Ekl: megszenvedett a továbbjutásért a tavalyi döntős Fiorentina

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.04.18. 23:53
Hiába vezetett sokáig a Lille, a végén a Villa örülhetett a továbbjutásnak (Fotó: Getty Images)
Az Európa-konferencialiga negyeddöntőjének visszavágóin egyik korai mérkőzés sem dőlt el kilencven perc alatt. A Fiorentina a ráadás mindkét félidejében betalálva győzött 2–0-ra a 66. perctől emberhátrányban játszó Viktoria Plzen ellen, míg az Aston Villa tizenegyesekkel jutott be a legjobb négy közé a Lille otthonában.

 

A múlt heti első mérkőzésen a Lille 2–1-es vereséget szenvedett az Aston Villa otthonában, ám az egygólos hátrányt a 15. percre eltüntette a francia alakulat – a török válogatott középpályás, Yusuf Yazici formás akció végén bombázott a jobb alsó sarokba 14 méterről. A Lille a gól után sem vett vissza a tempóból, ám az újabb találatra a második félidő közepéig kellett várni a hazai szurkolóknak: a 68. percben Benjamin André csúsztatott a Villa kapujába, s ezzel már a franciák álltak továbbjutásra. Három perccel a rendes játékidő letelte előtt viszont egy egészen elképesztően szerencsés góllal egyenlített a párharcban a vendégcsapat: a beadásra kilépő Chevalier kapus egyik védője közreműködésének eredményeként kiejtette a labdát, ami végül a felfutó Matty Cash elé került, az ő távoli lövése egy védőn megpattanva került a kapuba. Ezzel a Villa kiharcolta a hosszabbítást, amelyben aztán újabb gól nem esett, így tizenegyesek döntöttek, s ebben a műfajban a vendégek voltak a higgadtabbak: rögtön az első lövő Nabil Bentaleb hibázott a Lille-ből, majd a negyedik párban Leon Bailey rontott a vendégektől, ám a Lille nem tudott élni az eséllyel, s az ötödik pár második lövője, André is hibázott, így a párbaj azonnal véget is ért, a Villa jutott a legjobb négy közé.

A tavalyi döntős Fiorentina az első meccs gól nélküli döntetlenje után hazai pályán sem tudta kilencven perc alatt feltörni a cseh Viktoria Plzen védelmét. Még úgy sem, hogy a vendégek a 66. perctől emberhátrányban futballoztak Cadu kiállítása miatt. A kétszer 15 perces hosszabbításra viszont már kifogyott a szusz – vagy a jó cseh pilseni sör – a vendégek tankjából, és a Fiorentina a ráadás mindkét félidejében egy-egy gólt szerezve jutott a legjobb négy közé. Előbb két perccel a ráadás kezdete után Nicolás González köszönt be, majd a hosszabbítás második félidejének elején Cristiano Biraghi is betalált, így a Fiorentina egymást követő második alkalommal jutott a legjobb négy közé. Érdekességként megjegyeznénk, hogy a tizenegyesek során az első pár után a Villa világbajnok kapusa, Emiliano Martínez sárga lapot kapott – korábban már volt egy figyelmeztetése időhúzásért, ám a piros lap elmaradt. A második sárga lapnak egyébként a találkozó jegyzőkönyvében sincs nyoma, mivel – mint utóbb kiderült – a játékvezető visszavonta. Martínez azért kapta a lapot, mert Ivan Kruzliak játékvezető úgy értelmezte, hogy a kapus a nézőket hergeli, ám ő közben csak a labdaszedőnek jelzett, hogy kellene a labda... 

Ma Jutgla (jobbra) duplája, múlt héten Hugo Vetlesen gólja kellett a belgák elődöntőjéhez (Fotó: Getty Images)

Az FC Bruges múlt héten egy korai góllal minimális előnyt szerzett a görög PAOK ellen hazai pályán, így nem ígérkezett könnyű menetnek a szaloniki otthonában a visszavágó. A belgák azonban igazán bátor játékkal rukkoltak elő, ráadásul vendéglátóiknál veszélyesebben futballoztak már az első pillanatoktól kezdte, így végül a szünet előtti utolsó negyedórán belül kétszer is betalálva megérdemelten vezetve mehettek pihenőre – mindkét gólt a 25 éves spanyol támadó, Ferran Jutglá szerezte.

A belgák ezzel már három góllal vezettek összesítésben, és ekkora előnyt nem is engedtek ki a kezük közül, így egy gól nélküli második félidő végén bejutottak a legjobb négy közé. Az FC Bruges legutóbb 1992-ben – az azóta már jobblétre szenderült KEK-ben (Kupagyőztesek Európa-kupájában) – volt valamelyik nemzetközi kupasorozatban elődöntős. A döntőbe jutásért a Fiorentina lesz az ellenfele. 

A negyedik negyeddöntő tűnt előzetesen a legnagyobb csatát ígérőnek, hiszen a Ferencvárost a 16 közé jutásért búcsúztató görög Olympiakosz Pireusz egy héttel ezelőtt hazai pályán 3–2-re győzött a Fenerbahce ellen – a törökök 3–0-s hátrányból tértek vissza a meccsbe és a párharcba az utolsó húsz percben. Ezúttal már az első negyedórában betaláltak a törökök, Irfan Kahveci az első meccs után a másodikon is gólt szerzett, ezzel összesítésben kiegyenlítette a párharcot. 

Más kérdés, hogy bár a korai góllal jó felütéssel kezdődött a mérkőzés, a várt folytatás elmarad: jelzésértékű, hogy a görögök kaput eltaláló lövés nélkül hozták le az első félidőt, s a vendéglátók sem kényeztették el ezen a téren a drukkereiket, hiszen Kahveci gólján kívül ők is csak egyszer találták el az ellenfél kapuját.

A második félidő sem kecsegtetett sok jóval, az Olympiakosz első kaput eltaláló lövésére – egyben Livakovic első védeni valójára – a 81. percig kellett várni...  Újabb gól már nem esett, így jött a ráadás, amelyben nem sokat változott a játék, és amelyben a végén a görögtől Andreas Ntol megkapta a második sárga lapját és hozzá a pirosat is. Ez viszont már nem osztott-szorzott, jöhettek a tizenegyesek, és ebben a műfajban a vendégek voltak a higgadtabbak: bár kétszer is hibáztak, a török csapat játékosai háromszor, így az Olympiakosz fennállása során első alkalommal jutott be valamelyik európai kupasorozatban a legjobb négy közé.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Lille OSC (francia)–Aston Villa (angol) 2–1 (Yazici 15., B. André 68., ill. Cash 87.) – tizenegyesekkel: 3–4
Továbbjutott: az Aston Villa 3–3-as összesítéssel, tizenegyesekkel.
Fiorentina (olasz)–Viktoria Plzen (cseh) 2–0 (N. González 92., Biraghi 108.) – hosszabbítás után
Továbbjutott: a Fiorentina 2–0-s összesítéssel.
PAOK (görög)–FC Bruges (belga) 0–2 (Ferran Jutglá 33., 45.)
Továbbjutott: az FC Bruges 3–0-s összesítéssel.
Fenerbahce (török)–Olympiakosz  Pireusz (görög) 1–0 (Kahveci, 11.) – tizenegyesekkel: 2–3
Továbbjutott: az Olympiakosz 3–3-as összesítéssel, tizenegyesekkel.

ELŐDÖNTŐ
Első mérkőzések – május 2.
Aston Villa (angol)–Olympiakosz Pireusz (görög)
Fiorentina (olasz)–FC Bruges (belga) 
Visszavágók – május 9.
Olympiakosz Pireusz (görög)–Aston Villa (angol)
FC Bruges (belga)–Fiorentina (olasz)
A döntő május 29-én lesz Athénban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik