Húszmillió dollár ismét gazdát keres

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.06.04. 13:01
null
Akcióban Thiago Alves (szemben), a címvédő brazil válogatott játékosa (Fotó: Action Images)
Huszonegyedszer rendezik meg a röplabda világliga-sorozatot, amelynek alapszakaszában négy csoportban tizenhat férficsapat harcol egymással. Tegyük hozzá, a mezőny – mint mindig – világbajnoki.

 

TUDTA-E, HOGY... 
…a hozzá hasonlóan 8 elsőséggel büszkélkedő Olaszországot most megelőzheti a kilencedik címére hajtó Brazília
…Japán 2000 után először nincs a mezőnyben, miután a tavaly augusztusi selejtezőben búcsúztatta Egyiptom
…Németország 2003 után szerepel újra a sorozatban, és bő keretében mindössze három olyan játékos található, aki szerepelt már a világligában (az újoncok közé tartozik a három esztendő óta német válogatott Grózer György is)
…szombaton Finnország és Egyiptom 1958 után játszik újra egymással hivatalos mérkőzést, s eddig négyszer találkoztak
…a hollandok szövetségi kapitánya, Peter Blangé négy olimpián, hat Európa-bajnokságon és nyolc világligában vett részt játékosként – olimpiai (1996) és Európa-bajnoki (1997) aranyérme is van
…a kubai csapat egyik kulcsjátékosa Wilfredo León 1993. július 31-én született, és a tavalyi világliga hatos döntőjében – 16 éves sem volt még! – a legjobb nyitónak bizonyult, sőt ő volt a harmadik legjobb pontszerző is
…az olimpiai bajnok amerikai válogatott öt tagja is az orosz bajnokságban szerepel, hárman Törökországban légióskodnak
…csak Olaszország és Brazília volt tagja a mezőnynek az eddigi mind a húsz kiírásban, Kuba pedig egyedül 1990-ben hiányzott
…a 2009-es Szerbia–Brazília finálét 22 680 néző követte a helyszínen, a Beogradska Arenában
…a tizenhat csapatból ötnek (Finnország, Bulgária, Egyiptom, Oroszország, Olaszország) olasz szövetségi kapitánya van

Nagyon nem túlzunk, ha kijelentjük: az olimpiát, a világ- és Európa-bajnokságokat nem számítva, minden sportágat figyelembe véve a röplabda világliga a földkerekség legnívósabb, legjobban szervezett, nem mellékesen anyagilag is alaposan megtámogatott (20 millió dollár a pénzdíj) labdás sportrendezvénye.

A legerősebb férfiegyüttesek csúcssorozatát 1990-ben hívta életre a nemzetközi szövetség (FIVB), azaz immár huszonegyedik alkalommal rendezik meg.

Az idei első mérkőzésekre pénteken kerül sor, minden csapat két-két meccset játszik az alapszakasz hat versenyhétvégéjén (június 4. és július 10. között); a hatos döntőre július 21. és 25. között Argentína második legnagyobb városában, Córdobában kerül sor.

Jósolni nehéz, persze mindenkinek Brazília jut eszébe elsőként, ha a legnagyobb esélyest kell megemlíteni, hiszen a dél-amerikaiak 2003 óta egy kivétellel valamennyi kiírásban az élen végeztek.

Ugyanakkor kijöhet a lépés az Európa-bajnok Lengyelországnak, a sok fiatallal felálló, hihetetlen támadóerejű Kubának, vagy az olimpiai bajnok, az együttesbe visszatérő pekingi aranyérmesekkel erősödő Egyesült Államoknak.

Több „pályázót" azért nem említünk, mert a tavaly ezüstérmes szerb csapatból (Nikola Grbics, Ivan Miljkovics, Andrija Gerics) és a bronzérmes orosz válogatottból (Szergej Tyetjuhin, Alekszej Verbov, Alekszej Kulesov) is nagy nevek hiányoznak.

Amolyan sötét lóként persze észben kell tartani az Eb-második, illetve -harmadik Franciaországot és Bulgáriát is (mindkettő nagy tettekre képes), de csodaszámba menne az elsőségük.

VERSENYRENDSZER
 

A csoportokban a hat versenyhétvégén két-két meccset játszanak le a csapatok, majd a négy csoportelső és a legjobb második jut a córdobai hatos döntőbe (július 21–25.), amelynek eleve tagja a házigazda Argentína. Ha a dél-amerikaiak megnyernék csoportjukat, akkor a mögöttük végző a hatodik résztvevője a hatos finálénak. Córdobában két hármas csoportban körmérkőzésekre kerül sor, aztán az elődöntőben az elsők keresztbejátszanak a másodikokkal.

A 3:0-s és 3:1-es győzelemért három, a 3:2-es sikerért két pont jár, a 3:2-es vereség egy ponttal fizet.

VILÁGLIGA 2010 
A hétvégi párosítások
A-csoport: Brazília–Bulgária (péntek, szombat), Dél-Korea–Hollandia (szombat, vasárnap)
B-csoport: Szerbia–Kína (péntek, vasárnap), Olaszország–Franciaország (péntek, szombat)
C-csoport: Oroszország–Egyesült Államok (péntek, szombat), Finnország–Egyiptom (szombat, vasárnap)
D-csoport: Kuba–Argentína (péntek, szombat), Németország–Lengyelország (szombat, vasárnap)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik