dirk Kuyt, a Fenerbahce támadója nagyon várta már a sorsolást, és azt szerette volna, ha csapata angol ellenfelet kap. A holland labdarúgó nagyon szeretne döntőbe jutni az Európa-ligában, hiszen a finálét (május 15.) a hazájában, Amszterdamban rendezik majd. Kuyt ismeri az angol futballt, hiszen éveket töltött a Liverpoolban.

Libor Kozák, a Lazio játékosa tegnap mesterhármassal járult hozzá a Stuttgart legyőzéséhez, így élre állt az Európa-liga góllövőlistáján. A cseh futballista szerint mindegy volt, kit kapnak, mert ha keményen küzdenek, eljuthatnak a döntőig.

És még egy érdekes statisztika: az Európa-liga legutóbbi két olyan idényében, amikor egy ország három csapata is bejutott a negyeddöntőbe, mindig közülük az egyik lett a végső győztes. A 2010–2011-es kiírásban a Porto, a legutóbbi idényben pedig az Atlético Madrid.

A SORSOLÁS

Ahogy azt megszokhattuk, ezúttal is Gianni Infantino vezette fel a sorsolást, majd másik két jól öltözött úriember lépett színre: Giorgio Marchetti, az UEFA versenyigazgatója és Patrick Kluivert, korábbi kiváló labdarúgó, a 2013-as Európa-liga-döntő nagykövete.

A csapatok bemutatása természetesen itt is név szerint történt, kezdve a Chelsea-vel, a sort pedig egy másik angol együttes, a Tottenham Hotspur zárta.

Kluivert rögtön a BL-győztes Chelsea-t húzta ki, amely az orosz Rubin Kazannyal találkozik. A második párosításban egy újabb angol csapat, a Tottenham jött, amely a svájci Baselt kapta.

A harmadik párharcot a Fenerbahce és a Lazio vívja, a portugál Benfica pedig a Newcastle Uniteddel csap össze.

Érdekesség, hogy a negyeddöntőben találkozó együttesek még egyszer sem mérkőztek meg egymással tétmérkőzésen.

 

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
CHELSEA (angol)–RUBIN KAZANY (orosz)
TOTTENHAM (angol)–BASEL (svájci)
FENERBAHCE (török)–LAZIO (olasz)
BENFICA (portugál)–NEWCASTLE UNITED (angol)

Az első mérkőzésekre április 4-én kerül sor, a visszavágókat pedig egy héttel később, április 11-én rendezik. Az elöl álló csapatok kezdenek hazai pályán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik