Asztalitenisz: két év után újra Ek-döntős a Budaörsi SC

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.02.18. 19:22
null
Póta Georgina az elődöntőben a csehországi és a hazai találkozón is veretlen maradt, mind a négy mérkőzését megnyerte (Fotó: Árvai Károly)
Póta Georgina nagyszerű játékának, két győzelmének köszönhetően a Budaörsi SC női asztalitenisz-csapata a cseh TT Moravsky Krumlovval szemben a hazai vereség ellenére kiharcolta a döntőbe jutást az Európa-kupában.

Bachman Péter, az SH-ITB Budaörsi SC női csapatának edzője a TT Moravsky Krumlov otthonában 3:1-re megnyert mérkőzés után úgy számolt, hogy az Európa-kupa elődöntőjének budaörsi visszavágóján a vendégek kisebb trükkel mindent egy lapra tesznek fel.

Nehéz az ellenfél fejével gondolkozni, de az biztos, hogy az első mérkőzés eredményének tudatában a helyükben én valami váratlannal állnék elő fogalmazott Bachman, hozzátéve, arra számít, hogy a második számú játékosukat, Jekatyerina Csernyavszkaját a harmadik pozícióban játszatják, amivel ugyan gyakorlatilag feladják a visszavágó első párharcát, ám ezzel együtt esélyt teremtenek maguknak a 3:1-es győzelemre, hiszen így a következő három találkozón, ha nem is mehetnek biztosra, de kétségkívül van sanszuk a győzelemre. Márpedig a cseh együttesnek csak 3:0-s, vagy 3:1-es sikerrel maradhatott esélye a továbbjutásra, feltéve, hogy az ebben esetben mindenről döntő aranymeccset (itt mindhárom játékos játszik még egy-egy szettet) megnyeri.

A helyükben én valószínűleg ezt tenném” – zárta rövidre a gondolatsort a budaörsiek mestere, aztán nem sokkal később, amikor mindkét fél felfedte a lapjait, kiderült, hogy jól okoskodott.

A sakkjátszma tehát már a bemelegítő ütések előtt elkezdődött, ráadásul a hátrányban lévő csehek szája íze szerint. Jindrich Bíla, a vendégek mesterének koreográfiája alapján Póta Georgina különösebb nehézségek nélkül, három szettben lépett át a Moravsky Krumlov harmadik számú emberén, az egyetlen nem légióson, Lenka Harabaszován, majd a csehek legjobbja, az orosz Valerija Scserbatih ugyanilyen arányban nyert Dari Helga ellen. Tekintve, hogy ezután a másik orosz, Csernyavszkaja rövidített szettben bizonyult jobbnak a harmadik pozícióban szereplő Fazekas Máriánál, a legfontosabb kérdésről a Póta–Scserbatih csata döntött: ha Póta nyer, a Budaörsi SC jut tovább, míg az orosz sikere esetén jöhet az aranymeccs. Szerencsére 38 esztendős kétszeres Európa-bajnokunk pályafutása összes rutinját összeszedve egyszettnyi megingástól eltekintve végig irányított a nála tizennégy évvel fiatalabb Scserbatihhal szemben, ami az utolsó összecsapás eredményétől függetlenül a magyar együttes döntőbe jutását jelentette.

A hatszoros magyar bajnok a legutóbbi négy kiírásban harmadszor verekedte be magát a legjobb négy közé az Európa-kupában, s 2021 után ismét eljutott a fináléig – a március végén és április elején esedékes kétmeccses döntőben az olasz ASD Quattro Mori Cagliari és a francia TT Grand-Quevilly párharcának győztesével találkozik, ez első összecsapást itt az olaszok idegenben 3:1-re megnyerték.

EURÓPA-KUPA, NŐK, ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
SH-ITB Budaörsi SC–TT Moravsky Krumlov (cseh) 2:3
Póta Georgina–Harabaszová 3:0 (10, 6, 9)
Dari Helga–Scserbatih 0:3 (–10, –11, –8)
Fazekas Mária–Csernyavszkaja 2:3 (–10, 7, –10, 8, 2:6)
Póta–Scserbatih 3:1 (7, 5, –7, 7)
Dari–Harabaszová 1:3 (10, –9, –8, –6)
Továbbjutott: a Budaörsi SC 5:4-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik