Birkózó Eb: Molnár József és Szabó Mihály sem jutott a nyolc közé

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.04.08. 12:54
A selejtezőben győztes, szabadfogású Molnár József (65 kg), illetve Szabó Mihály (97 kg) is kikapott a nyolcaddöntőben, így mindketten már csak a vigaszági folytatásban reménykedhetnek a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon. Szabó Mihályhoz hasonlóan a szabadfogásúak 70 kilogrammos kategóriájában szereplő Vida Csaba is 12–2-es technikai tussal kapott ki első meccsén.

Molnár az A szőnyeg 1-es számú mérkőzését a macedón Fati Vejselivel vívta és az első fél perc alapján úgy tűnt, biztos győzelmet arathat. A kezdés ugyanis remekül sikerült, a magyar gyors lábra támadás után kiterelte riválisát a szőnyegről, és 1–0-s előnybe került. Az első menet folytatásában azonban nem követték újabb akciók az első pontot, sőt, a szünet előtt nem sokkal már Molnárnak kellett keményen védekeznie.

A második három perc elején Vejseli egyértelműen ellenfele fölé kerekedett, két szép támadással 4–1-re elhúzott. Molnár fáradtnak tűnt, mégis összeszedte magát, egy lerántás után mögé ment, majd szépen pörgetett, amivel visszavette a vezetést (5–4). Az utolsó percben a macedón mindent megpróbált, de már nem volt benne átütő erő, Molnár kivédekezte indításait, így bejutott a legjobb 16 közé.

Molnár a macedón Fati Vejseli elleni 5–4-es sikere után a 16 között a moldovaiak U23-as világbajnoki bronzérmesével, Maxim Sacultannal találkozott, akivel óriásit csatázott. A meccs első fele egyértelműen Sacultané volt, aki három perc után 2–0-ra vezetett. A fordulást követően Molnár birkózott aktívabban, ám riválisa intésével hiába faragott hátrányán (1–2), a moldovai a második menet közepén egy gyors akcióval újabb két pontot szerzett (1–4).

Az utolsó percben a Kecskeméti TE szabadfogásúja az előző meccséhez hasonlóan nagyot küzdött, húsz másodperccel a vége előtt szépen mögé került (3–4), és pörgetést indított, de hiába volt biztató a kísérlete, néhány centi hiányzott a billentéshez. Nyolc másodperccel a vége előtt állította fel a birkózókat a mérkőzésvezető, az újrakezdés után pedig Molnár azonnal támadással próbálkozott, amelyre Sacultan jól reagált. Lábra fogott, Molnár pedig a hátára, az összefogást követően az akciót a moldovainak ítélték meg a bírók, akik a videózás után sem változtattak döntésükön, így végül Sacultan 7–3-as sikerrel továbbjutott.

A 97 kilogrammban szereplő Szabó Mihály meccse egyoldalúra sikeredett, a fehérorosz Aljakszandr Hustyin ugyanis lényegesen jobb volt nála, és kevesebb mint három és fél perc alatt 12-2-es technikai tussal győzött. A két magyar már csak abban bízhat, hogy legyőzőik döntőbe jutnak és ezzel a keddi vigaszági folytatásra segítik őket.

A nap harmadik magyarja, a 70 kilogrammos Vida Csaba egyből a negyeddöntőben kezdett.

A csepeli sportoló súlycsoportjába 14 birkózó nevezett, és a sorsolás kedvezett a magyarnak, aki rögtön a negyeddöntőben kezdhette meg szereplését, a brit színekben szereplő Nicolae Cojocaru ellen.

Az első menetben Vida még jól tartotta magát, igaz, így is 2–0-ás hátrányban mehetett pihenni. A második szakasz elején aztán Cojocaru eldöntötte a meccset, egy mögé kerülés-billentés-billentés akciósorozattal 8–0-ra növelte előnyét. Vida a hajrában nem maradt pont nélkül, mögé kerüléssel 8–2-re szépített, az utolsó másodpercekben azonban riválisa a hátára vágta őt, ezzel 12–2-es technikai tussal nyert.

Vida – Szabóhoz (97 kg), illetve a selejtezős sikere után a nyolcaddöntőben vesztes Molnár Józsefhez (65 kg) hasonlóan – már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet, amihez Cojocaru fináléba kerüléséhez van szüksége.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik