Kis Alexandra és a magyar válogatott többi tagja igen előkelő helyen fordul (Fotó: Földi Imre)

 

„Jézus Mária, figyelj, figyelj, figyelj, ó, Jézusom! Gyere, gyere, gyere, gyere!"

Semmi különös, csak Váray Míra szurkol a vegyes zónában a tévé előtt társának, Kis Alexandrának. Láthatóan jobban megviseli a tehetetlenül végignézett gyakorlat, mint amikor neki kellett bevonulnia az Aréna versenyszőnyegére. Arra a gyakorlatra legalább volt befolyása.

ÍGY LÁTTÁK A MAGYAROK

Kis Alexandra: „Hátul már alig vártam, hogy felmehessek, annyira be voltam már zsongva! A karikagyakorlatom szerintem jól indult, aztán a vége felé kicsit elkezdtem matatni a szerrel, voltak kisebb kiviteli rontások. A labdagyakorlatom sokkal jobban sikerült, de mindkétszer nagyon jól éreztem magamat. Többnyire nagyon kevés időnk van a két gyakorlat között, most egy kicsit kényelmesebben készülhettünk. Általában az átöltözésnél hagyjuk maguk mögött az előző gyakorlatot – amikor öltöztem, már a labdára koncentráltam, hogy akkor mire kell majd figyelnem.”

Pigniczki Fanni: „Eddig ez a legmagasabb pontszám, amelyet nemzetközi versenyen kaptam! Úgy terveztem, hogy bátran megyek be, megmutatom, amit edzésen gyakoroltam, és ez össze is jött. Hibátlan gyakorlat szerintem nem létezik, de úgy érzem, ez elég jó volt! Felfoghatatlan érzés az a tombolás, ami fogad minket az Arénában. Számítottunk ilyesmire, de érezni és átélni egészen más.”

„Sokkal jobban izgulok ilyenkor, amikor csak nézem a társam, és semmit sem tehetek. Nehezebb, mint amikor én vagyok bent a szőnyegen! Még sosem léptem ilyen hangzavarban szőnyegre. Volt a gyakorlatomban egy pontatlanság, de jól sikerültek a forgásaim, az ugrások, az előadásmód is megfelelő volt. Holnap is megpróbálom szórakoztatni a közönséget és a bírókat” – summázott röviden Váray, aki szombaton buzogánnyal mutat be gyakorlatot.

Váray és Kis egyaránt kicsit „maszatos", ám jó gyakorlattal rukkolt elő, ami azért nyugtatóként hatott. Nagy csarnok, nagy tét, nagy izgalom. A második rotáció után végképp megkönnyebbülten ölelkezhetett össze a három magyar versenyző: Pigniczki Fanni nemzetközi versenyen még sosem kapott olyan magas pontszámot, mint most labdagyakorlatára (15.400), Kis Alexandra pedig karika után labdával is jól dolgozott – más kérdés, hogy a pontszámot megóvta a magyar küldöttség, igaz, nem sikerült javítást elérnie. A mieink még elégedettebbek lehettek volna, ha a junior kéziszercsapat nem ejt egyet délelőtt – a kombinált csapatverseny 8. helyezése félidőben így is egészen remek eredmény!

„A 8. helyen fordulni fantasztikus dolog, ugyanakkor a versenynek még nincs vége. A felnőtt tornászokra nagyon büszke vagyok, a juniorokat mérhetetlenül sajnálom, kívánom nekik, hogy holnap tudjanak javítani! Összességében az egész verseny eredményét azonnal aláírnám, ha így fejeznénk be” – értékelt Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség technikai bizottságának vezetője.

A világelső oroszok pulzusszáma pénteken magasabb lehetett a szokásosnál: olimpiai bajnokuk, Margarita Mamun és ezüstérmesük, Jana Kudrjavceva már nem versenyez, így a kétszeres világbajnok Alekszandra Szoldatovára, illetve az életük első Eb-jén részt vevő Averina ikrekre hárul az „aranyszüretelés". Kisebb pontatlanságokkal (Szoldatova ejtett is egyet) teljesítették az első napot, bár az oroszok szakmai főnöke, Irina Viner-Uszmanova elég morcosan nézett. Igaz, nála ez az alapbeállítás, akkor is, ha a csapat magabiztosan vezet. Az oroszokat Fehéroroszország és kis meglepetésre Izrael követi, a bronzéremért szombaton várhatóan óriásit csatáznak az izraeliek és a bolgárok.

RITMIKUS GIMNASZTIKA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST.
Kombinált csapatverseny, az állás az 1. nap után:
1. Oroszország 90.825 pont, 2. Fehéroroszország 86.900, 3. Izrael 84.700, 4. Bulgária 84.300, 5. Olaszország 81.425, 6. Ukrajna 79.600, ...8. Magyarország (Felnőtt egyéni: Kis Alexandra, Pigniczki Fanni, Váray Míra. Junior kéziszercsapat: Ákoshegyi Eszter, Borda Korinna, Földi Cintia, Juhász Anna, Várkonyi Dea) 75.600.

EZT MONDTÁK AZ ÉLVERSENYZŐK

Dina Averina (Oroszország): „Ez az első ilyen nagy versenyem, természetesen van különbség az eddigiekhez képest. Nagyszabású minden, sokkal nagyobb az izgalom, sokkal nagyobb a felelősség is, de meg kell birkózni vele. Az edzőmmel, Vera Satalinával még nem értékeltük részletesen a gyakorlatomat, de elvileg elégedett volt azzal, amit látott. A körülmények egészen kiválóak. Az edzőtermek nagyon jók, sok szőnyegen gyakorolhatunk, itt van Oroszországból a szurkolótáborunk – nagyon tetszik a környezet!”

Neviana Vladinova (Bulgária): „Nagyon elégedett vagyok a gyakorlataimmal és a teljesítményemmel, különösen a labdával – ebben a szezonban még nem sikerült ennyire jól végrehajtanom a labdagyakorlatomat. Imádom ezt a bemutatót, nagyon közel áll a szívemhez. A koreográfusommal együtt, ötven-ötven százalékban állítottuk össze. Az új szabályrendszer kiváló, jól alkalmazkodtunk hozzá. Több a rizikó, több a mesteri elem, a versenyek pedig sokkal érdekesebbek!”

Linoj Asram (Izrael): „Kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy két ilyen jó gyakorlattal tudtam kezdeni az Európa-bajnokságot! Pláne úgy, hogy márciusban meg kellett műteni a térdemet, szerencsére most már százszázalékosan tudok dolgozni.”

Papírforma: a csapatversenyt magabiztosan vezetik az oroszok (Fotó: Földi Imre)

 A SZERENKÉNTI DÖNTŐK RÉSZTVEVŐI
  Karika: Alekszandra Szoldatova (Oroszország), Linoj Asram (Izrael), Kacjarina Halkina (Fehéroroszország), Dina Averina (Oroszország), Neviana Vladinova (Bulgária), Alina Harnaszko (Fehéroroszország), Marina Durunda (Azerbajdzsán), Katrin Taszeva (Bulgária)

Labda: Arina Averina (Oroszország), Alekszandra Szoldatova (Oroszország), Alina Harnaszko (Fehéroroszország), Neviana Vladinova (Bulgária), Linoj Asram (Izrael), Kacjarina Halkina (Fehéroroszország), Alexandra Agiurgiuculese (Olaszország), Viktoria Mazur (Ukrajna)