Birkózás, grappling: a 18 éves Tóth Alexa Európa-bajnok lett

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2022.03.26. 23:03
null
Tóth Alexa akcióban (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
A 2022-es birkózó Európa-bajnoksággal párhuzamosan, pontosabban előtte, szombaton és vasárnap egy társsportág, a grappling kontinensviadalát is rendezik a budapesti BOK-csarnokban, és a 18 éves Tóth Alexa révén magyar aranyérmese is van a viadalnak. Akinek nem ismerős a grappling szó, ne aggódjon, ezzel kezdünk.

 

A földharc – mert ez a grappling magyar neve – egyfajta hibrid küzdősport, amely nem alkalmaz ütéseket. A stílust a hagyományos birkózás, a dzsiudzsicu, a szambó és más küzdősportokból alakították ki. A grappling kifejezés az angol grapple (megragadni, megfogni) szóból ered, tehát összekapaszkodós küzdelmet jelent. Számos harcművészetben, küzdősportban megtalálható ez, így többek között az ókori pankrációnak és a mai MMA-nak is fontos eleme a földharc.

A versenyzők alapvetően bizonyos domináns pozíciók megszerzéséért és az oda vezető lépésekért kapnak pontokat, szám szerint kettőt, hármat vagy négyet – pozíciótól függően. Emellett egy egységet érő előnypontok járnak a majdnem megszerezett pozíciókért. A kilencvenes években szerveztek először külön ilyen tornákat, a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) viszont csak jóval később, 2008-ban rendezte meg az első világbajnokságát, két fő kategóriában: Gi grapplingben és NoGi grapplingben. Előbbiben a Gi a hagyományos, dzsiudzsicuban is használt, köpenyszerű ruházatra utal, amelyet a küzdő felek felhasználhatnak a harc során, így ennek segítségével megragadható, tartható az ellenfél, és fojtást is végre lehet hajtani. A NoGi kategóriában ezzel szemben a ruházat a sportolókra feszülő, aláöltözet jellegű szerelés, amelybe sem a szabályok szerint, sem a ruha anyagából adódóan nem tudnak kapaszkodni a földharcosok.

Az egyelőre nem olimpiai sportág hazai története az elmúlt évtizedre nyúlik vissza: 2010-ben rendeztek először országos földharcbajnokságot, akkor még a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) égisze alatt. Az önállósodás 2015-ben ért célt, amikor megalakult a Magyar Grappling Szövetség, amely a jelenlegi Eb-nek is rendezője az UWW-vel karöltve. Annak az Európa-bajnokságnak, aminek az első, azaz szombati napján a Gi nélküli kategóriát rendezték, a férfiak között nyolc, a nők között öt súlycsoportban, előbbiben tizenöt, utóbbiban négy magyar indulóval.

A férfiaknál egyébként egyértelműen lengyel, izraeli, francia hegemóniáról beszélhetünk, lévén a nyolc súlycsoport tizenhat döntőse közül tizenkettőt (négyet-négyet) adott ez a három nemzet.

Itt a lebonyolítás alapján döntőt, és a harmadik, illetve ötödik helyért vívott helyosztókat rendeznek, eltérően a hölgyek versenyétől, ahol az ötödik helyért nem csapnak össze a kevesebb indulóra való tekintettel.

A népes magyar kontingens férfi részlegéből Szabó Gyula és Süle Szilárd bronzérmes lett, akárcsak a női mezőnyben Tóth Anett.

A nap szenzációja csak ezután következett Tóth Alexa jóvoltából, akivel kapcsolatban érdekesség, hogy önvédelmi céllal ismerkedett meg a sporttal. Szó se róla, sikerült magas szinten elsajátítania... A 18 éves versenyző nem kezdte jól a finálét: kevesebb mint egy perc elteltével 3–1-es hátrányba került a lengyel Natalia Wojarska ellen, de nem tört meg, és 5–4-re fordítva lett Európa-bajnok hazai pályán.

A magyar érmesek (balról): Szabó Gyula, Süle Szilárd, Tóth Alexa és Tóth Anett
A magyar érmesek (balról): Szabó Gyula, Süle Szilárd, Tóth Alexa és Tóth Anett

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
NoGI. Győztesek és a magyarok eredményei. Férfiak. 62 kg. Európa-bajnok:
Omri Haviv (Izrael), – Rőfi Gyula és Molnár Szilveszter kiesett. 66 kg. Eb: Anthony Guy De Oliveira (Franciaország) – Kovács-Veres Ádám kiesett. 71 kg. Eb: Ali Gherbi (Franciaország), ...6. Tóth Zoltán, – Dénes Ákos kiesett. 77 kg. Eb: Fernando Nicolás Medina Werner (Spanyolország), ...3. Szabó Gyula, – Vida György kiesett. 84 kg. Eb: Saar Shemesh (Izrael), ...3. Süle Szilárd, – Gerényi Tamás kiesett. 92 kg. Eb: Adam Dominik Niedzwiedz (Lengyelország), ...4. Lukács-Farkas András, ...6. Hódi István. 100 kg. Eb: Almog Britsch (Izrael), ...4. Koppány Péter, – Főczény Károly kiesett. 130 kg. Eb: Alexandr Romanov (Moldova) – Hoták Péter, Bacsó Márió kiesett
Nők. 53 kg. Európa-bajnok: Naoimi Anaiansi Matthews Martin Spanyolország), ...3. Tóth Anett (Magyarország). 58 kg. Eb: Tóth Alexa (Magyarország) – Juhász Beáta kiesett. 64 kg. Eb: Anna Castells Rabarte (Spanyolország), – Koródi Viktória kiesett. 71 kg. Eb: Shaked Nisimian (Izrael). 90 kg, Eb: Janina Czycyzn (Lengyelország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik