A KEK mindent magába foglal, ami egyetemi sport – Baji Balázs

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.02.27. 11:46
Fotó: Földi Imre
Február 29. és március 2. között rendezik meg a XV. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK), az eseménysorozatba az idén újonnan csatlakozik a vízilabda is.

 

Közeledik a XV. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK), melyet február 29. és március 2. között rendeznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – ez volt a központi témája az NKE Ludovika szárnyépületében tartott keddi sajtótájékoztatónak. A jubileumi esemény az évfordulóval összeköttetésben ettől az évtől tizenöt sportágban igyekszik összefogni a magyar egyetemista versenyzőket határon innen és túl, az eddig meglévők (alumni és nagypályás labdarúgás, asztalitenisz, cheerleading, darts, e-sport, futás, futsal, kosárlabda, sakk, polefitness, röplabda, tájfutás és tánc) mellett újonnan a vízilabdában is.

A rendezvényt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), sportegyesülete, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) és az NKE szervezi közösen.

„Fantasztikus, hogy ez a kezdeményezés már tizenöt éve él, és megtiszteltetés, hogy 2021 óta együtt dolgozhatunk a BEAC-cal, így részt vehetünk a Kárpát-medence talán legnagyobb multisportrendezvényének szervezésében – mondta Deli Gergely, az NKE rektora, a rendező egyetemek képviselője. – A Ludovikán egy helyen van minden, ami kell, korszerű sportpályák, csarnok, uszoda, ráadásul a város szívében. A sportos, egészséges életmód, a megfelelő fizikum elsődleges fontosságú egyetemünkön, a hon- és rendvédelmi szerveknél, de ha a civil szférában, például egy kormányablaknál is stabil és kiegyensúlyozott szolgáltatást szeretnék elérni, a stressztűrő képességet növelő sportolásnak ott is elengedhetetlen szerepe van. A jövőben is nagy szeretettel adunk otthont a KEK-nek.”

Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese arról beszélt, az egyetemi sport kiemelten fontos a felnőttkor küszöbén álló fiataloknak, és jelentős szerepet vállal abban, hogy a jövőben, ha tehetik, ne abbahagyják, hanem továbbvigyék és beépítsék a későbbi mindennapjaikba a rendszeres testmozgást, az ekkor remélhetőleg megtapasztalt sportolás élményét. „A KEK mindezt megvalósítja, hiszen olyan célt, kihívást állít az egyetemisták elé, amelyért érdemes a hétköznapokban például sportcipőt vagy úszónadrágot húzni. Továbbá ez a rendezvény inkább kikapcsolódás, kevésbé élsport jellegű, még ha kemény küzdelmek is zajlanak. A KEK fesztiválhangulatot teremt, melyen akár életre szóló barátságok is kialakulhatnak. Úgy vélem, a KEK mindent magába foglal az egyetemi sportot tekintve, bízom benne, a tizenöt éves múlt a még szebb jövő alapját fektette le.”

Az új sportágat képviselve Gór-Nagy Miklós világbajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda-szövetség sportszakmai bizottságának elnöke, valamint a KEK vízilabda-tornájának támogatója rámutatott, óriási munka eredménye, hogy a tizenöt évvel ezelőtti ötlet ekkora projekté nőtte ki magát. „Ez azt is mutatja, megvolt a magyarságnak, a magyar sportolóknak az igénye, hogy legalább évente egyszer megméressenek egy ilyen hatalmas ünnepségen. A vízilabda iránt elfogult vagyok, ezt nézzék el nekem, ám mindig úgy gondoltam, ez a sportág kulturális értéke a magyar népléleknek, nemcsak sport, hanem az önkifejezés egyik eszköze is. A vízilabda megérkezett a KEK-re, ez új teret jelent neki, és ismét megmutathatja, hogy valóban olyan érték, amely meghatározza a magyarságot abban az értelemben, hogy az egyik legsikeresebb sportágunk. Büszkék vagyunk a csatlakozásra, és nagyon szívesen támogatjuk az eszközeinkkel az eseményt.”

Simon Gábor, a BEAC igazgatója, aki Nagy Gergely Gyulával 2010-ben együttműködve megalapította a KEK-et, hozzátette, a szóban forgó tizenöt sportág alkalmas arra, hogy minél több egyetemistát megszólítsanak, valamint kiemelte a KEK Runt, melyet negyedik alkalommal rendeznek meg, és ide már nem csak egyetemistákat várnak. Négy táv teljesítésére (1.5, 5.5, 10 és 15 km) lehet jelentkezni, akár a helyszínen is. Ami a számokat illeti, Simon elmondta, a csapatsportágakra összesen 1200-an jelentkeztek itthon és a környező országokból, 28 egyetem képviselteti majd magát, ám miközben a nevezés ezeknél már lezárult, az egyéni sportágakban – beleértve a KEK Runt is, melyre eddig 500-an adták be indulási igényüket – még nem. Az eddigi számok alapján így összesen akár 2000 versenyzőre is számítanak. „Ez a csodálatos campus a Kárpát-medence központjává válik március első hétvégéjén” – mutatott rá.

A KEK mindezek mellett jótékony célt is szolgál majd, ugyanis adománygyűjtést szerveznek a kárpátaljai Karácsfalván elhelyezkedő Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumnak. Ennek része lesz a Ferencváros és a válogatott labdarúgójának, Varga Barnabásnak a kézjegyével ellátott labda elárverezése is, mellyel február 6-án négy gólt szerzett az MTK elleni, 5–1-es győzelemmel végződő meccsen az NB I 19. fordulójában.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik