BEAC: tudta, hogy ebből a klubból indultak az elsők? – videó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.12. 14:03
Tudták, hogy az első magyar rádiós sportriportert Pluhár Istvánnak hívták? És azt, hogy az első női olimpiai érmünket Bogáthy-Bogen Erna, az első öttusa olimpiai aranyunkat pedig Kovács Aladár szerezte? A közös a három egykori sportolóban – Pluhár ugyanis válogatott labdarúgó is volt –, hogy mindannyian a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club színeiben érték el sikereiket.

Az 1898-ban alapított Budapesti Egyetemi Atlétikai Club a kezdetektől fogva úttörő szerepet töltött be a magyar sportéletben, a fejlődés fontos szereplőjévé vált. Vezetői, tagjai egyes sportágak meghonosításában és népszerűsítésében is az élen jártak, munkásságuk példát mutatott a később megalakuló egyetemi sportegyesületek számára is.

A XI. kerületi sportklub fennállása óta hat olimpiai bajnokot, számos világ- és Európa-bajnokot, valamint több száz országos bajnokot adott Magyarországnak.

Június elejéig látogatható az ELTE Egyetemi Könyvtárában (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.) a „BEAC – Az elsők” elnevezésű nagyszabású sporttörténeti kiállítás, amely az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) közös múltját, az egymástól elválaszthatatlan, közös sportéletét, valamint a BEAC 118 éves történetét mutatja be.

A tárlat kiemelten foglalkozik az egyesülethez kötődő „elsőkkel”, akik munkásságukkal, sikereikkel a magyar sport hőskorának kiemelkedő alakjai voltak.

Erre hívta fel a figyelmet a kiállítás megnyitóján elhangzott köszöntőjében Kozmann György, sportért felelős helyettes államtitkár is, amikor azt mondta: „A kiállítás megtekintése kiváló alkalom arra, hogy felidézzük az elsőket, hogy soha ne felejtsük el azokat, akik hozzájárultak hazánk és a magyar sport jó hírnevéhez.”

További érdekesség, hogy az említett megnyitón személyesen tette tiszteletét Hámori Jenő, 1956 kardvívó olimpiai bajnoka, aki a forradalom után az USA-ba disszidált, ezért száműzötté vált a BEAC-nál. A ma is az Egyesült Államokban élő, hatvan éven át nem megfelelően elismert 82 éves Hámorit ünnepélyes keretek között rehabilitálták, és nevét felvésték a BEAC hat olimpiai bajnokát felsoroló márványtáblára.

A BEAC olimpiai bajnokai:
Prokopp Sándor, sportlövő (1912, Párizs)
Csik Ferenc, úszó (1936, Berlin)
Rajczy Imre, vívó (1936, Berlin)
Kovácsi Aladár, öttusázó (1952, Helsinki)
Hámori Jenő, vívó (1956, Melbourne)
Németh Angéla, gerelyhajító (1968, Mexikóváros)

Lenyűgöző korabeli felvételek – ízelítő a kiállításból

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik