NS Hosszabbítás: Polgár Judit lebontja vagy kikerüli

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.06. 23:21
null
Polgár Judit még nem tudja: új feladata miatt hány rendezvényen vesz majd részt (Fotó: Földi Imre)
A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő mellékletből ajánljuk.

 

„Te lépsz!” – kezdte az interjút Polgár Judit, aki tavaly novemberben megtisztelő feladatot kapott, és a jövőben – előreláthatóan 2030-ig – az Egyesült Nemzetek Szervezete női egyesületének, az UN Womennek egyenjogúsági nagykövete lesz. Beszélgettünk vele erről, szövetségi kapitányi lemondásáról, s arról, hogy volt-e utólag megbánt döntése, és milyen a kapcsolata Lékó Péterrel, aki az olimpiai előtt úgy döntött, nem utazik a válogatottal Bakiba.

– Mi lesz az első feladata nagykövetként?

– A részletekről még nem beszéltünk, de főleg Európában szeretnék, ha képviselném a Bolygónk 50–50, 2030-ig egyenjogúsági programot, és előadásokat tartanék. Tavaly ott voltam New Yorkban, amikor a szervezet alapításának hatvanadik évfordulóját ünnepelte, és százhatvan ország képviselői előtt tartottam előadást. Beszéltem már korábban is nők előtt, de ez azért más volt, grandiózusabb. A magyar ENSZ-nagykövet, Bogyai Katalin szervezte meg, mint ahogy a mostani szerepemet is. De hogy konkrétan hány rendezvényen fogok részt venni, még nem tudom.

– Mikor hallott erről a szervezetről először?
– Emlékszem, amikor először New Yorkban jártam, és láttam az ENSZ épületét, de Anatolij Karpovról már korábban is tudtam, hogy szerepet vállalt a szervezetben. Nekem azonban távoli intézmény volt, nem kerestem ezt a lehetőséget, de nagyon szimpatikusak a céljai és a tevékenysége.

– Mostantól akkor nem a sakk tölti ki az életét?
– Szeretem a dolgokat jól csinálni az életemben, ezért nem szeretem az akadályokat, vagy lebontom vagy kikerülöm őket. Nem egy nap alatt hoztam meg ezt a döntést, hanem jócskán átrágtam, hogy mit tudok vállalni. De nem távolodom el a sakktól sem. Ha a játékosok kíváncsiak a véleményemre, szívesen adok tanácsot ezután is, vagy segítek akár a kapcsolataimmal. Én már abbahagytam a versenyzést, nem sakkozom minden nap, és nem is követem minden nap, még ha szeretném is.

A Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletének adott exkluzív interjújában Polgár Judit beszélt arról is, mely döntésére a legbüszkébb a sakk-válogatott szövetségi kapitányaként, mely döntését bánta meg, és arról is, mi lesz a dolga az UN Women egyenjogúsági nagyköveteként, s milyen kapcsolatban marad a szövetséggel.

++++++++++

A Hosszabbításban olvashat még arról is, hogy…

– mindenki másként emlékezik következő sorozatunk főszereplője, Andreas Möller játékára. A világ- és Európa-bajnok, Bajnokok Ligája-győztes labdarúgóról, a magyar futballválogatott jelenlegi másodedzőjéről német, olasz és angol újságírók mesélnek.

– miként vált a balhés pólósból főtitkár, avagy a legendák családjában nevelkedő Hesz Máté miért komolyodott meg 41 éves korára.

– 115 éve alapították a világ legeredményesebb futballklubját, hogy idén lenne 90 éves Puskás Ferenc, Kubala László és Gyarmati Dezső, hogy 65 éve rendezték azt az olimpiát, amelyen a legtöbb érmet szerezték a magyar sportolók, s hogy kereken 50 évvel ezelőtt jutalmazta a France Football Albert Flóriánt, az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgót. 2017-ben még számos magyar sportsiker kerek évfordulóját ünnepeljük…

– 86 év után visszakerült Újpestre az a zászló, melyet az 1930-as labdarúgó Bajnokok Tornája genfi döntőjére készítettek

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik