Asztalitenisz Ek: Szántosi bravúrjával a PTE közel került a továbbjutáshoz

Vágólapra másolva!
2023.10.22. 13:28
null
A fiatal Szántosi Dávid csodaszámba menő győzelmet aratott Ricardo Walther ellen (Fotó: Koncz Márton)
A PTE PEAC férficsapata az Európa-kupa második csoportkörében 3:2-re nyert a német ASV Grünwettersbach ellen úgy, hogy a mindent eldöntő ötödik párharcban a 17 éves Szántosi Dávid négy játszmában legyőzte a csapatban Európa-bajnok és vb-ezüstérmes, top 100-as Ricardo Walthert.

Tekintve, hogy az Európa-kupa második csoportkörében szereplő PTE PEAC Kalo-Méh férficsapata szombaton 3:0-ra kikapott a lengyel Global Pharma Orlicz együttesétől úgy várta a karlsruhei A-csoport második napját, hogy már nem hibázhat, csak akkor van esélye a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikének a megszerzésére, ha mindkét összecsapását megnyeri. Varga László edzőnek sok variációs lehetősége nem volt, mivel Demeter Lehel kisebb sérüléssel bajlódik, így az ASV Grünwettersbach ellen is a Pető Zsolt, Szántosi Dávid, Molnár Dávid hármast nevezte. A németek szombaton legyőzték az olasz Messinát, így nyugodtabban várhattak a magyar bajnok elleni összecsapást, amelyre három légióssal a szlovén Deni Kozul és Aljaz Godec, valamint a svájci Timothy Falconnier alkotta trióval álltak fel.

Az erőviszonyok inkább a németek mellett szóltak, a pécsiek azonban már az elejétől kezdve jelezték, ezzel nem értenek egyet: az ellenfél legjobbja, a világranglistán 138. helyen álló Kozul Szántosi elleni sikere után a rutinos szerbiai Pető Godecet, a fiatal Molnár pedig Falconnier győzte le, azaz a magyar együttes 2:1-es vezetésével várták a felekaz utolsó két párharcot. A két első számú játékos csatájában, az első két játszmában Pető még tartotta a lépést Kozullal ám ezt követően a Grünwettersbach szlovén vendégjátékosa két sima játszmában kiegyenlített.

Az ötödik összecsapásra maradt a döntés. A tétnek megfelelőena németek cseréltek, a csapatban Európa-bajnok és vb-ezüstérmes Ricardo Walthert is bedobták, ám a világranglistán a 81. helyen álló németet alaposan meglepte 353. helyen jegyzett Szántosi. A 17 éves magyar reménység 2:1-es vezetésnél a negyedik játszmában 8:1-re, majd 10:6-ra is vezetett, azaz négy meccslabdája volt, majd 11:10-nél az ötödiket sem tudta értékesíteni, de aztán 12:11-nél lezárta a párharcot.

Igazi csapatmunka volt, mind a három játékosunk beletette a magáét – értékelt Varga László edző. – A szombaton még visszafogottabban játszó Pető mostanra nagyon feljavult, a harmadik helyen játszó Molnár rendkívül fontos győzelmet szerzett, nem beszélve Szántosiról, aki korábbi német válogatott játékost múlt felül.”

A pécsiek ezzel a bravúros, 3:2-es győzelemmel karnyújtásnyira kerültek a továbbjutáshoz: mivel jelenleg a PTE és a Grünwettersbach is három ponttal áll, ha a délutáni utolsó fordulóban Varga László edző játékosai legyőzik az eddig nyeretlen olasz Messinát, az egymás elleni eredménynek köszönhetően biztosan továbbjutnak, függetlenül attól, hogy a németek mit játszanak a listavezető lengyel alakulattal.

FÉRFI ASZTALITENISZ EURÓPA-KUPA, 2. CSOPORTKÖR
A-CSOPORT, KARLSRUHE

PTE PEAC Kalo-Méh–ASV Grünwettersbach (német) 3:2
Szántosi Dávid–Kozul0:3 (–7, –7, –8)
Pető Zsolt–Godec 3:1 (5, 6, –4, 8)
Molnár Dávid–Falconnier 3:0 (9, 9, 6)
Pető–Kozul 1:3 (–9, 8, –4, –5)
Szántosi–Walther 3:1(10, –8, 9, 11)
További eredmények: ASV Grünwettersbach–Top Spin Messina Euci (olasz) 3:1, Global Pharma Orlicz (lengyel)–Top Spin Messina Euci 3:0
Az állás: 1. Global Pharma Orlicz 4 pont, 2. PTE PEAC Kalo-Méh 3, 3. ASV Grünwettersbach 3, 4. Top Spin Messina 2 (1:6)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik