Asztalitenisz: férficsapatunk egy szettet tudott elvenni Kínától

SZŰCS MIKLÓS (Puszan)SZŰCS MIKLÓS (Puszan)
Vágólapra másolva!
2024.02.18. 07:30
Szudi Ádámnak egy szett erejéig sikerült meglepnie a világranglista-5. Lin Kao-jüant, a győzelemre azonban nem volt esélye (Fotó: WTT)
A puszani csapat-világbajnokság harmadik napján a férfiak Kína ellen álltak asztalhoz, s miként arra számítani lehetett a címvédő 3:0-ra megnyerte a Lakatos Tamás, Majoros Bence, Szudi Ádám összetételű magyar válogatott elleni találkozót.

Magyarország–Kína férfi asztalitenisz világbajnoki csapatmérkőzés.

Volt idő, amikor a fél világ erre figyelt, túlzás nélkül állítható, a Jónyer István, Klampár Tibor, Gergely Gábor összetételű válogatottunk – a kispadon Berczik Zoltán szövetségi kapitány mellett persze ott ült Takács János és Kreisz Tibor is – 1979-es phenjani sikere a vb-döntőben az egyetemes sporttörténelem része.

Most, 45 évvel később, ugyancsak Ázsiában, ugyancsak a Koreai-félszigeten, igaz, az észak-koreai Phenjantól néhány száz kilométerrel délre, Puszanban találkozott a két válogatott. A felhajtás jóval kisebb volt az akkorinál, persze a tét sem ugyanaz, ezúttal világbajnoki csoportmérkőzésen mérkőzött meg egymással a két válogatott. Az esélyekről tulajdonképpen nem is érdemes beszélni, Kína nemcsak a mieink, az egész világ előtt jár, szóval a magyar csapatban asztalhoz állók feladata csupán annyi volt, hogy mindenféle teher nélkül játsszanak, gyűjtsék a tapasztalatokat és a végén gratuláljanak legyőzőiknek.

Lindner Ádám szövetségi kapitány már szombaton, a horvátokkal szemben 3:1-re elvesztett meccs után jelezte, Kína ellen mindenképpen változtat az összeállításon. Elsősorban arra utalt, hogy a vb-n először lehetőséget ad a gerincsérve miatt a felkészülést csak később elkezdő s tétmeccsen már egy ideje nem szereplő Majoros Bencének (világranglista-133.). Nos, a kapitány tartotta a szavát, sőt tovább keverte a paklit azzal, hogy az eddig stabilan a harmadik pozícióban szereplő s ott rendszeresen nyerő Lakatos Tamás (291.) az egyes, Szudi Ádám (229.) pedig a hármas helyre került.

A kínaiak kerete egészen félelmetes, a világranglista első öt helyezettjét hozták el Puszanba, azaz gyakorlatilag mindegy, ki játszik, bárkivel szemben esélyes. A kapitányuk ezúttal az egyest, a négyest és az ötöst húzta ki a kalapból, azaz a világelső Fan Csen-tung mellett Liang Csing-kun (4.) és Lin Kao-jüan (5.) kapott lehetőséget – hármójuknak összesen 1 olimpiai és 11 világbajnoki aranyérme van…

A mérkőzés persze a várakozásoknak megfelelően gyorsan véget ért, de legalább egy játszmát sikerült nyernünk – Szudi Ádámnak a Lin Kao-jüan elleni parti első szettjében, ahogy mondani szokták, „sült a keze”. A kínaiak megtisztelték a magyar válogatottat azzal, hogy nem vették félvállról a párharcot, láthatóan mindent beleadva küzdöttek az asztalnál. Mindamellett, hogy voltak szép labdamenetek, tapsot érdemlő magyar megmozdulások, be kell látni, sebességben, labdabiztosságban és a játék sok más elemében Majoros, Lakatos és Szudi sincs egy szinten a kínaiakkal – amúgy ez a világbajnokság teljes mezőnyére igaz.

Számunkra ez a pingpong ünnepe volt, a játékosoknak megtiszteltetés, hogy Kína ellen játszhattak, nekem pedig, hogy a kispadon ülhettem – értékelt Lindner Ádám szövetségi kapitány. – Azt mondtam a srácoknak, élvezzék a találkozó minden pillanatát, ne adjanak könnyű poént az ellenfélnek, s tegyék meg, amit tudnak. Mindhárman igyekeztek, Szudi játszmát is tudott nyerni, ennél többen nem nagyon reménykedhettünk. Annak örülök, hogy Majoros rendben volt, így kedden a belgák elleni nagyon fontos mérkőzésen számíthatok rá, mellette Szudit és Lakatost nevezzük arra a találkozóra.”

Férficsapatunknak hétfőn szünnapja lesz, ami talán jól is jön, így a mieink rápihenhetnek a folytatásra: kedden magyar idő szerint 12 órakor a csoportkör utolsó fordulójában Belgium következik, s jelen állás szerint az az összecsapás dönt arról, hogy Kína és Horvátország mögött ki lesz a csoport harmadik továbbjutója.

VÉLEMÉNYEK
Lakatos Tamás világranglista-291.: Jó meccset játszottunk, az eredmény pedig ez esetben lényegtelen. A sebesség és a minőségbeli különbség a kínaiak esetében mindig érezhető, idő kell hozzá, hogy az ember felvegye ezt a ritmust, ráadásul olyan furcsa falsokat adnak a labdának, amit nehéz megszokni. Az előttünk álló pihenőnapot kihasználjuk, edzünk és mentálisan is felkészülünk a belgák elleni mérkőzésre. Pozitívan várom azt a találkozót, két egyforma csapatról van szó, valószínűleg az aznapi forma dönt az eredményről.
Majoros Bence világranglista-133.: Számomra ennek a mérkőzésnek a legfontosabb hozadéka, hogy nem fájt a hátam. Úgy érzem, sikerült a pszichés gátat leküzdenem, a mozdulatok közben nem az volt bennem, hogy csak legyek óvatos, nehogy valami gond legyen. Érzésem szerint jól mozogtam, s megtiszteltetésnek éltem meg, hogy a világelső ellen játszhatok. Most is megtapasztaltam, milyen gyorsak és pontosak az asztalnál a kínaiak, s mennyire kevés hibával játszanak, mintha az ember egy géptől kapná vissza folyamatosan a labdákat.
Szudi Ádám világranglista-229.: Tudtam, hogy Lin Kao-jüan ellen a legjobb esélyem a meccs elején lesz, próbáltam sokat változtatni, még nem érezte a szervámat, ennek köszönhetem, hogy megnyertem az első szettet. A kínaiaknak nagyon komplex a játékuk, nincs gyenge pontjuk. Egyértelműen a világ legjobb csapatával szemben szerintem tisztességesen helytálltunk, mindhárman tudtunk szép labdameneteket játszani, de a végén kijött a papírforma.

 

56. ASZTALITENISZ CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, PUSZAN
Férfiak. 1. csoport:
Kína–Magyarország 3:0
Fan Csen-tung–Majoros Bence 3:0 (7, 4, 5)
Liang Csing-kun–Lakatos Tamás 3:0 (6, 8, 5)
Lin Kao-jüan–Szudi Ádám 3:1 (–10, 6, 2, 7)

Az állás: 1. Kína 6 pont/3 mérkőzés, 2. Magyarország 4/3, 3. Horvátország 2/1, 4. Kuba 2/2, 5. Belgium 1/1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik