A királynő kincsesládája – a budapesti MOWA-kiállításon megelevenedik az atlétika története

BERTA MIHÁLYBERTA MIHÁLY
Vágólapra másolva!
2023.05.19. 17:52
null
A MOWA-kiállítás megannyi kincse közül az egyik legértékesebb: Carl Lewis világbajnoki trikója – természetesen aláírva (Fotók: Koncz Márton)
Április elejétől az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság utolsó napjáig látható a fővárosi Etele Plázában a vb-k, no meg persze az egész sportág történelmét bemutató, a mai kor kívánalmainak megfelelő, hol digitális, hol interaktív, de többségében megnyugtatóan konzervatív kiállítás, a Museum Of World Athletics, a MOWA. S bár Hugh Grant nevét nem láttuk a vendégkönyvben, mégis bizton állíthatjuk: hihetetlen, de élmény.
MUSEUM OF WORLD ATHLETICS (MOWA) KIÁLLÍTÁS
HELYSZÍN: Etele Pláza, Budapest, 3. emelet

Az időszaki kiállítás megtekinthető 2023. augusztus 27-ig, mindennap 10 és 20 óra között.

A belépés ingyenes.

Egyszer csak ott áll előttünk, azaz dehogy áll, ugrik, mit ugrik, suhan a léc fölött Bohdan Bondarenko ukrán magasugró, teljes életnagyságban. A kimerevített mozdulat légiesen könnyed, és nincs semmi utólagos finomítás, pláne photoshop: a világ- és Európa-bajnok, 198 centi magas Bondarenko szája kissé tátva maradt a koncentrációtól, két szemgolyója ijesztően fennakadt, miközben a Fosbury-flop miatt úgy ki van tekeredve, mint egy nagycsoportos óvodás sarokba hajított mackóalsója. Ez kérem, a valóság, helyesebben annak lefényképezett, papírból kivágott, de garantáltan méretarányos másolata. Magasugrót így, a maga tökéletességében és időtlenségében (a mozgássornak nincs meg az eleje, sem a folytatása, csak ez az egyetlen, örök pillanat) aligha lehet mindennap látni, megcsodálni, körbejárni, pláne analizálni – hogy éppen melyiket, azt a helyszínen mindenki kiválaszthatja.

Baji Balázs, Pars Krisztián, Márton Anita, Halász Bence, Németh Zsolt és az ereklyéik
Baji Balázs, Pars Krisztián, Márton Anita, Halász Bence, Németh Zsolt és az ereklyéik


Alighanem ez a testközelbe hozott valóságélmény adja a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) az előző évtized végén életre hívott Museum Of World Athletics (MOWA) kiállításának fő értékét és különlegességét. A budapesti Etele Pláza harmadik emeletén, közel 600 négyzetméteres területen létesült időszaki tárlat ugyanis végig arra épít, hogy az érdeklődő szemlélődő úgy érezze magát, mintha ő is résztvevője, sőt főszereplője lenne a világ egyik legnépszerűbb, de kétségkívül legváltozatosabb (az augusztus 19-én kezdődő budapesti világbajnokságon 49 versenyszámban avatnak majd bajnokot) sportágának. Mindegy, hogy fekete öves atlétikarajongóról vagy a sportágat hírből sem ismerő „beavatandóról” van szó. Erről beszélt az áprilisi megnyitón a Nemzetközi Atlétikai Szövetségben hosszú évtizedek óta tevékenykedő Christopher Turner is, amikor azt mondta: „A kiállítás legfontosabb küldetése, hogy olyan emberek figyelmét is felhívja az atlétikára, akiknek ezelőtt Usain Bolt nevének ismeretén kívül semmi közük sem volt hozzá. Ehhez tökéletes helyen vagyunk, egy forgalmas plázában, ahol nagyon sokakat el tudunk érni. Ez a kiállítás a budapesti világbajnoksághoz is kedvet csinálhat jó néhány embernek.”

Usain Bolt a védjegyévé vált mozdulattal mutatja…
Usain Bolt a védjegyévé vált mozdulattal mutatja…
…a 2011-ben a dél-koreai Teguban rendezett vb-n viselt mezét
…a 2011-ben a dél-koreai Teguban rendezett vb-n viselt mezét


Az említett Bondarenko-fotó például a férfi magasugrás világrekordját hivatott bemutatni, a léc ott van a fejünk felett, 245 centiméterre a föld fölött (ugyan Bondarenko egyéni legjobbja 242 cm, de nyilván róla találtak megfelelő minőségű és méretű képet, bár a kubai Javier Sotomayor csúcsa sem őskövület, július 27-én lesz harmincéves), nyugodtan át is sétálhatunk alatta, mert így még hitelesebb lesz a fejünkben motoszkáló „Ember oda föl hogy ugorhat a saját lábával?” kérdés.

VIDEÓ A MEGNYITÓRÓL



De nemcsak a magasugrás lesz „életközeli” élmény. Aki még sohasem tette, kipróbálhatja a rajtgépet, megnézheti, milyen hosszú és pláne mennyire nehéz (vagy könnyű) egy gerely, elbírja-e a férfi súlylökők 7.26 kilós vasgolyóját, meghallgathatja a hivatalos időmérő stopperóra (tudják, az a nagy sárga) másodpercenkénti „kattogását”, vagy ha úgy tartja kedve, közelről szemrevételezheti azt a csengőt, amivel a hosszútávfutók utolsó körére „kongatnak”.

Egy páratlan kincs a sok közül: Michael Johnson ebben a cipőben futott 400 méteren világcsúcsot az 1999-es sevillai vb-n
Egy páratlan kincs a sok közül: Michael Johnson ebben a cipőben futott 400 méteren világcsúcsot az 1999-es sevillai vb-n


A tárlat egyik „folyosóján” egy hosszú-hosszú képzeletbeli távolugrógödör van a padlóra festve, és miközben az idén negyvenesztendős világbajnokság történetét nézzük-olvassuk, szépen lassan haladunk a versenyszámok világrekordjai felé. Jó, hogy nagyjából éppen a számunkra máig meghatározó élményt adó 1991-es világbajnokság „falánál” érjük el Mike Powell 895 centiméterét (annál a tokiói távolugróversenynél jobbat aligha látunk többé), de az sem utolsó érzés, amikor a séta végén rálépünk a Jonathan Edwards 18.29 méteres hármasugró-világrekordját jelző feliratra.
A MOWA-kiállítás másik nagy értéke a bemutatott gyűjtemény sokszínűsége. A világbajnokságok története rövid, valóban csak a legfontosabb eseményeket összefoglaló magyarázatait pompás fotók és igazán különleges relikviák egészítik ki és teszik teljessé. Ha nem látná, az ember nem is hinné, milyen kicsi, mondhatni falatnyi a női atléták mai versenyszerelése, vagy hogy milyen könnyű anyagból készülnek a legmodernebb futócipők. És persze a korabeli „leletek” láttán felvillan sok-sok régi versenykép. Nem kell hozzá sem videóbejátszás, sem más digitális élményfokozó, a saját, különbejáratú mozinkban ott pörögnek az egykor végigizgult kockák. Csak rá kell nézni egy pillanatra Carl Lewis vagy Szergej Bubka – dedikált – mezére, Michael Johnson aranycipőjére, Usain Bolt „bármijére” vagy Carolina Klüft kibomló szőke hajára, és már indul a hol megható, hol szívbemarkoló belső vetítés. És hát vannak nem megélt, de ettől még ugyanolyan izgalmas tárgyi emlékek, mint mondjuk Emil Zátopek „CSSR” feliratú felsője. Akárcsak a kiállítás utolsó részén a falra kihelyezett, megannyi nemzet válogatott versenyszerelése. Van itt magyar (régi és új), kenyai, amerikai, holland, ausztrál, japán – együtt az egész világ.

A gazdag kiállítási anyag minden nap 10 és 20 óra között várja látogatóit
A gazdag kiállítási anyag minden nap 10 és 20 óra között várja látogatóit


S persze a kiállítás a világbajnoki rendezés okán kapott egy „magyar részleget” is. Miközben közvetlen közelről nézegetjük Kazi Olga, Bakosi Béla, Bagyula István, Gécsek Tibor, Baji Balázs, Márton Anita vagy éppen Kozák Luca relikviáit, a régi komfortérzést a mögöttünk felállított televízióban a magyar diadalokat bemutató képkockákat kommentáló hang, Gyulai István hangja teszi teljessé. Mint egykor mindig, mondhatnánk, de ami ennél fontosabb: örökké.

Baji Balázs relikviái között ott a 2017-es világbajnoki bronz
Baji Balázs relikviái között ott a 2017-es világbajnoki bronz
A kiállítás nemcsak a világbajnokságok, az atlétika fejlődését is bemutatja
A kiállítás nemcsak a világbajnokságok, az atlétika fejlődését is bemutatja


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. május 13-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik