Sportpolitika: a minisztérium szerint megfelelő az életjáradék-törvény

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.01.22. 14:55
Az Önkormányzati Minisztérium pénteken közleményben reagált Majoros István olimpiai bajnok birkózó Alkotmánybírósághoz benyújtott indítványára, hangsúlyozva, hogy a január elsején életbe lépett, az olimpiai járandóság megvonásának eseteiről rendelkező módosítások a hatályos törvényekre épülve kellően differenciáltak.  

„Az érdemtelenség feltételrendszere az elkövetett bűncselekmény súlyához, a Btk-ban meghatározott büntetési tétel keretei között alkalmazott büntetéshez igazodik, figyelemmel a büntetett előélet Btk. szerinti szabályozására és a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvényben meghatározott nyilvántartási szabályokra is. Mindezek biztosítják, hogy a különböző nemű és mértékű büntetések esetén kellően differenciált legyen az érdemtelenség időtartama" – áll a közleményben.

Az olimpiai bajnok birkózó több más élsportoló által támogatott beadványában azt emelte ki, hogy egyetért a letöltendő szabadságvesztésre ítéltek járadékának megvonásával, ám egyéb esetekben a törvény súlyos aránytalanságot és igazságtalanságot eredményez, ezért alkotmányellenes. Erre példaként említi, hogy amennyiben a járadékost becsületsértésért 50 ezer forint pénzbírságra büntetik, vagy csak megrovásban (azaz szóbeli figyelmeztetésben) részesítik, akkor tőle három évre megvonják a járadékot, ami egy aranyérem esetén kb. havi 200 ezer forint – azaz összesen mintegy 7.2 millió forint többletbüntetést kap az 50 ezer forintos büntetés vagy a megrovás mellé.   

A minisztérium ezzel kapcsolatban ugyanakkor jelezte, hogy a járadékot nem alanyi jogosultság alapján juttatják, így annak átmeneti elmaradása nem is tekinthető többletbüntetésnek. E mellett az ÖM emlékeztetett arra, hogy „az Alkotmánybíróság a korábbiakban már megállapította: egy meghatározott sporteredményhez (adott esetben az olimpiai érmes helyezéshez) nem fűződik az alkotmányból levezethető, alanyi jogon járó kedvezmény, pénzbeli juttatás. Az esetleges kedvezmény, juttatás módjának, feltételrendszerének, tartalmának megállapítása a jogalkotó mérlegelési jogkörébe tartozik, amely során nem járhat el önkényesen."

Majoros Istvánt, amint azt az MTI-nek elmondta, a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem érinti az érdemtelenség miatti járadékmegvonás. A birkózó 2006-ban okozott ittasan közúti balesetet, amelyért pénzbüntetést kapott. A törvény szerint ilyen esetben a sportoló három évig nem kaphat járadékot az ítélet jogerőre emelkedésétől számítva, Majoros ügyében pedig 2006-ban megszületett a jogerős ítélet.   

„Én ezt nem magamért csináltam, nem a saját pénzemet féltem. Ez 900 embert érinthet, azt hiszem, senki sem fog rám haragudni ezért" – nyilatkozta a 2004-es athéni játékok 55 kg-os kötöttfogású bajnoka.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik