EJ, sportpisztoly: Major Veronika lemaradt az olimpiai kvótáról

PATAI GERGELY (Wroclaw)PATAI GERGELY (Wroclaw)
Vágólapra másolva!
2023.06.26. 13:26
null
Major Veronikának nem sikerült olyan jól a döntő, mint az előző szakasz (Fotó: Getty Images)
Az Európai Játékok női pisztolyos döntőjének első rangsoroló versenyén Major Veronika a harmadik helyen zárt, így nem jutott tovább a végső szakaszba. A kvótát végül a szöuli olimpián aranyérmet szerző Nino Szalukvadze szerezte meg – az 54 éves grúz versenyző a 10. olimpiáján vehet részt a francia fővárosban.

Érzelmekből nem volt hiány a wroclawi lőtéren. A közönség állva tapsolt, a grúz Nino Szalukvadze örömében zokogva lépett ki a lőállásból, miközben kezével tízet mutatott – nem véletlenül. A legendás sportlövő 1988-ban még szovjet színekben lett olimpiai bajnok 25 méter pisztolyban, jövőre pedig már tizedszer vehet részt a játékokon, vagyis a sportág legnagyobb alakjai között kell emlegetni.

Minden tiszteletünk az övé, hétfő délután mégsem tudtunk örülni a sikerének, mert Major Veronikát „ütötte el” a kvótaszerzéstől, a keszthelyiek pisztolyosa ráadásul nem először maradt le hajszálnyival a párizsi repülőjegyről. A márciusi légfegyveres Európa-bajnokságon is bejutott a döntőbe, amelyben három riválisa harcolt még a kvótáért, közülük kettőt kellett volna megelőznie – egyet sikerült. Az Európai Játékok 25 méteres döntőjében is négyen pályáztak az indulási jogra (a többiek korábban már megszerezték), azonban csak egy kvóta forgott kockán, vagyis nagyon feszült, kiélezett fináléra lehetett számítani.

Az is lett belőle. Az alapversenyt szenzációs, 586 körös eredménnyel megnyerő Major a döntő első, rangsoroló szakaszában ötödik lövésével szerezte meg első pontját, de így is maradt esélye a négy közé kerülésre, a második sorozatban ugyanis ötből négyszer belső tízest talált. A keszthelyi klasszis az erősebb négyesbe került, a későbbi győztes görög Anna Korakaki és az ezüstérmes bolgár Antoaneta Kosztadinova is kiegyensúlyozottan lőtt, Major 11 ponttal a harmadik helyen zárt a kvartettben.

Az érem elúszott, de az olimpiai kvóta még nem, ugyanis ha a másik négyesből Szalukvadze és az osztrák Sylvia Steiner is kiesik, az alapverseny végeredménye alapján Major szerzett volna indulási jogot. Idegőrlő percek következtek, a végeredmény pedig ismert, az alapversenyből Klaudia Bres hibája miatt továbbjutó Szalukvadze szintén 11 pontos teljesítménye kvartettjében második helyet, egyben olimpiai kvótát ért.

Major Veronika ötödikként zárta az Európai Játékokat, és ha így folytatja, nehéz elképzelni, hogy ne legyen ott Párizsban. Sportpisztolyban Sike Renáta is remekelt, mindössze kevesebb belső tízesével maradt le a döntőről, míg az 50 méter puska összetett számában Mészáros Eszternek egy, Dénes Eszternek öt kör hiányzott a fináléba jutáshoz.

SPORTLÖVÉSZET

Nők. 25 méter. Pisztoly:1. Anna Korakaki (görög) 27 pont, 2. Kosztadinova (bolgár) 26, 3. Vennekamp (német) 18, ...5. Major Veronika 11 (a rangsorolóban; az alapversenyben: 586 kör), ...11. Sike Renáta 579 (az alapversenyben)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik