Súlyemelés: Ádámfi Attila, az IWF alelnöke optimista, túl is teljesítették a NOB elvárásait

Vágólapra másolva!
2023.10.13. 07:00
null
Ádámfi Attila (balra) és Selmeci Balázs szaúdi magyar nagykövet a szeptemberi súlyemelő-vb helyszínén (Fotó: Magyarország rijádi nagykövetsége)
A NOB vasárnap kezdődő háromnapos kongresszusa dönt az ökölvívás, az öttusa és a súlyemelés olimpiai jövőjéről, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) alelnöke, Ádámfi Attila Thomas Bach NOB-elnök legutóbbi szavaira alapozva is bízik a sportág ötkarikás programban maradásában.

 

Nemsokára felszáll a fehér füst, az öttusa és az ökölvívás mellett eldől a súlyemelés sorsa is: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnaptól keddig tartó mumbai kongresszusán a tagok szavazatain múlik, találkozhatunk-e az erős emberekkel a 2028-as Los Angeles-i olimpián. Mint ismert, a sok doppingeset, a doppingellenes szabályok megsértése, a szervezeti, irányítási, sportszakmai hiányosságok és pénzügyi anomáliák miatt a NOB már 2020 tavaszán drasztikusan csökkentette a sportág párizsi olimpiai súlycsoportjainak és kvótáinak számát (5-5 kategóriában 60-60 induló), majd 2021. decemberben a szervezet végrehajtó bizottsága levette a súlyemelést a 2028-as nyári játékok előzetes programjáról.

Ugyanakkor megannyi ajánlást téve, feltételt szabva hagyott kiskaput, hogy teljesítésük esetén a sportág visszanyerhesse a bizalmat.

A döntéshez közeledve a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) tavaly megválasztott (egyik) alelnökét, Ádámfi Attilát kérdeztük, mire számít.

„Optimista vagyok, mert a NOB ajánlásait teljesítettük, sőt annál többet is – jelentette ki a sportdiplomata. – Hadd mondjak utóbbira két példát… Az egyik, hogy kezdeményezésemre elkészült egy több mint harmincoldalas stratégiai terv, amelyet a részvételemmel egy munkacsoport dolgozott ki, és a szeptemberi IWF-kongresszus el is fogadta. A másik, hogy – talán ötödik nemzetközi szövetségként – az IWF is szárnyai alá vett egy úgynevezett menekültcsapatot, a szeptemberi rijádi vébén hat menekültstátuszú súlyemelő indult. Ezt azért is említem meg, mert a NOB elnökének, Thomas Bachnak régóta szívügye a menekült sportolók felkarolása, versenyzési lehetőséghez juttatása.”

Ádámfi arra is utalt, hogy a NOB elnöke a napokban pozitívan nyilatkozott az IWF-ről, kiemelve, hogy a szervezet története legszigorúbb doppingellenes programját léptette életbe, nagy előrehaladásról tanúbizonyságot téve ezen a téren. Ugyancsak sokat nyomhat a latban, hogy a tokiói olimpián egyetlen doppingeset sem vetett árnyékot a súlyemelő-viadalra, és – eddigi ismereteink szerint – a szeptemberi világbajnokságon sem fedtek fel tiltottszer-használatot.

A kongresszus előtt a NOB végrehajtó bizottsága ülésezik, csütörtökön már találkoztak is a tagok, és azonnali hatállyal felfüggesztették az Orosz Olimpiai Bizottságot, mert az több sportszervezetet is fennhatósága alá vont a megszállt ukrán régiókban.

Miután pedig a végrehajtó bizottság tesz javaslatot a kongresszusnak, sokat sejtető lesz a súlyemelés olimpiai jövője tárgyában tett indítványa a voksolás előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik