Konferencia: „Itt az idő, hogy szakítsunk a kényelmes középszerrel”

Vágólapra másolva!
2023.09.15. 18:22
null
Baji Balázs a békéscsabai konferencián (Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap)
Második alkalommal rendeztek Békéscsabán nemzetközi sporttudományos konferenciát.

Idén is megrendezte a Békéscsabai Röplabda SE – immár a hazai sportági szövetséggel karöltve – a nemzetközi sporttudományos konferenciáját a klub akadémiáján. Szarvas Péter polgármester és Baran Ádám klubelnök mellett Baji Balázs nyitotta meg a pénteki eseményt. Baran Ádám bevezetőjében leszögezte, a csabai összejövetel immár igazodási pont a sporttudományos konferenciák sorában itthon. A Magyar Röplabdaszövetség elnökségi tagjaként is dolgozó sportvezető az összefogást hangsúlyozta, hogy a klubérdekek helyett egy irányba húzzon minden sportági szereplő, jelezve, itt az idő, hogy szakítsunk a kényelmes középszerrel és a lehető legjobbá válni.

A békéscsabai születésű, korábbi világbajnoki bronzérmes gátfutó, a Nemzeti Sportügynökség Zrt. (NSÜ) sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese büszkén vallja csabai származását és beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy ne csak sportnemzet, hanem sportoló nemzet is legyen hazánk.

Az első előadást szintén Baji tartotta a nemrég véget ért budapesti atlétikai világbajnokság kapcsán, rögtön azzal kezdve, hogy még mindig benne van a vb élménye, a mai napig sokan állítják meg az utcán, hogy gratuláljanak neki. Kiemelte, a szervezőbizottság és az ország bizonyította, olyan feladatokat is meg tud oldani, amelyeket sokan nem hittek volna, hogy képes lehet megcsinálni. Hangsúlyozta, valóban élményt adtak a világnak, a verseny társadalmi hatása pedig tovább él hagyományként országszerte. Baji Balázs színes történetként azt is megosztotta a népes hallgatósággal, hogy a Budapesten távolugrásban aranyérmet nyert szerb Ivana Vuleta pályafutása elején a békéscsabai atlétikai klub futófolyosóján is bontogatta a szárnyait edzőtáborozása során.

Mester Gyula, a jugoszláv férfiválogatottal többek között olimpiai aranyat nyerő korábbi klasszis center, a Szerb Röplabdaszövetség elnöke videointerjúban mesélt ötkarikás élményeiről, továbbá a két ország sportági szervezetének együttműködéséről és a magyar röplabda jövőbeli fejlődéséről is. A játékosként válogatott, magyar bajnok és kupagyőztes, immár az MRSZ ügyvezetőjeként tevékenykedő Vatai Gabriella interaktív formában beszélt a sportolói életpályamodell szerepéről és jelentőségéről, arról, hogy milyen lehetséges jövőképek vannak a sportpályán túli életben. A sportvezető hangsúlyozta a hosszú távú eredményességet biztosító sportolói életpályamodell jelentőségét.

A magyar férfi vízilabda-válogatottal játékosként olimpiát, szövetségi kapitányként Európa-bajnokságot nyerő Märcz Tamás, az NSÜ sportszakmai és módszertani igazgatója a csapatmunka fogalmáról, a csapategység kialakításáról tartott beszámolót, arról, hogy mitől lesz valaki egyéniség, miért érték az egyéniség, továbbá arról, hogy milyen kihívások és feladatok érik az edzőt, mint egyéniséget. Märcztől bepillantást nyerhettünk az egyén mint szponzorációs érték és mint márkanév témájába is, megemlítve a játékosok iránti szponzori és marketingérdeklődést is.

Lénárt Ágota, sportpszichológus, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense „Téthelyzetben csúcsformában – sportpszichológia a gyakorlatban, bajnoknevelés” címmel tartott széles körű előadást; Csurka Gergely, a Magyar Úszó- és a Magyar Vízilabda-szövetség kommunikációs vezetője, lapunk munkatársa az edzői és a sportolói kommunikáció napjainkban való fontosságáról beszélt korábbi sztorikat is felemlegetve, míg Sáfár Sándor, az NSÜ Kiemelt Sportakadémiák és Sportszervezetek Igazgatóságának vezetője a terhelés és a pihenés modern megközelítéseibe avatta be a résztvevőket.

A színvonalas és érdekes előadásokkal tarkított egész napos rendezvény kerekasztal-beszélgetéssel és a kérdések félórájával zárult.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik