Spinningedzéseket is beiktatott a tréningprogramba Séra Miklós

Vágólapra másolva!
2006.12.15. 15:41
Télvíz idején nehéz soruk van a kajakozóknak, hiszen ez idő tájt vízre szállás helyett a kemény, és sokszor monoton téli alapozó edzések kapnak nagy hangsúlyt, ami általában futást, kondicionálást, úszást, és néha tanmedencét is jelent. Ezt a monotonitást próbálja megtörni Séra Miklós edző – keze alatt dolgozik többek közt Vereckei Ákos, Horváth Gábor, Beé István, Boros Gergely, Bozsik Gábor és további számos tehetség, felsorolni is nehéz – aki a fent említett tréningeket már évek óta jégkoronggal, valamint az utóbbi években spinning edzéssekkel is színesíti.
Séra Miklós csapatához két éve csatlakozott a kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákos
Séra Miklós csapatához két éve csatlakozott a kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákos
Séra Miklós csapatához két éve csatlakozott a kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákos
Séra Miklós csapatához két éve csatlakozott a kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákos

– Honnan jött az ötlet, hogy pont spinning edzéssel egészítse ki a fiúk edzéseit?
– Két éve Szegeden edzettünk egy fitnesz teremben, akkor láttam először ezt az edzésformát – mondta Séra Miklós. Nagyon tetszett a hangulat, és mivel a kerékpározás – hasonlóan a kajakozáshoz – ciklikus mozgásforma, arra gondoltam, hogy talán ez lehet a megfelelő kiegészítés a téli alapozásban.

– Miként segít ez az új edzésforma a felkészülésben?
– A téli alapozás nagyon erős állóképességi edzésekre épül. Sokat futnak a fiúk, így a lábaik hatalmas terhelést kapnak, a spinning pedig azon túl, hogy jó állóképességi edzés, más terhelést is ad a láb izomzatának az izületek túlterhelése nélkül. Az edzéseken különböző intervallumokban dolgozik a csapat, hasonlóan a vízi résztávos edzésekhez.

– A spinning egy külön sportággá nőtte ki magát az utóbbi időben. Egyeztet az óraadó edzővel, hogy milyen edzések legyenek?
– Nagyon jól felkészült edző gárda foglalkozik a csapattal, így teljesen átadom az irányítást, mert bizton tudom, hogy mindig a megfelelő terhelést kapják. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a csapatot támogatja az Oxygen Wellness Központ, így kiváló körülmények között tudunk készülni.

– Egy kicsit a jövőbe tekintve, milyen tervekkel indulnak neki az új évnek?
– Először is le kell szögeznem, hogy nagyon elégedett voltam a 2006-os évvel, és hasonló tervekkel indulunk neki most is. A cél az, hogy megtartsuk az összes négyes hajó egység indulási jogát a csapatunknál, valamint az ezer méteren aranyat nyert egység azt a pozíciót, amit kivívott magának a világbajnokságon. De nem szeretnék külön kiemelni egy hajóegységet sem, hiszen minden távon hatalmas versenyeket vívtunk. Közel áll a szívemhez a 200 méter, hiszen már hosszú ideje eredményesek vagyunk a rövidtávon, azonban ez egy olyan szám, ahol sokszor millimétereken múlik az érem színe, valamint a fiatalokból álló ötszáz méteren indult kajak négyes is, akik már most bizonyították, hogy számolni kell velük.

– Gondolom, hogy nem egyszerű feladat három különböző távon három különböző négyest készíteni.
– Egyáltalán nem éreztem nehéz feladatnak, sőt, nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy edzőként megadatott nekem az, hogy egy időben van három kiváló négyesem. Óriási élmény volt, mikor egyszerre, három négyes hajónak tartottam edzést, azt a sebességet és pezsgést le sem lehet írni szavakkal. Azonban nemcsak a négyesekre fogunk koncentrálni a jövőben. Az olimpiai számokban is szeretnénk előre lépni. A csapat átlag életkora nagyon fiatal, és ha tudatosan és jól építkezünk a jövőben, akkor méltán reménykedhetünk abban, hogy biztos alapot fognak nyújtani a magyar csapatnak.

– Lesznek edzőtáborok a közel jövőben?
– Igen, nincs megállás, hiszen a felkészülésnek haladnia kell, így már január másodikán elutazunk két hétre sí táborba, ahol a téli edzés folytatásaként sí futni fogunk, majd február 19-én már vízre is szállunk Dél-Afrikában, és megkezdjük a vízi felkészülést. Hosszú időszak lesz, hiszen 6 hétig fogunk kint edzőtáborozni, ami igazi erőpróba, de sajnos itthon egyre hosszabb a tél, így minden évben egyre később lehet kajakozni itthon. De a csapat mindent megtesz a siker érdekében, így biztos vagyok benne, hogy annak a hat hétnek meg lesz az eredménye.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik