Sportpolitika: újabb, sportolókat segítő döntés született

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.21. 17:29
null
Újabb sportolókat segítő döntés született (Fotó: Árvai Károly)
Előremutató együttműködést véglegesített a Magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Magyar Élsportolók Érdekvédelmi Fóruma nevében Csák János miniszter, Szilágyi Áron, háromszoros olimpiai bajnok vívó és Körösparti Gábor ügyvezető. Az ünnepélyes eseményen a köszöntők után Csák János mondott beszédet.

 

„A minisztérium rengeteg mindennel foglalkozik, családpolitikával, tehetséggondozással, ifjúsági és felnőttképzéssel is. Ezek a területek összekapcsolódnak egymással a sporton keresztül is. A sport az egyensúlyhoz elengedhetetlen, ahhoz, hogyan tudja az egyén rendben tartani a testét, a lelkét és a szellemét. Mindhárom egyenlően fontos ahhoz, hogy valakiből bajnok lehessen – a mondás is így tartja, ép testben ép lélek. Ahhoz, hogy mi minisztériumként támogatni tudjuk a sportot, fontos, hogy legyenek bajnokaink, akikből később példaképek lesznek, és akik a személyes tapasztalataikat, élményeiket kiterjesztik a környezetükre, a társadalomra – ezért is fontos az érdekvédelmi szervezet jelenléte. Az élsportolók élete olyan utazás, amelyben az edzés, a közösségekbe való beilleszkedés és a civil élet irányítása egyaránt fontos szerepet kap. Azért fontos nekünk, hogy aláírtuk ezt az együttműködést, mert az érdekvédelmi szervezet azt az egyensúlyt testesíti meg, amelynek jelen kell lennie a sportban, és örülünk, hogy ezt támogathatjuk” – mondta Csák János miniszter, majd hozzátette, a minisztérium pontosan annyival támogatja az érdekvédelmi fórumot, amennyit az saját bevételként gyűjt, így megkétszerezi a költségvetését.

Csák után a MÉÉF alapító tagja, Szilágyi Áron beszélt.

„Nem gondoltuk volna, amikor nagyjából két évvel ezelőtt megalapítottuk a Magyar Élsportolók Érdekvédelmi Fórumát, hogy ilyen hamar stratégiai együttműködést írhatunk alá a Magyar Kulturális és Innovációs Minisztériummal, hálásak vagyunk érte. Több területen tudunk együttműködni, ilyenek például a család- és tehetséggondozás. A most megkötött megállapodás is azokat a családoknak jelent segítséget, amelyekben élsportoló nevelkedik, hiszen sok odaadást, lemondást követel a szülőktől, hogy gyermekük karrierjét támogassák. A másik fontos célunk, hogy a felnőttképzés keretében az aktív sporttól visszavonulókat felkészítsük a civil életre, kiegyensúlyozott életet élhessenek versenyzés nélkül is, a harmadik pedig az innováció, szeretnénk teret adni azoknak az ötleteknek, amelyek nemzetközi viszonylatban is újak és értékesek”– mondta a háromszoros olimpiai bajnok.

A megállapodást Körösparti Gábor, Szilágyi Áron és Csák János írta alá, így a jövőben a két szervezet szorosan együttműködik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik