Ritmikus gimnasztika: negyedikként gyakorlatoznak a mieink az Eb-n

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.02.29. 15:08
(Fotó: Árvai Károly)
Május 22. és 26. között a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont a ritmikus gimnasztikázók kontinensviadalának – az esemény sorsolását csütörtökön délelőtt tartották.

Budapest hatodik alkalommal látja vendégül a ritmikus gimnasztikázókat, háromszor rendezett világbajnokságot a főváros (1963, 1996, 2003), és a május lesz a harmadik Eb – 1999 és 2017 után. A csütörtökön megtartott hivatalos sorsolással egybekötött sajtótájékoztatón Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hazánknak nagy megtiszteltetés, hogy harmadik alkalommal rendezheti meg a sportág Európa-bajnokságát, s a mostani verseny kiemelt jelentőséggel bír, hiszen olimpiai kvalifikációs viadal.

Fontos, hogy a magyar olimpiai csapat felkészülése jól sikerüljön, ezért is rendezünk több kvalifikációs versenyt, Győrben jelenleg is zajlik a légfegyveres Eb, a későbbiekben pedig a ritmikus gimnasztika mellett kézilabdában, evezésben és kajak-kenuban is lehet kvótákat szerezni Magyarországon – fogalmazott Schmidt Gábor, aki hangsúlyozta, hogy amellett, hogy az elmúlt években egyre magasabbra került a mérce a hazai események szervezésében, kiemelten fontos, hogy az ilyen versenyek felhívják a fiatalok figyelmét a sportra. – Kezdjenek el minél többen mozogni, hiszen a versenysport mellett legalább olyan fontos, hogy egészségesen éljünk, s a mozgás és a sport legyen része a mindennapjainknak.”

Az eseményen Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára nem titkolta, a rendezés elnyerésével az is a szándékuk volt, hogy támogassák a magyar versenyzőket azzal, hogy hazai közönség előtt mutathatják be a gyakorlataikat.

A hivatalos sorsoláson eldőlt, hogy a felnőttek egyéni selejtezőjében a magyar versenyzők negyedikként mutatják be a gyakorlataikat az Eb-n, ahogyan az is, hogy a felnőtt együttes kéziszercsapat a B-csoport 18. helyére került.

Mint ismert, Pigniczki Fanni a tavalyi világbajnokságon már megszerezte a párizsi kvótát, a Jurca Lilla, Urbán-Szabó Mónika, Mészáros Mandula Virág, Pesti Dalma, Szabados Dóra, Farkas Júlia alkotta csapat a hazai rendezésű Európa-bajnokságon kvalifikálhatja magát Párizsra – bár az elmúlt szezon eredményei alapján az európai kvóta sorsa jó eséllyel Németország, Azerbajdzsán, Lengyelország és Görögország között dől majd el, a mieink bizakodóak, feltett szándékuk komoly meglepetést okozni azzal, hogy beszállnak a kvótáért folyó harcba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik