Iliász ifjúsági világbajnok, Szilágyi bronzérmes

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2010.04.05. 17:36
Aranyérmet szerzett Iliász Nikolász a Bakiban megrendezett ifjúsági vívó-világbajnokságon. A magyar kardozó a német Sebastian Schrödtert győzte le a fináléban. A dobogóra még egy magyar felállhatott: Szilágyi Áron az ukrán Sztaniszlav Konopackijjal együtt lett bronzérmes. A korábban már a felnőtteknél is vb-érmeket szerző két magyar fiatal küldöttségünk harmadik és negyedik medáliáját szerezte meg.

A három magyar versenyző közül a kardozóknál Szabó Bence számára ért véget leghamarabb a küzdelemsorozat: már a 64 között kikapott a francia Louis De Vuysttől. Iliász szintén francia ellenfél (Romain Miramon Choy), míg Szilágyi a fehérorosz Aliakszandr Abramovics ellen vívott – sikerrel.

Iliász újabb arannyal fényesítette a magyar kardot (Fotó: Farkas József, archív)
Iliász újabb arannyal fényesítette a magyar kardot (Fotó: Farkas József, archív)

A következő fordulóban Iliász a lengyel Regulewskit, míg Szilágyi az osztrák Willaut verte ki. A nyolcaddöntőben egy tuson múlt a későbbi világbajnok továbbjutása (a kanadai Joseph Polossifakis csak 15:14-re adta meg magát), Szilágyi pedig megsemmisítő vereséget mért egy újabb fehéroroszra, Szjarhej Sahanyinra (15:2).

A nyolc között Iliász megint a végletekig feszítette a húrt (15:14 az orosz Kamill Ibragimov ellen), versenyzőtársa ugyanakkor simán vette az akadályt a német színekben versenyző Szabó Mátyással szemben (15:9).

Mivel a két magyar külön ágon volt, összejöhetett volna a házidöntő, de ezt megakadályozta, hogy Sebastian Schrödter „kibabrált" Szilágyival (11:15). Iliász a szoros meccsei után a fináléba jutást  már simán vívta ki az ukrán Konopackij elleni találkozón (15:7), majd a döntőben 15:13-ra múlta felül Schrödtert.

„El sem tudom mondani, hogy mennyire boldog vagyok! A cél a négybe jutás volt, addig nagyon keservesen nyertem az asszókat. Nagy szükség volt mesteremre, Szabó Bencére. Amikor már teljesítettem az alapcélt, megnyugodtam, és a döntőben is nagyon jól ment. Sok erőt adott a család szurkolása, akik csak otthon, az interneten követték az eseményeket, de tudom, hogy nagyon izgultak értem. Örülök, hogy van gyümölcse a mesteremmel folytatott munkámnak" – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Iliász.

A junior női párbajtőrözők mezőnyében a svéd Johanna Bergdahl győzött; a magyar vívók közül Békefi Edina a 10., Budai Dorina a 19., Antal Edina a 30. helyen végzett.

A fiatalabb korosztály vasárnap véget ért versenyeiben a magyarok két bronzérmet szereztek: a tőröző Lupkovics Dóra és a kardozó Márton Anna végzett a harmadik helyen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik