Asztalitenisz: a kedvező sorsolás sem segített Pótának

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.02.25. 16:23
null
Póta Georgina nyerhető mérkőzést bukott el a nyolcaddöntőben a német Nina Mittelhammal szemben (Fotó: Dömötör Csaba)
A betegség után asztalhoz álló Póta Georgina pályafutása tizenkettedik Európa Top 16-versenyének nyolcaddöntőjében négy játszmában kikapott a német Nina Mittelhamtól.

 

Ritka az olyan verseny, amikor egy európai játékos maradéktalanul elégedett a sorsolással, hiszen ebben a sportágban egy idő után nehéz elkerülni a kiemelkedő ázsiai, esetleg az Európába honosított ázsiai asztaliteniszezőket. A Montreux-ben zajló Európa Top 16 Póta Georgina esetében a kivételt jelentette, ugyanis a péntek esti sorsolás kifejezetten jól sikerült.

„Jó lenne elkerülni a honosított kínaiakat, illetve az osztrák Sofia Polcanovát és a marosvásárhelyi Szőcs Bernadettet. Ha választhatnék, akkor a német Nina Mittelham, vagy a cseh Hana Matelová ellen kezdenék. Nem állítom, hogy velük szemben én vagyok a favorit, de az biztos, hogy több az esélyem, mint a többiek ellen” – mondta még az elutazás előtt a 38 esztendős Póta, majd csodák csodájára a nyolcaddöntőben Mittelhamot kapta ellenfélül ráadásul győzelem esetében Matelová következhetett volna. Szóval Fortuna most fogta kétszeres Európa-bajnoknőnk kezét, más kérdés, hogy néhány napja még eltolta magától: klasszisunk a hét első felében betegséggel küzdött, lázasan feküdt, nem is tudott edzeni, így valamelyest legyengülve érkezett meg pályafutása tizenkettedik Európa Top 16-versenyére a svájci városba.

„Sajnos ez a néhány nap kihagyás meglátszott a játékán – fogalmazott Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány a négy játszmában elveszített nyolcaddöntőt követően. – Bármennyire is rutinos asztaliteniszezőről van szó, a majdnem egy hetes kihagyás az ő teljesítményén is nyomot hagy, ez pont elég volt ahhoz, hogy a játszmák végén bizonytalanná váljon.”

Hogy ez mennyire így van azt a látottak is alátámasztják, ugyanis a harmadiknak rangsorolt Mittelhammal szemben az első és a második játszmát 11:9-re, a harmadikat pedig 17:15-re, azaz a lehetséges legkisebb különbséggel veszítette el, ami után a negyedikben már nem volt esélye. Tekintve, hogy a rajt előtt Pótát a 13. helyen emelték ki, azzal, hogy a nyolcaddöntőben a nála tíz hellyel előrébb sorolt vetélytárstól kikapott, s ezzel a 9–16. helyen zárt, tulajdonképpen bejött a papírforma, más kérdés, hogy – miként ezt Bátorfi Zoltán is megjegyezte – „ebben több is lehetett volna”. A román színekben versenyző, hatodik helyen kiemelt Szőcs Bernadette esetében viszont egyelőre nem kell feltételes módban fogalmazni, a marosvásárhelyi klasszis különösebb gond nélkül vette a lengyel Natalia Bajor jelentette nyolcaddöntős akadályt.

EURÓPA TOP 16, MONTREUX
Nők. Nyolcaddöntő
Mittelham (német)–Póta Georgina 4:0
(9, 9, 15, 3)
Szőcs (romániai)–Bajor (lengyel) 4:0 (7, 7, 4, 8)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik