Sakk: Gledura a középmezőnyben, Kozák is helytállt Douglasben

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.11.05. 23:34
null
Fotó: Facebook/FIDE
Gledura Benjámin az 58. nyolcadik helyen végzett a rendkívül erős svájci rendszerű sakktornán a Man-szigeteki Douglasban. A 24 éves nagymester a nehéz mezőnyben is pozitív teljesítménnyel végzett, akárcsak Kozák Ádám és a nőknél Terbe Julianna. Az első két helyezett részvételi jogot szerzett a világbajnokjelöltek jövő évi tornájára. A nyílt tornán az indiai Vidit és az amerikai Nakamura, a nők versenyében az indiai Vaishali és az ukrán Anna Muzicsuk kapta meg ezt a lehetőséget.

 

Gledura Benjáminnak nagyon nehéz párosítása volt az egész tornán. Négy riválisának is 2700 feletti értékszáma volt (ellenük összesen 1.5 pontot szerzett), sorra kapta az erős nagymestereket. Így is ötven százalékon végzett, amivel 3 Élő-pontot gyűjtött.

Kozák Ádámot a 100. helyre rangsorolták a verseny előtt, így a 77. pozíciója kimondottan jó. Minden ellenfelének magasabb volt az értékszáma. Sokáig, egészen a kilencedik fordulóig nyeretlen volt, de az utolsó három körben kétszer is győzött, így öt ponttal fejezte be a szereplést. Élő-pontja hattal nőtt.

A Romániát képviselő Rapport Richárd 6 ponttal a 42. helyen végzett.

A korábbi Európa-bajnokunk, Hoang Thanh Trang jól kezdett, az első öt fordulóban veretlen maradt (egyszer nyert), de utána sorozatban négy vereséget szenvedett. Így már nem maradt esélye, hogy a mezőny első felében végezzen, és végül az értékszáma nyolccal csökkent.

Terbe Julianna 41. helye csalóka, mert már a mezőny hátsó részét jelenti, teljesítményére nem lehet panasz. A 11 forduló során – akárcsak Kozák Ádámnak a nyílt tornán – minden ellenfelének jóval magasabb volt az értékszáma, és az utolsó körben a korábbi világbajnokkal, az egykori orosz, de már svájci színekben sakkozó Alexandra Kosteniukkal is meccselt (kikapott). Így 4.5 pontot elérve 24-gyel növelte kezdeti, 2266-os Élő-pontját.

Az első két helyezett részvételi jogot szerzett a világbajnokjelöltek jövő évi tornájára. A nyílt tornán, amelyen 114-en indultak, az indiai Santosh Gujrathi Vidit és az amerikai Hikaru Nakamura, a nők versenyében, amelyen 50 játékos indult, az indiai Rameshbabu Vaishali és az ukrán Anna Muzicsuk kapta meg ezt a lehetőséget.

SAKK, FIDE GRAND SWISS, DOUGLAS (Man-sziget)
NYÍLT VERSENY

1. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2716) 8.5 pont
2. Hikaru Nakamura (amerikai, 2780) 8
...58. Gledura Benjámin (2633) 5.5
...77. Kozák Ádám (2566) 5

NŐI VERSENY
1. Rameshbabu Vaishali (indiai, 2448) 8.5 pont
2. Anna Muzicsuk (ukrán, 2510) 8
...38. Hoang Thanh Trang (2398) 4.5
...41. Terbe Julianna (2266) 4.5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik