Asztalitenisz Grand Smash: Póta csak egy szett erejéig tudta meglepni kínai ellenfelét

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.03.13. 14:05
null
Póta Georgina jól játszott, de a továbbjutásra nem volt reális esélye a kínai Csang Zsujjal szemben (Fotó: WTT)
A WTT-sorozat csúcseseményén Szingapúrban Póta Georgina a második fordulóban négy játszmában kikapott a jóval esélyesebb, világranglista-16. kínai Csang Zsujtól, ezzel egyesben az utolsó magyar is elbúcsúzott a Grand Smashtől. Az Ecseki Nándor, Szudi Ádám és a Póta Georgina, Madarász Dóra párosunk viszont még versenyben van.

Jelen állás szerint nincs realitása egy olyan gondolatsornak, amelynek végén Póta Georgina, vagy női csapatunk bármely más tagja valós győzelmi eséllyel állhat asztalhoz élvonalbeli kínai játékossal szemben. Még akkor sem, ha az a kínai nem feltétlenül első, inkább második soros hazája válogatottjában, mint igaz ez Csang Zsujra is. A 28 éves jobbkezes ázsiai a világranglistán a 16. helyen áll, ami egyértelműen árulkodik a játéktudásáról, viszont a kínaiak között csak a hatodik a sorban, így aztán jelentős világversenyek előtt az aktuális kapitánynak a keret összeállításánál nem ő jut először az eszébe. Ebből következően bármennyire is szenzációs asztaliteniszező Csang Zsuj, kifejezetten szerény eredménylistával rendelkezik, az Universiade-győzelem, vagy a WTT-sorozat gyengébb besorolású tuniszi contenderversenyén megszerzett első hely ezen a szinten szót sem érdemel.

Nos, a WTT-sorozat szingapúri Grand Smash-versenyének második fordulójában ő volt első számú női játékosunk, Póta Georgina ellenfele. A kétszeres Európa-bajnok, 38 éves magyar klasszis tulajdonképpen mindenféle teher nélkül állhatott asztalhoz, hiszen ez olyan párharc volt, amelyből nem jöhetett ki rosszul: ha nyer, óriási bravúr, ha veszít, bejött a papírforma. Persze jobb lenne az előbbiről beszámolni, de Póta csak részsikert könyvelhetett el azzal, hogy a 11:7-re megnyert első játszma után 1:0-ra vezetett.

„Sőt, a második szettben öt-ötig állta a sarat, ám attól kezdve a kínai kellemetlen szemcsés ütőborításával megzavarta Pótát, és azután már nem volt esély” – mondta Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány hozzátéve, hogy „Gina így is nagyon jól játszott, nincs ok a szégyenkezésre”.

Már csak azért sincs, mert a Grand Smash női egyes versenyének második fordulójában, azaz a legjobb 32 között ő volt a hat európai születésű játékos egyike, miközben ugyanitt csak kínaiból volt nyolc…

Egyesben ezzel az utolsó magyar is kiesett Szingapúrban, a párosra viszont még van miért figyelni, ugyanis a nyolcaddöntőben a férfiaknál és a nőknél is érintettek vagyunk. Az Ecseki Nándor, Szudi Ádám kettős kedden a Li Szang Szu, Anton Källberg dél-koreai, svéd párossal játszik, míg a Póta Georgina, Madarász Dóra duónak szerdán a svéd Christina Källberg, Linda Bergström egységgel kell megküzdenie. További jó hír, hogy a román színekben versenyző marosvásárhelyi Szőcs Bernadette is versenyben van még, női párosban az osztrák Sofia Polcanova oldalán várja a nyolcaddöntőt.

 

WTT-SOROZAT, GRAND SMASH, SZINGAPÚR

NŐK
EGYES
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT

Csang Zsuj (kínai)–Póta Georgina 3:1 (–7, 3, 5, 4)

VEGYES PÁROS
NYOLCADDÖNTŐ

Fan Csen-tung, Vang Man-jü (kínai)–Ionescu, Szőcs (romániai) 3:2 (6, –10, 2, –8, 6)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik