EJ, öttusa: Bőhm Csaba bronzérmes és olimpiai kvótás

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.07.01. 17:52
null
Bőhm Csaba olimpia kvótás (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Bronzérmet nyert és olimpiai kvótát szerzett Bőhm Csaba férfi öttusában a krakkói központú Európai Játékokon.

 

Az utolsó lövészethez érkeztek meg az öttusázók. Elsőként az olasz Giorgio Malan, aki a megszokottnál többet várt az első lövéssel – megtehette, győzelmét nem fenyegette veszély. Eközben a kanyarban feltűntek a többiek: öten futottak együtt, s bizony ott volt a bolyban Bőhm Csaba is. Az első három lövészete sikerülhetett volna jobban, a negyedikre viszont nem lehetett panasza. Malan után két brit, Myles Pillage és Joseph Choong jött ki a lőállásból, de rögtön utánuk ott futott Bőhm is. Aztán következett a kanyar…

Mire a britek hátranéztek, már előttük volt Bőhm. Olyan lendületesen mozgott, hogy úgy tűnt, mintha Pillage ólomlábakon lépkedne. Hogy honnan merített erőt a hajrára? Talán maga sem tudja. Az olimpiai bajnok persze attól olimpiai bajnok, hogy tizenkilencre alsót húz, Choong lehajrázta a 22 éves magyar öttusázót, aki aligha bánkódott miatta sokat, hiszen Európa-bajnoki bronzérmet szerzett! Alighogy átfutott a célvonalon, mosolyogva az égre pillantott, hívő emberként nem győzte hangsúlyozni, hogy nem az ő érdeme a siker.

Mi meg nem győzzük hangsúlyozni, hogy azért az övé is. Kellett hozzá már a körvívás is, amely lényegesen jobban sikerült, mint a selejtezőben, 19 győzelem mellé 16 vereség társult. Azért így sem volt könnyű helyzetben Bőhm a szombati versenynap előtt, amelyet kilencen is több ponttal kezdtek meg, ám a lovaglás ezúttal is „megszórta” a mezőnyt. Szinte teljesen megtelt a lelátó, a délelőtt még eredeti funkciójukban használt esernyők délután már napernyőként szolgáltak. Akadt olyan ló, amelyet még a melegítőpályán is kergettek, de Bőhmnek és a döntő másik magyar résztvevőjének, Szép Balázsnak szerencsére nem volt nehéz dolga.

Meg is oldották a feladatot, és bár Szépnek a vívása és az úszása miatt nem maradt esélye beleszólni az éremcsatába, mindent kiadott magából, végül a 17. helyen zárt. Bőhm azonban a bónuszvívás után az uszodában is remekelt, rendkívül jól építette fel a 200 métert, a fal előtt pedig még a végig vezető Choongot is megelőzte, és a nyolcadik helyről, kilenc másodperces hátrányból vághatott neki a kombinált számnak. A többi pedig már történelem, Bőhm Csaba pályafutása során először állhatott dobogóra felnőtt Európa-bajnokságon.

Bőhm bronzérme mellett Gulyás Michelle hetedik helye is olimpiai kvótát ért – a női döntőben Barta Luca 13., Guzi Blanka 14. lett, a csapatversenyben pedig a németek és a litvánok mögött harmadikként zártak a mieink.

Bőhm Csaba: A futásommal magamat is megleptem
– Gondolta volna a körvívás után, hogy Európa-bajnoki bronzérmet szerezhet?
– Meg sem fordult a fejemben, de nagyon boldog vagyok, hogy így alakult. Voltak hibáim, viszont hamar túllendültem rajtuk, lépésről lépésre haladtam. Betegséggel küzdöttem a verseny előtt, ami fizikailag sokat kivett belőlem, ezért tartottam a kombinált számtól, de Isten fogta a kezemet, elképesztő, hogy az utolsó hatszázra is maradt erőm. A lövészetem lehetett volna jobb, viszont a futásommal magamat is megleptem.
– Nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is jelentős terhelésnek volt kitéve…
– Igen, mindegyik számban jól kellett koncentrálnom. A lovaglásban egyet ütöttem, sokan többet hibáztak, így előreléptem, a bónuszvívásom pedig szokatlanul jól sikerült. Úszásban tudtam kicsit tartalékolni is, aztán a kombináltban mindent kiadtam magamból. Nem akartam az utolsó méterekre hagyni a döntést, ezért nagy tempót diktáltam, és ugyan Choong lehajrázott, teljes mértékben elégedett vagyok a teljesítményemmel.
– Mit jelent a folytatásra nézve, hogy már egy évvel az olimpia előtt kvótát szerzett?
– Helyén kezelem a kvóta értékét, mert a magyar öttusa erejét ismerve biztos vagyok benne, hogy sokan kiharcolják még az indulási jogot, vagyis meg kell majd küzdenem a helyemért. Szerencsére mostanában stabilan hozom a jó helyezéseket, remélem, hogy a formám kitart a világbajnokságig.


EURÓPAI JÁTÉKOK
ÖTTUSA (EGYBEN EURÓPA-BAJNOKSÁG)
Férfiak. Egyéni.
Európa-bajnok: Giorgio Malan (Olaszország) 1534 pont, 2. Choong (Nagy-Britannia) 1531, 3. Bőhm Csaba 1530, …17. Szép Balázs 1455.
Csapat. Eb: Nagy-Britannia (Joseph Choong, Myles Pillage, Charles Brown) 4548, 2. Franciaország 4529, 3. Olaszország 4405, …5. Magyarország (Bőhm, Szép, Koleszár Mihály) 4176.

Nők. Egyéni. Eb: Alice Sotero (Olaszország) 1443, 2. Heredia (Spanyolország) 1429, 3. Green (Nagy-Britannia) 1428, …7. Gulyás Michelle 1415, …13. Barta Luca 1382, …14. Guzi Blanka 1373.
Csapat. Eb: 1. Németország (Janine Kohlmann, Annika Zillekens, Rebecca Langrehr) 4216, 2. Litvánia 4202, 3. Magyarország (Gulyás, Barta, Guzi) 4170

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Patai Gergely tudósítja.

A 2024-es párizsi olimpia magyar kvótásai:

ÖKÖLVÍVÁS
férfiak: Kovács Richárd (63.5 kg)
nők: Hámori Luca (66 kg)

ÖTTUSA
férfiak: Bőhm Csaba
nők: Gulyás Michelle

SPORTLÖVÉSZET
férfiak: Pekler Zalán (kisöbű szabadpuska összetett)

ÚSZÁS
medencés
olimpiai kvalifikációs idővel, azaz A-szinttel rendelkezők
férfiak: Betlehem Dávid (1500 m, 800 gyors), Kós Hubert (200 m hát), Rasovszky Kristóf (1500 m gyors), Szabó Szebasztián (50 m gyors), Kovács Benedek (100 m, 200 m hát), Milák Kristóf (100 m, 200 m pillangó), Márton Richárd (200 m pillangó), Telegdy Ádám (200 m hát)
nők: Késely Ajna (400 m gyors), Szabó-Feltóthy Eszter (200 m hát)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik