Asztalitenisz: a Budaörsi SC előnnyel várja az Ek-döntő hazai visszavágóját

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.04.19. 15:14
Madarász Dóra mind a két meccsét megnyerve a budaörsiek húzó embere volt a döntő első mérkőzésén (Fotó: Dömötör Csaba)
A Póta Georgina, Madarász Dóra, Fazekas Mária hármassal felálló SH-ITB Budaörsi SC az Európa-kupa döntőjének első meccsén idegenben 3:1-re legyőzte a spanyol Museo de la Almendra Francisco együttesét. A visszavágóra április 27-én kerül sor Budaörsön.

A Budaörsi SC női asztalitenisz-csapata immár 21 éve állandó részvevő az európai kupaporondon, s míg eleinte inkább csak ismerkedett a „környezettel”, az elmúlt években meghatározó szereplővé nőtte ki magát. A budaörsiek az eredménylistájukra is büszkék lehetnek, ugyanis a hétszeres magyar bajnokcsapat a kontinentális sorozatokban már ötször dobogóra állhatott, a Bajnokok Ligájában 2012-ben a 3., 2013-ban a 2., az Európa-kupában, illetve jogelődjében az ETTU-kupában pedig 2019-ben a 3., 2021-ben és 2023-ban a 2. helyen végzett, úgy, hogy mindvégig kizárólag magyar játékosokat foglalkoztatott a klub, ami még értékesebbé teszi az eredménysort.

A felsorolásból kiderül, némi hiányérzet legfeljebb csak amiatt lehet, hogy bár többször is döntőt játszott az együttes, kupát még nem sikerült nyernie – nem azért, mintha ez elvárás lenne, de az a csapat, amely ennyiszer eljut a dobogóig, érthetően a végső győzelemre is vágyik. Most, hogy a klub, a Budaörsi SC megalapításának 100. évfordulóját ünnepli, az asztaliteniszezők bizonyára még elszántabbak, hogy emlékezetessé tegyék a centenáriumi évet: ezúttal is beverekedték magukat az Európa-kupa döntőjébe, azaz már csak egy lépésre vannak a klubtörténeti sikertől.

Persze ez a lépés nem könnyű, hiszen a spanyol Museo de la Almendra Francisco együttese is ugyanúgy győzelmi reménnyel várta a finálét. A kétmérkőzéses párharc első összecsapására Priego de Córdobában került sor, az idény meglepetéscsapatának otthonában. A tavaly nyári rajt előtt a spanyol együttest a 39. helyen emelték ki – csak összehasonlításképpen, a budaörsieket a 11. helyen jegyezték –, így a córdobai alakulatnak már a legelső csoportkörben asztalhoz kellett állnia, onnan indulva jutott el az aranycsatáig. A sikerben egyértelműen a kínai légiós, Meng Csia-csi játszotta a főszerepet, ugyanis a sorozatban 18 alkalommal állt asztalhoz, s mindössze két vereséget szenvedett. Mellette a 19 éves portugál Patricia Santos és a szerb születésű, de már spanyol színekben versenyző Maria Galonja vállalt szerepet a nagy menetelésben.

A döntő első meccsére is ezzel a trióval állt fel a spanyol együttes, míg Bachman Péter, a budaörsiek edzője a Póta Georgina, Madarász Dóra, Fazekas Mária triót nevezte.

A felek azonnal belevágtak a közepébe, ugyanis a Meng Csia-csi–Póta rangadóval kezdődött az összecsapás. A tétnek megfelelően végig szoros volt a meccs, Póta kezdett jobban, aztán a kínai fordított, majd 2:2 után a rövidített játszmában már egyértelműen kétszeres Európa-bajnokunk volt a jobb. Sokáig úgy tűnt, Madarász és a fiatal Santos csatája sima magyar győzelemmel zárul, ám Santos két elvesztett szett után visszakapaszkodott, egyenlített, sőt a rövidített játszmában 5:2-nél három meccslabdája is volt. A veszni látszó küzdelmet aztán Madarász minden rutinjával visszahozta, s sorozatban négy labdamenetet megnyerve 6:5-re győzött. A harmadik pozícióban játszó Fazekasnak nem igazán volt esélye az ellenfél játékos-edzőjével, Galonjával szemben, Madarász viszont koncentráltan, jól teljesítve négy szettben legyőzte a spanyolok éljátékosát, Meng Csia-csit, ezzel a magyar bajnok 3:1-re megnyerte a párharc első felvonását, ami több mint biztató a visszavágó előtt – folytatás április 27-én szombaton 18 órakor Budaörsön.

„Olyan eredményt szerettünk volna elérni, hogy a hazai visszavágóra maradjon esélyünk, ez sikerült – mondta Bachman Péter. – Most még örülünk egy kicsit, aztán ráfordulunk a jövő hétre. Az eredmény jó, de még nem értünk célba, alaposan felkészülünk, mert az biztos, hogy a hazai mérkőzés sem lesz könnyű.”

„Az egész csapat nagyon örül ennek a győzelemnek, de nagyon nehéz lesz a visszavágó – nyilatkozta az M1 aktuális csatornának Póta Georgina, hozzátéve, hogy a klubnál mindenki nagyon szeretné megnyerni a kupát. – Nagyon kell koncentrálnunk a visszavágón és minden erőnkkel azon lenni, hogy pontosan és magabiztosan játsszunk.”

Póta arról is beszélt, hogy úgy érezte, a mérkőzés elején az ellenfélnek megremegett a keze, ami akár velük is előfordulhat majd a második meccsen. Ezért nagyon kell arra figyelniük, hogy ez ne történjen meg.

„Nagyon kell fókuszálnunk, mert nem szabad ezt a sanszot elszalasztanunk” – jegyezte meg Póta, azt is hozzátéve, hogy a Meng elleni mérkőzés nagyon nehéz volt a számára, mert keveset játszott olyan stílusú riválissal mint ő.

Póta azt is elárulta, hogy az utóbbi időszakban rengeteget utazott és versenyzett, viszont a március elején rendezett szingapúri Grand Smash-verseny óta nem edzett, mivel három hétig sérüléssel, majd azt követően betegséggel bajlódott. Ilyen előzmények után magát is meglepte azzal, hogy a hét elején a havirovi WTT-viadalon a legjobb nyolc közé jutott.

ETTU-KUPA, NŐK, DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Museo de la Almendra Francisco Morales–SH-ITB Budaörsi SC 1:3
Meng Csia-csi–Póta Georgina 2:3 (9, –9, –6, 8, 3:6)
Santos–Madarász Dóra 2:3 (–5, –7, 10, 7, 5:6)
Galonja–Fazekas Mária 3:0 (7, 10, 6)
Meng Csia-csi–Madarász 0:3 (–9, –8, –7)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik