Tehetségünk mindig van - szavazzon az év felfedezettjére!

Vágólapra másolva!
2013.01.16. 09:53
null
A kétszeres ifjúsági világbajnok Dudás Miklós az olimpián is letette névjegyét: hatodik lett (Fotó: Szabó Miklós)
Bár a létszámot tekintve továbbra is elkeserítő sportéletünk állapota, úgy tűnik, nem tudnak olyan kevesen sportolni Magyarországon, hogy – akár az egyéni sportágakban, akár labdarúgásban – ne tűnjön fel évről évre több tehetség. Az evsportoloja.hu oldalon rájuk lehet szavazni, 2012 felfedezettjére.

Miként a sikerek zöme, közülük is többen a vízhez kötődnek. Dudás Miklós például kajakozóként mutatja meg képességeit: kétszeres ifjúsági világbajnokként, huszonegy évesen vívta ki a londoni részvételt, ott pedig a hatodik helyet 200 méteren.

A LEGNAGYOBB TEHETSÉG
Válasszon a nyolcak közül, szavazzon a 2012-es év legnépszerűbb sportolójára! A szavazás 2012. február 12-én 12 órakor zárul. ITT ADHATJA LE SZAVAZATÁT!

Ugyanezen a távon – de nem hajóval, hanem háton és medencében – versenyez Bernek Péter, aki egy évvel fiatalabb Dudásnál. Az első ifjúsági olimpián, 2010-ben aranyérmet szerzett, tavaly pedig nagy medencés és rövid pályás Európa-bajnokságon gyűjtötte az érmeket. Olimpikonnak is mondhatja már magát, így 2016-ban Rióban nem lesz ismeretlen előtte a játékok egyedi légköre.

Három és fél év múlva férfi vízilabda-válogatottunk meghatározó embere lehet Vámos Márton, aki 17 évesen úgy játszott a másodosztályban, hogy a nemzeti csapat edzőtáborába is meghívták 2009 őszén. Azóta betöltötte a húszat, de a bal kezére mindig szükség lehet, a „suta kéz” amúgy is hagyományosan nagy fegyvere a mindenkori magyar válogatottnak.

Szintén a medencében, de nem a labdával, hanem ügyességével hódítja meg az embereket Czékus Eszter és Kiss Szofi szinkronúszó párosa. Ők a legfiatalabbak, akik valaha is olimpiai kvótát szereztek, Londonban a 21. helyen zártak.

Rapport Richárd – sportágából adódóan – sakkolimpiai szereplésre pályázhat, világbajnokságon viszont alkotott már maradandót. 2012-ben, 16 évesen ezüstérmes lett a húsz éven aluliaknál, majd a 9. helyig tört előre a juniorok világranglistáján, csak idősebbek előzik meg.

Termetével lóg ki a mezőnyből a kosárlabdázó Somogyi Gergely. A 222 centis magasság a palánkok alatt (vagy inkább között) is ritkaságnak számít, de ez önmagában még kevés lett volna ahhoz, hogy a Los Angeles Lakersben játsszon. Márpedig a 2012-es előszezont az NBA egyik leghíresebb csapatánál tölthette.

Góljáról ismerni meg a labdarúgás talentumait, legalábbis a támadók között. Közéjük tartozik Bobál Gergely, aki a Honvédban és az utánpótlás-válogatottban szerez fontos találatokat, míg a fehérvári Gyurcsó Ádám már a nagyválogatottban is bemutatkozott, fantasztikusan. A csehek elleni idegenbeli mérkőzés hajrájában profi mozdulattal lőtte ki Petr Cech kapujának jobb alsó sarkát, így eldöntötte a csatát egy olyan ellenféllel szemben, amely néhány héttel később negyeddöntőig jutott az Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik