Szijjártó Péter a WA költözéséről: „A zászlóshajó után jönnek majd a kisebb csónakok is”

SZ. GY.SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2023.07.25. 16:48
null
Huszain al-Muszallam, a Nemzetközi Úszószövetség (WA) elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (MTI/Derencsényi István)
A külgazdasági és külügyminiszter kedden felszólalt a World Aquatics kongresszusán, aláírta a szervezet Budapestre költözéséről szóló dokumentumot, együtt ebédelt a világszövetség elnökével és főtitkárával, lebonyolított további diplomáciai találkozókat, a helyszínen szurkolt az amerikaiakat legyőző magyar férfi vízilabda-válogatottnak és ott volt az úszódöntőkön is. Eközben időt szakított egy edzésre (a szállodai edzőteremben éppen a 23-szoros olimpiai bajnok amerikai úszólegenda, Michael Phelps tréningezett mellette) és interjút adott a Nemzeti Sportnak is.

 

– A költözés bejelentése után mindenki a konkrétumokra kíváncsi: mikor, hova, hányan jönnek majd a vizes sportok világszövetségétől? – kérdeztük a magyar diplomácia vezetőjétől.
– Már az idén ősszel megérkezik az első előkészítő csapat, amely informatikai, logisztikai szakemberekből áll majd. 2026 negyedik negyedévére kell mindennek elkészülnie, hatvanöt-hetven tagból álló nemzetközi stáb dolgozik majd itt, amelyben sok lesz a magyar, sőt ők lesznek majd többségben. Hogy pontosan miből áll majd az infrastrukturális fejlesztés, arról ez év végén kell aláírnunk egy kiegészítő megállapodást. De az biztos, hogy az irodai funkción túl szeretne a nemzetközi szövetség képzési, szakmai feladatokat is telepíteni hozzánk, ami nincs ellenünkre, mert minden nálunk megvalósuló sportinfrastruktúra végső soron az országé, a magyaroké. Szeretnénk, ha a világ úszósportjának a középpontja nálunk lenne.

– Huszein Al-Muszallam edzőtáborokról, nálunk készülő külföldi válogatottakról is beszélt.
– Ha minél több sportoló, kísérő, szakember, szurkoló érkezik, annál inkább bevételt termel egy ilyen létesítmény az országnak, annál inkább haszonélvezői leszünk gazdasági értelemben is a WA költözésének.

– Ezért a külgazdasági miniszter írta alá a megállapodást?
– Ezért is, meg azért, mert mi kaptuk a kormánytól és vittük végig ezt a feladatot, továbbá a sportdiplomácia diplomácia is, a diplomácia pedig sportdiplomácia is.

– Miért tartotta fontosnak, hogy személyesen utazzon Japánba aláírni a megállapodást?
– Egyrészt azért, mert Tokióban találkozom a japán külügy-, a gazdasági, a mezőgazdasági miniszterrel és hat nagy japán vállalat vezetőjével, s így jól beilleszthető volt a programba a fukuokai közgyűlés, meg azért is, mert bár sok sportdiplomáciai sikert elértünk a közelmúltban, de ez kiemelkedik közülük és illett a Magyarországot választó partnerünket ilyen módon is megtisztelni, bizonyítani, hogy komolyan vesszük az ügyet.

– A szavazásra csak itt került sor, akár kockázatos is lehetett volna a végleges döntés ismerete nélkül kiutazni, de 186 igennel csak két nem szavazat állt szemben.
– Ezúttal Luxemburg és a talán érthetően nemmel szavazó Svájc ellenkezése sem tudta elrontani az ünnepet. Természetesen az ő véleményüket is tiszteletben tartjuk, de szeretnénk mindenkinek bebizonyítani, hogy azok döntöttek jól, akik a költözés mellett szavaztak, mert ezzel sikerül új korszakot nyitni az úszósport történetében.

– Gyurta Dániel szerint a World Aquatics után hamarosan jönnek az újabb hozzánk költöző sportszervezetek.
– Ez a harmadik nemzetközi sportszövetség, amely Budapestre költözik, a WA kétszáznál is több országot és hat sportágat, köztük öt olimpiai sportot képviselő mamutszervezet, amelynek már van gravitációs hatása. A zászlóshajót mindig követik a kisebb hajók, csónakok, bízunk benne, hogy ezúttal is így lesz, mert egyre inkább versenyképesek vagyunk más, korábban vonzó helyszínekkel szemben, a kedvezményes adó- és jogi környezet, a nyugalom, a biztonság felértékelődő szempontok és mi többek között ezeket tudjuk nyújtani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik