Másodszor is kikapott, és kiesett a Ferencváros

Vágólapra másolva!
2024.02.22. 20:45
null
Fotó: Árvai Károly
A Ferencváros odahaza is kikapott egy góllal a görög Olympiakosztól, így kiesett az Európa-konferencialiga nyolcaddöntőjébe jutásért.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓ
Ferencváros–Olympiakosz (görög) 0–1 (0–1)
Budapest, Groupama Aréna, 21 057 néző. V: Turpin (francia)
FTC: Dibusz Wingo (Makreckis, a szünetben), S. Mmaee, I. Cissé, Civic (C. Ramírez, 67.) – Zachariassen (Ben Romdan, 67.), Abu Fani, Maiga, Marquinhos (Katona B., 86.) – Varga Barnabás, Kodro (Pesics, a szünetben). Vezetőedző: Dejan Sztankovics 
Olympiakosz: Paszhalakisz – Rodinei, Recosz, Carmo, F. Ortega – Chiquinho (Joao Carvalho, 90.), Hezze – Fortunisz (Iborra, 74.), A. Horta (Maszurasz, 74.), Podence – El-Kabi (Jovetics, 79.). Vezetőedző: José Luis Mendilibar 
Gólszerző: El-Kabi (45. – 11-esből)

Továbbjutott: az Olympiakosz, 2–0-val, kettős győzelemmel

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ÖSSZEFOGLALÓ

Lendült a kar, és repült a sör. Több mint egy óra volt hátra a kezdésig, de az Olympiakosz szurkolói már ekkor nehezen viselték, hogy a mellettük lévő szektorban gyülekező hazaiak zöld-fehér sáljaikat lobogtatták irányukba. Náluk ez – a legfőbb rivális, a Panathinaikosz miatt – olyan, mint bikának a vörös posztó. Dühöngtek a görög drukkerek, hát még amikor a Fradi B-közép görögül (!) rázendített egy, a zöldeket éltető nótára. A csapatok még ki sem jöttek melegíteni, a hangulat már a tetőpontjára hágott. 

Dejan Sztankovics pedig nem beszélt a levegőbe, amikor azt ígérte, kirukkol valami meglepetéssel! Ezúttal Eldar Civic és Kenan Kodro csatasorba állítása volt a váratlan húzás. A védelem bal oldalán Eldar Civic egyértelműen támadó stílusban futballozhatott, így gyakran három védője volt a Fradinak, elől Kenan Kodro pedig nem közvetlenül Varga Barnabás mellett, hanem egy sorral hátrébb kapott szerepet, míg a középpályán is sok volt a mozgó pozíció, a brazil Marquinhos balról indulva rendre behúzódott középre, Mohammed Abu Fani pedig hol támadó, hol védekező középpályásként játszott. Ebből a szempontból unalmas, sablonos taktikának semmiképpen sem volt nevezhető az Olympiakosz elleni. 

Az első fél órában többet is birtokolta a labdát a magyar bajnok, de ez nem párosult veszéllyel. Egyértelműen a vendégeknek volt több lehetőségük (a kapura lövések száma hat egy volt oda), Dibusz Dénesnek több labdát is le kellett húznia az öt és felesen belül, érkeztek a beívelések jobbról és balról is, az Olympiakosz játékosai fejjel próbálkoztak leggyakrabban. Különösen Daniel Podence volt elemében, akinek gyors ütemváltásaival nem bírtak mit kezdeni a Ferencváros-védők. A magyar bajnokcsapat nem tudta uralni a mérkőzést, és a játék fokozatosan áttolódott a zöld-fehérek térfelére. Az oldalvonal mellett a két vezetőedző, Dejan Sztankovics és José Luis Mendilibar is nehezen viselte a sok technikai hibát, teátrális mozdulatokkal jelezték, hogy nagyon nem tetszik nekik, amit látnak… 

A párharc első összecsapásán is látszott, hogy a görögök kerete minőségileg rendkívül erős, több poszton drágább és jobb képességű futballistáik vannak. Az Olympiakosz kezdőcsapatának becsült értéke 52.3 millió euró, míg a Ferencvárosnál a teljes keret ér nagyjából ugyanennyit, 52.48 millió eurót. Az sem könnyítette meg a helyzetet, hogy míg egy hete Görögországban Samy Mmaee és Ibrahim Cissé is magabiztosan játszott, ezúttal mindketten sok labdát eladtak, persze ez a többiekre is igaz volt, a szünet előtt Mohammed Abu Fani hozta helyzetbe az ellenfelet, ám a Ferencváros ekkor még megúszta a gólt. 

Nem úgy közvetlenül a félidő előtt: Samy Mmaee indokolatlanul magasra emelte a karját a saját kapuja előtt, a labda egyértelműen a kezére pattant, Clément Turpin játékvezető pedig a VAR segítségével ítélt büntetőt, amit a marokkói csatár, Ajub El-Kabi értékesített magabiztosan. Sajnálhatta a Ferencváros a gólt, hiszen balszerencsés szituációt követően született, ám negyvenöt percnyi játék után összességében mégsem volt érdemtelen az Olympiakosz vezetése.

 

A jelek szerint Kenan Kodro szerepeltetése egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a második félidőre Cebrail Makreckis és Alekszandar Pesics érkezett a pályára, utóbbi előre, Varga Barnabás mellé. Dejan Sztankovicsnak muszáj volt kockáztatnia és két csatárral rohamoznia, az más kérdés, hogy ezek a rohamok sajnos elmaradtak… A labda ezúttal nem találta meg Varga Barnabás fejét, az ívelések hol a csatár elé, hol mögé érkeztek. A magyar bajnok a szünet után sem kapta el a fonalat, nehezen formálódtak az akciók, a vendégek pedig a kétgólos előny birtokában rendkívül magabiztosan futballoztak. A hangulat sem volt félelmetes, vagy ahogy a meccs előtt Dejan Sztankovics kérte, pokoli – a találkozó utolsó periódusának pedig úgy futott neki a Fradi, hogy kívülről úgy tűnt, a játékosok többsége sem hisz már a fordításban. Az egyre hangosabban ünneplő görög szurkolók szektorának szélén negyedórával a találkozó vége előtt többtucatnyi rohamrendőr sorakozott fel, gondolván, fő a biztonság… 

Az Európa-konferencialiga legjobb tizenhat együttese közé az Olympiakosz jutott, hogy ott kivel találkozik, a pénteki sorsoláson derül ki. Szembejöhet többek között az Aston Villa, a Fenerbahce, a Fiorentina, a Maccabi Tel-Aviv vagy éppen az FC Bruges is. A Ferencváros a csütörtöki búcsút követően viszont kizárólag az NB I-re és a Magyar Kupára koncentrálhat – vasárnap a bajnokságban az Újpest elleni idegenbeli derbi következik.

Továbbjutott: az Olympiakosz, 2–0-s összesítéssel

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik