Megkezdik a kupanyarat: magabiztos előnyt akar szerezni a Haladás

Vágólapra másolva!
2009.07.02. 07:44
Több mint húsz éve játszott legutóbb európai kupában a Haladás labdarúgócsapata, és akkor is „csak” az Intertotó-kupában – a három nagy trófeáért (BEK/BL, KEK, UEFA) folytatott küzdelemben eddig egyetlen ízben vehetett részt a szombathelyi csapat, még 1975-ben. Akkor a La Vallettát 7–0-ra ütötték ki a zöld-fehérek, ezt most is mindenki szó nélkül aláírná – az más kérdés, hogy a kazah Irtis Pavlodar nehezebb feladatnak tűnik… Tévéközvetítés nincs, telt ház valószínűleg lesz a Rohonci úton.
Reméljük, a meccs után is jó lesz a kedvük: a Hali-játékosok megnyugtató előnyt akarnak szerezni
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Reméljük, a meccs után is jó lesz a kedvük: a Hali-játékosok megnyugtató előnyt akarnak szerezni
Reméljük, a meccs után is jó lesz a kedvük: a Hali-játékosok megnyugtató előnyt akarnak szerezni
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Reméljük, a meccs után is jó lesz a kedvük: a Hali-játékosok megnyugtató előnyt akarnak szerezni

HALADÁS-KUPAMÚLT

1975 (KEK)
Haladás–FC La Valletta (máltai) 7–0
FC La Valletta–Haladás 1–1

2. forduló
Sturm Graz (osztrák)–Haladás 2–0
Haladás–Sturm Graz 1–1

1982 (KK)
Haladás–NK Osijek (jugoszláv) 4–2
AC Milan (olasz)–Haladás 2–0
NK Osijek–Haladás 3–0
Haladás–AC Milan 0–1

Intertotó-kupa, 1988
Norrköping (svéd)–Haladás 0–0
Haladás–Young Boys (svájci) 3–1
DAC (szlovák)–Haladás 1–0
Haladás–Norrköping 0–1
Haladás–DAC 1–1
Young Boys–Haladás 4–0
Hazája bajnokságában botladozó ellenfél vár a Szombathelyi Haladásra az Európa-ligában: a kazah Irtis ugyanis mindössze a 11. helyen áll a kazah élvonalban, és a formája sem valami parádés. Más kérdés, hogy a pavlodariak egy szempontból előnyben lehetnek: ők játékban vannak, szemben a házigazdákkal. A vendégek a sorsolás után és a meccs előtt is magabiztosan nyilatkoztak, a nemzetközi porondra hosszú idő után visszakerülő Halinál megnyugtató előny megszerzése a cél.

„Nem állítom, hogy ideális helyzet az, amikot két hét szabadság, majd tíz nap gyakorlás után máris tétmeccset kell játszani – utalt a versenynaptár fonákságaira a 32. születésnapját szerdán ünneplő Molnár Balázs a Nemzeti Sportnak. – Amikor Spanyolországban, az Espanyol csapatában futballoztam, olyan szabály volt érvényben, mely szerint nyáron hét hét szabadság jár a labdarúgóknak. Ennyi idő alatt valóban ki lehet pihenni egy nehéz idény fáradalmait, két hét azonban nagyon kevés. Persze azzal is tisztában vagyok, erre nem hivatkozhatunk, ha az eredmény esetleg számunkra kedvezőtlenül alakul, igaz, nem is akarunk. Ellenfelünk játékban van, de ha megtaláljuk a védekezés és támadás helyes arányát, előnnyel utazhatunk a visszavágóra.”

A nagy nemzetközi rutinnal felvértezett hazai gólvágó, Kenesei Krisztián gólt vagy gólokat vár magától.

„Játszottam már néhány fontos nemzetközi találkozón a pályafutásom során, talán elég, ha a horvát Dinamo Zagreb, a görög AEK Athén, a norvég Rosenborg, a török Fenerbahce vagy az angol Manchester United elleni párharcokat említem – taglalta az esélyeket. – Az Irtis Pavlodar kevésbé neves klub, ám a kazahok ellen szerzett gólnak éppúgy tudnék örülni, mint amikor Isztambulban kétszer is a Fener hálójába találtam. Nekem az is öröm, ha edzésen eredményes vagyok, és cseppet sem nyomaszt, hogy most is tőlem várják elsősorban gólt.

A vendégek trénere, az orosz Szergej Nazarenko magabiztosan nyilatkozott csapata edzése után a Haladás hivatalos honlapjának.

ADATBANK – EURÓPA-LIGA 2009–2010

„A rendelkezésemre álló információk alapján azt kell mondanom, a Szombathelyi Haladás nem játszik túlságosan dinamikus focit. Kemény, hajtós stílusunkkal, gyors, sokmozgásos játékunkkal igyekszünk feltörni a Haladás védelmét. Féltem tőle, hogy a hosszú utazás megviseli játékosaimat, de nem így történt. Kialudtuk magunkat, és nagyon várjuk már a meccset” – mondta.

A magabiztosság megvan – most már mindkét csapatnak a pályán kell bizonyítania. A 19 órakor kezdődő mérkőzést nem közvetíti élőben egyik televíziós csatorna sem (a szombathelyi városi tévé pénteken és szombaton felvételről leadja a találkozót), így csak 5200-an lehetnek tanúi a magyar csapatok 2009-es kupanyitányának. Elővételben 3000 jegy kelt el, tehát minden bizonnyal remek hangulatú mérkőzés várható. Az MR 6 20.00-21.00-ig élőben közvetít Szombathelyről.

HÁROMEZER JEGY MÁR ELKELT

Szerdán is folytatódott a belépőjegyek árusítása a Haladás Rohonci úti irodaházában. Ezúttal eltűntek a hét elején megszokott hosszú sorok, de összességében így is csaknem háromezren váltották meg eddig a belépőjüket. Csütörtökön már kilenc órakor kinyitják a pénztárakat, hogy akik még nem vásárolták meg belépőjüket, időben be tudják szerezni. A hazai szurkolók a megszokott helyen, a Rohonci úti főbejáraton léphetnek be a stadionba. Mivel a létesítmény belterületén nem lehet parkolni, a gépkocsival érkező szurkolóknak ajánlott, hogy a Perint-patak túlsó oldalánál, a Claudius szálloda felé eső részen vagy a környező utcákban helyezzék el autójukat.

EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ


AZ 1. SELEJTEZŐKÖR TELJES PROGRAMJA

1. SELEJTEZŐKÖR, 1. MÉRKŐZÉSEK
Olimpi Rusztavi (grúz)–B36 (feröeri) 15.30
Dinaburg (lett)–Nomme Kalju (észt) 17.00
Bananc Jereván (örmény)–Siroki Brijeg (bosnyák) 17.00
Simurq Zaqatala (azeri)–Bnei Jehuda (izraeli) 17.00
Valletta FC (máltai)–Keflavík (izlandi) 17.30
Szutjeszka Niksics (montenegrói)–MTZ-RIPO Minszk (fehérorosz) 17.30
FC Lahti (finn)–Dinamo Tirana (albán) 17.30
Zimbru Chisinau (moldovai)–Okzsetpesz Köksetau (kazah) 18.00
Narva Trans (észt)–Rudar Velenje (szlovén) 18.00
Dinamo Minszk (fehérorosz)–Renova (macedón) 18.00
Spartak Trnava (szlovák)–Inter Baki (azeri) 19.00
Randers (dán)–Linfield (északír) 19.00
Grevenmacher (luxemburgi)–Vetra (litván) 19.00
Haladás (magyar)–Irtis Pavlodar (kazah) 19.00
Anorthoszisz Famagusta (ciprusi)–Kaerjeng (luxemburgi) 19.00
Slaven Belupo (horvát)–Birkirkara (máltai) 19.00
NSÍ Runavík (feröeri)–Rosenborg (norvég) 20.00
Sligo Rovers (ír)–Vllaznia (albán) 20.00
Lisburn Distillery (északír)–Zesztafoni (grúz) 20.45
Helsingborg (svéd)–MIKA (örmény) 20.45
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–Polonia Warszawa (lengyel) 20.30
Fram (izlandi)–TNS (walesi) 21.00
Motherwell (skót)–Llanelli (walesi) 21.05
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik