Torna: nem szerzett olimpiai csapatkvótát a férfiválogatott a vb-n

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.10.01. 14:31
null
Tomcsányi Benedek kezdésként leesett a szerről (Fotó: Török Attila, archív)
A 20. helyen végzett, így csapatként nem kvalifikált a párizsi olimpiára a magyar férfi tornászválogatott.

Rosszul, nagyon rosszul kezdődött...

A szerleosztás alapján nyújtón rajtolt a Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Balázs Krisztián, Kiss Balázs, Molnár Botond összetételű ötös az antwerpeni világbajnokságon, a szabályok értelmében pedig minden szeren négyen mutathatták be a gyakorlataikat és a három legjobb eredmény számított be a végső eredménybe.

KÖNNYES SZEMMEL TÁVOZTAK A MIEINK A TEREMBŐL

Kovács István szövetségi kapitány: „Nem is emlékszem olyanra, hogy ennyi pontot otthagytunk volna a pódiumon csapatszinten egyetlen szeren. Nem utalt erre semmi előzetesen, hiszen a melegítésnél is jókedvűek voltak a srácok, látszott, hogy akarnak. Azt pedig, hogy nyújtón hibáztunk, végképp nem értem – ha mindez lovon történik, ami egyensúlyi szer, az azt mutatta volna, hogy fizikailag nincsenek felkészülve a fiúk. A nyújtó az egyik legerősebb szere ennek a csapatnak, ezúttal mindenki a Tkavocsovot rontotta, ez is érthetetlen, egyelőre legalábbis még nem találtuk meg ennek az okát. A nyújtó után, bár már tudta mindenki, hogy elúszott a csapatkvóta, azért összeszedték magukat a fiúk, ám talán nem bántok meg senkit, ha elárulom, a selejtező végén mindannyian pityeregtek – ezek a vagány, nagyszerű srácok könnyes szemmel távoztak a teremből.”

Tomcsányi lépett elsőként pódiumra – és leesett a szerről.

Következett Balázs Krisztián – sajnos, ő is hibázott.

Jött Mészáros Krisztofer, ám ő is rontott.

Ahogyan a végén Kiss Balázs is, mindez pedig már előrevetítette, hogy ez a vasárnap bizony nem a mi napunk lesz…

Így is lett, a gárda „nem forgott ki” a rossz kezdésből, így a selejtezőben a 20. helyen zárt – a kvótához a legjobb 12-ben kellett volna végeznie, mindez a tavalyi remek szereplés után, amikor is Mészárosék a 12.-ek lettek, nem is volt túlzó elvárás, sajnos a hibák miatt ettől Antwerpenben messze jártak a mieink.

És biztosan magát Mészáros Krisztofert sem vigasztalja, hogy bejutott az egyéni összetett döntőjébe, és ezzel névre szóló kvótát szerzett – a szerenkénti finálékban nem lesz magyar Belgiumban.

Altorjai Sándor delegációvezető, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a nyújtón közel 4.5 pont „bennmaradt” a csapatban, ami nagyon sokat jelentett.

„A 12. és 16. hely között tizedek döntöttek. Az ukránok még jók voltak, de egy jó nyújtóval meg lehetett volna fogni őket is. Nagyon sajnáljuk. Ami Mészáros Krisztofer olimpiai kvótáját illeti: a nemzetközi szövetség hamarosan kihirdeti, hogy az egyéni összetett alapján ki indulhat Párizsban. Egyelőre nem hivatalosan, a számítások alapján ő igen” – tette hozzá Altorjai.

TORNA-VILÁGBAJNOKSÁG, ANTWERPEN
Férfiak. Csapat. Selejtező:
1. Japán 258.228, 2. Egyesült Államok 254.628, 3. Nagy-Britannia 254.193, ...20. Magyarország (Balázs Krisztofer, Kiss Balázs, Mészáros Krisztofer, Molnár Botond, Tomcsányi Benedek) 240.962
Egyéni összetett: 1. Csiba Kenta (japán) 85.799, 2. Kaja Kazuma (japán) 85.598, 3. Hasimoto Dajki (japán) 85.432, ...18. Mészáros Krisztofer 81.933, ...53. Tomcsányi Benedek 77.665, ...59. Balázs Krisztián 77.031

Mészáros Krisztofer ott lesz Párizsban
Mészáros Krisztofer bejutott egyéni összetettben a világbajnoki döntőbe Antwerpenben, s ezzel olimpiai kvótát (is) szerzett.

„Az egyik szemem sír, a másik nevet – nyilatkozta. – Nehéz helyzet ez, hiszen a saját kvótámnak nagyon örülök, de szomorú vagyok a csapat miatt. Az első szert, a nyújtót nagyon elszúrtuk, egyikünk se maradt fent a szeren, ám utána annyira össze tudtuk magunkat szedni, hogy ezt követően nem volt rontásunk. Ebből is látszik, hogy milyen jó a csapatszellem. Máskor talán valahogy jobban fel kell készülnünk az első szerre, de igazából nem tudjuk, mi történt, majd biztos kielemezzük, és remélem, kiderül. Nem gondolom, hogy »berántottuk egymást«, mert attól, hogy az első hibázik, a következő három ember még megcsinálhatta volna jól a gyakorlatát. Ráadásul olyan elemeket rontottunk, amelyeket nem szoktunk. Persze mindenki izgult kicsit, volt rajtunk teher, hiszen az eddigi eredmények és pontszámok alapján tudtuk, hogy reális lehet a csapatkvóta, de szerintem nem ezért rontottuk az összes nyújtógyakorlatot. Úgy vagyok vele, hogy minden a javunkra válik, és majd 2028-ra kvalifikálunk csapattal. Az egyéni összetett döntőm és az elért pontszámom miatt nagyon boldog vagyok, és az is nagy örömmel tölt el, hogy kijutottam az olimpiára, ezzel egy régi nagy álmom vált valóra.”


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik