Film: Montreal drámai pillanatai a vásznon

S. T. J.S. T. J.
Vágólapra másolva!
2023.09.13. 08:11
null
Több sportfilmet is megnézhetnek az érdeklődök a nemzetközi filmfesztiválon
Szeptember 17-ig tart a főváros legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja, a sporttémájú alkotásokat is bemutató Budapesti Klasszikus Film Maraton.

 

A frissen felújított, klasszikusokat és ritkaságokat kínáló Budapesti Klasszikus Film Maraton célja, hogy bemutassa a filmarchívumok kincseit a közönségnek. Az eseménysorozat idején több mint száz filmet láthatnak az érdeklődők öt helyszínen: a Bazilika előtti Szent István téren, a Francia Intézetben, a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, illetve a Budapest Music Centerben. A vetítések mellett filmzenei koncerteket, közönségtalálkozókat, szakmai programokat is tartanak.

A filmmaraton keretében sport témájú alkotásokat is vetítenek, Teljesítmény a kamera mindkét oldalán mottóval. Szerdán 18 órától a Toldi moziban látható az 1977-ben készült XXI. Olimpiai játékok – 1976 című kanadai dokumentumfilm, amelynek rendezői Jean-Claude Labrecque, Jean Beaudin, Marcel Carriére és Georges Dufaux. A montreali olimpia nekünk, magyaroknak elsősorban a vízilabdaarany miatt maradandó élmény. Összeállt a nagy csapat Csapó Gáborral, Szivós Istvánnal, Faragó Tamással, de ennek a kevés narrációval kísért, drámákra fókuszáló filmnek nem ők a főszereplői, hanem a sport maga, ami kicsit naivabb és ártatlanabb volt, mint manapság. A magyarok közül fontos szerep jut az ereje végső határát feszegető, a befutó után oxigénre szoruló öttusázóknak, Kancsal Tamásnak, illetve a Maracskó Tibort és Sasics Szvetiszlávot is felvonultató magyar triónak. Bár a csapatversenyt a britek nyerték meg, a filmben a mieink a fontosabb szereplők. Vicces jelenetekben is bővelkedik a 118 perces alkotás (egy kisfiú megelőzi a kerékpárversenyzőket), s még felhőtlenül lehet örülni a 14 éves Nadia Comaneci három győzelmének.

Csütörtökön 18.45-től a Toldi moziban az Olasz K2 – Mario Fantin kameráján keresztül, pénteken 18.45-től pedig a Francia Intézetben a Keleti boszorkák című dokumentumfilm látható. A rövidfilm-válogatások közül az Új tekintetet szerdán 17 órától a Toldi moziban, a Kiemelkedő teljesítményeket szombaton 13.30-tól az Urániában lehet megnézni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik