Birkózó-vb: Lévai Zoltán döntős, Losonczi bronzmeccses

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.09.10. 19:27
null
Lévai Zoltán döntőbe jutott a belgrádi birkózó-világbajnokságon (Fotó: AFP, archív)
Magyar szempontból remekül kezdődött Belgrádban a birkózó-világbajnokság: a kötöttfogású nyitó napon Lévai Zoltán döntőbe jutott, Losonczi Dávid a bronzmeccsig jutott, míg Fritsch Róbert a vigaszágon küzdhet tovább a dobogóért.


A szívizomgyulladásból az év elején felépült Európa-bajnoki ezüstérmesünkkel, Lévai Zoltánnal (77 kg) szemben a szerbiai színekben versenyző világbajnok Nemes Viktor állt a belgrádi Stark Arénában zajló vb elődöntőjében. A bírók először Nemesnek ítélték a passzivitásért járó egy pontot (0:1), és lenti helyzetből folytathatta, ám Lévai zseniálisan fölé kerekedett két pontért (2:1). A második menetben is ő irányított, jogosan járt neki a passzivitási pont, így már 3:1-re vezetett. A lenti helyzetből neki sem sikerült akciót végrehajtania, ám másodpercekkel kevesebb időt hagytak neki a bírók, mint a riválisának korábban – ennyit lejtett a hazai szőnyeg. Zoltán a hátralévő egy percben rendkívül stabilan védekezett, így megérdemelten jutott a világbajnoki döntőbe, amelyben azzal a kirgiz Akzsol Mahmudovval néz farkasszemet, akit Lőrincz Tamás a tokiói olimpia fináléjában győzött le, s akit ő maga is megvert júliusban, a lengyelországi nemzetközi versenyen.

LÉVAI ZOLTÁN AZ ELŐDÖNTŐ UTÁN
„El sem fáradtam... Na jó, csak viccelek, jól fogok aludni, de rengeteget dolgoztam a felkészülés során, hogy így bírjam ezt az öt meccset. Tegnap este az öcsém mondta, hogy elég rossz a sorsolásom, és igaza volt, csupa világ- és Európa-bajnok, vagy olyan, akitől eddig mindig kikaptam, ráadásul már a harminckettő közé is birkóznom kellett. A lényeg, hogy megcsináltam.”

Nem kérdés, a magyarok közül neki volt a legnehezebb sorsolása. Már a 32 közé jutásért birkóznia kellett, méghozzá a 72 kilóban tavaly világbajnok, 77-ben az idén Európa-bajnok örmény Malhasz Amojan ellen. Az első menetben az örmény passzivitási ponttal és pörgetéssel 3:0-s előnyre tett szert, ám a folytatásban Lévai összekapta magát, földre küldte riválisát (3:1), és gyönyörű emeléssel, később szerzett ponttal 3:3-ra megnyerte az összecsapást. Jöhetett a 2020-ban Eb-ezüstérmes Juri Lomadze, akit fantasztikus birkózással győzött le 4:1-re. Ezt követően a svédek ifjú reménysége, az U23-as vb-n harmadik Per Albin Oloffson végig kiválóan védekezett, de Zoltán őt is felülmúlta 3:1-re. A negyeddöntőben az Ázsia-bajnok Tamerlan Sadukajevet intézte el már-már hihetetlenül simán, 9:0-ra.

U23-as világbajnoki ezüstérmesünk, Losonczi Dávid (87 kg) bebizonyította, méltán viseli ő a címeres mezt a legkeményebb hazai súlycsoportban. Az ESMTK-KIMBA sportolója a selejtezőben a románok Eb-ezüstérmesét, Nicu Samuel Ojogot verte 5:1-re, majd még nagyobb fölényű, 10:0-s vezetésnél tusgyőzelmet ért el az Ázsia-bajnoki ezüstérmes Kim Dzsin Hjok ellen. Aztán jött az Ázsia-bajnok kazah, Nurszultan Turszinov, aki ellen szintén rendkívül energikusan birkózott, és 12:3-ra diadalmaskodott.

A döntőért a grúzból lett szerb, a világ és Európa-bajnok Zurabi Datunasvili következett, de ő már túl nagy falatnak bizonyult. Dobással, passzivitási ponttal, megnyert challenge-dzsel 4:1-re vezetett, és Dávid egy levitelt még végre tudott hajtani, ez kevés volt a fordításhoz, 4:3-as vereséget szenvedett, így vasárnap este a bronzéremért küzdhet.

„Ha úgy birkózom, mint ma, akkor nem lesz gond. A világbajnoki címért jöttem, és úgy érzem, mindent meg is tettem érte, így szomorú vagyok, hogy nem jött össze. Majd jövőre!” – mondta Losonczi közvetlenül a mérkőzés után.

Európa-bajnokunknak, Fritsch Róbertnek (72 kg) a 2. fordulóban visszavágott a budapesti kontinensbajnoki negyeddöntőben elszenvedett vereségért az irániból lett szerb, Ali Fejzollah Arszalan, aki mindvégig dominált a magyarral szemben, kitolással, megnyert challenge-dzsel, két mögékerüléssel és egy pörgetéssel 7:3-as diadalt aratott. A BHSE versenyzőjének ugyanakkor nem kell búcsúznia a világbajnokságtól, Arszalan döntőbe jutásával vigaszágra került, s ha vasárnap az ukrán Kulikot, majd a litván Sleivát is legyőzi, akkor a bronzéremért léphet szőnyegre.

BIRKÓZÁS

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
Selejtező
72 kg:
Fritsch Róbert–Benjamin Peak (amerikai) 3:1
77 kg: Lévai Zoltán–Malhasz Amojan (örmény) '3:3 (később szerzett ponttal)
87 kg: Losonczi Dávid–Nicu Ojog (román) 5:1

A 16 közé
Lévai–Juri Lomadze (grúz) 3:1

Nyolcaddöntő
Ali Arszalan (szerb)–Fritsch 7:3
Lévai–Per Olofsson (svéd) 3:1
Losonczi Dávid–Kim Dzsin Hjok (dél-koreai) tus 10:0-nál

Negyeddöntő
Lévai–Tamerlan Sadukajev (kazah) 9:0
Losonczi–Nurszultan Turszinov (kazah) 13:3
Elődöntő
Lévai–Nemes Viktor (szerbiai) 3:1
Zurabi Datunasvili (szerbiai)–Losonczi 4:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik