Asztalitenisz: az Ek-döntő kapujában a budaörsi nők

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.02.14. 20:59
null
Póta Georgina mindkét mérkőzését megnyerte az elődöntőben (Fotó: Árvai Károly)
A Budaörs a második számú kontinentális sorozat elődöntőjének első meccsét 3:1-re megnyerte a cseh TT Moravsky Krumlov otthonában, ezzel közel került az Európa-kupa fináléjához.

Gyaníthatóan nem volt szomorú Bachman Péter, a Budaörs női csapatának edzője, amikor meglátta, milyen összeállításban szerepel a cseh TT Moravsky Krumlov a második számú nemzetközi sorozat, az Európa-kupa elődöntőjének első mérkőzésén.

„A hazaiak egyik legveszélyesebb embere kétségkívül a japán Josida Micuki nincs itt, a két orosz légiós, Jekatyerina Csernyavszkaja és Valerija Scserbatik mellett a cseh Lenka Harabaszova játszik” – mondta a szakvezető, aki ebből azért nem akart messzemenő következtetést levonni, de azt minden bizonnyal ő is érezte, hogy ezzel valamelyest gyengült az ellenfél, hiszen az ázsiai légiós a görög Panathinaikosz elleni negyeddöntő mindkét összecsapásán veretlen maradt.

„Mi viszont nem változtatunk a jól bevált recepten, ahogy eddig, most is a Póta Georgina, Fazekas Mária, Dari Helga hármassal állunk fel, mégpedig azzal a céllal, hogy olyan eredményt érjünk el, amivel a szombati hazai visszavágón lehet esélyünk a döntőbe jutásra” – tette hozzá a szakember. Bachman Péter ennek szellemében úgy döntött, hogy a rutinos Fazekast a mindig kulcsfontosságú harmadik helyen szerepelteti, a fiatal Dari így Póta mögött a második pozícióba került. Ennek megfelelően mindjárt a hazaiak legjobbjával, Scserbatikkal kezdett, s ugyan egy szettet elcsípett, igazából nem volt esélye a győzelemre. Szerencsére ugyanez elmondható a második párban asztalhoz álló Csernyavszkajáról, akit Póta úgy „darált be”, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne, azaz Fazekas 1:1-es döntetlennél következett Harabaszová ellen. A budaörsi edző húzásának ezen a ponton lett jelentősége, Fazekas ugyanis a maga 47 évének minden tapasztalatát, előszedte a tinikort már ugyancsak maga mögött hagyó 37 esztendős Harabaszovával szemben s 2:1-es budaörsi vezetésnél adta tovább a stafétát Pótának.

Első számú női játékosunk pedig most is megcsillantotta klasszisát, Scserbatik ellen a rövidített döntő szettben nyert, ezzel a magyar bajnokcsapat 3:1-es előnnyel várhatja a szombati hazai visszavágót, azaz most már tényleg csak karnyújtásnyira van a finálé.

EURÓPA-KUPA, NŐK, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
TT Moravsky Krumlov (cseh)–SH-ITB Budaörsi SC 1:3
Scserbatik–Dari Helga 3:1 (9, 7, –4, 5)
Csernyavszkaja–Póta Georgina 0:3 (–8, –8, –5)
Harabaszová–Fazekas Mária 1:3 (–2, 10, –1, –7)
Scserbatik–Póta 2:3 (10, –4, –14, 8, 5:6)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik