A Kométa-Kaposvár megvédte címét a Magyar Kupában

Vágólapra másolva!
2009.04.17. 20:39
A Kométa-Kaposvár megvédte Magyar Kupa-elsőségét, miután a Szolnokon rendezett négyes döntő utolsó meccsén, a fináléban megérdemelten nyert 3:1-re a Kalo-Méh-Kecskeméti RC ellen. Az alföldiek ragyogóan játszottak, kiválóan küzdöttek. A bronzérmet a Szolnok szerezte meg, miután 3:0-ra legyőzte a Dunaferrt.
A Kaposvár sorozatban negyedszer nyerte meg a kupát
Fotó: Mirkó István
A Kaposvár sorozatban negyedszer nyerte meg a kupát
A Kaposvár sorozatban negyedszer nyerte meg a kupát
Fotó: Mirkó István
A Kaposvár sorozatban negyedszer nyerte meg a kupát
Schulcz István ütésével szerzett vezetést a címvédő Kaposvár, amely a csapatkapitány, Kántor Sándor pontjával lendületbe jött, Gyurkó Sándornak, a Kecskemét edzőjének már az első technikait megelőzően időt kellett kérnie (6:2). Kiválóan nyitottak a somogyiak, ez megalapozta eredményességüket. Agresszív támadójátékának köszönhetően folyamatosan növelte a különbséget a Kaposvár, az alföldiek sikeres védekezést követően sem voltak képesek hatékony kontrákat vezetni (16:8).

A második technikai után becsúszott néhány hiba a somogyiak játékába, ezt a rivális ügyesek kihasználta, és elkezdett felzárkózni (19:14). 23:17 után ismét lendületet vettek az alföldiek, Zarka Péter kisvártatva kikérte második idejét is. Végül kiderült, ez az eredményes periódus csak arra volt elegendő, hogy a Kecskemét szalonképessé tegye a vereségét, a szett ugyanis Csala Bernát technikai hibájával a Kaposvár javára dőlt el (25:21, 1:0).

A végeredmény

1. Kométa-Kaposvár
2. Kalo-Méh-Kecskeméti RC
3. Szolnoki RK-SI
4. Dunaferr SE
Szoros volt a második szett eleje, döcögött a címvédő játéka, a Kecskemét magához ragadta a vezetést (6:5). Az első kötelező szünet után az alföldiek is rontottak néhányat, a somogyiak az argentin Juan Andrés Ferreyra vezérletével fordítottak, és a folytatásban elléptek riválisuktól (17:13). Eleinte Gyurkó Sándor időkérése sem segített, mert Kaszap Tamás nyitott két ászt. 23:17 után Bagics Balázs került a nyitóhelyre! Zarka Péter néhány percen belül kétszer is időt kért, de a védhetetlen szervákra nem volt ellenszere a címvédőnek, amely ezután már egyetlen pontot sem szerzett! A szurkolók hatalmas ünneplésben részesítették a fantasztikus bravúrt végrehajtó alföldieket (23:25, 1:1).

A részsiker természetesen óriási önbizalmat, lelkesedést adott a Kecskemétnek, amely ennek megfelelően jól kezdte a harmadik szettet is (7:3). Extázisban röplabdázott Gyurkó Sándor csapata, Zarka Péter az első technikai előtt időt kért! Az alföldiek ragyogóan mezőnyöztek és blokkból is szereztek néhány fontos pontot (11:6). A kaposváriak közül egyedül Kántor Sándor játszott hibátlanul, az ő pontjaival tartotta magát látótávolságban a somogyi együttes. 14:8 után jó sáncokkal közelített a címvédő (14:11), és küzdött foggal-körömmel minden kecskeméti, a Kaposvár szép blokkokkal hamarosan fordított (18:17).

Kántor továbbra is mindent beütött, de Gyurkó Sándor csapata nem adta fel! Küzdelmes, izgalmas, látványos volt a játék, Zarka Péter időt kért, mert megint egyenlő volt az állás (21:21). Megint Bagics Balázs nyitásai követeztek. Az első ász lett, de a másodikat Kántor megfogta, majd a feladást beütötte. Németh Ferenc volt eredményes (22:23), majd Kántor ütése és ásznyitása következett. Németh két pontot szerzett (24:25), kecskeméti játszmalabda! De hol volt még a vége?!

Németh nyitást, Somodi István pedig ütést rontott. Az egyik kaposvári játékos a hálóba ért, Kántor előbb támadási hibát vétett, majd javított (27:27)! Fantasztikus végjáték! Schulcz István és Bagics is beütötte, aztán megint az ex-kecskeméti Schulcz következett. Németh Ferenc és Kántor sem hibázott, de Nagy József nyitása hosszúnak bizonyult (30:30). Bagics Balázs rosszul döntött, mert Kántort célozta a nyitással. A kaposvári csapatkapitány megfogta, Kovács I Zoltán beütötte. Csala Bernát következett, először pontot ütött, másodszor leblokkolták (32:31). Eddig bírta a hősies küzdelmet a Kecskemét, a somogyiak óriási csatában lezárták a játszmát (33:31, 2:1).

Kiváló labdamenetek szórakoztatták a lelkes közönséget a negyedik felvonás elején is. Jól tartotta magát a Kecskemét (9:9), sőt, hamarosan a vezetést is átvette (10:11, 11:13)! Dorcsák Lajos kettőt hibázott, de a második technikainál egy ponttal még az alföldiek álltak jobban (15:16). Schulcz pöccintésével vette vissza a vezetést a címvédő (18:17), de a cseresarokban ácsorgó Hoboth Ákos sárga lapot kapott szövegelésért (18:18). Kántor Sándor két pontja, és Gyurkó Sándor időkérése következett, a legvégén pedig Schulcz István zárta le a pontosan 120 perces Magyar Kupa-döntőt! Nagyszerű, a vártnál sokkal szorosabb mérkőzés volt, a Kaposvár megszakítás nélkül negyedszer, összesen 12. alkalommal nyert!

FÉRFI RÖPLABDA MAGYAR KUPA

Döntő
Kométa-Kaposvár–Kalo-Méh-Kecskeméti RC 3:1 (21, –23, 31, 21)
300 néző. Játékvezetők: Mezőffy, Mocsnik
Kaposvár: Kaszap, Nagy J., Schulcz, Kántor, Ferreyra, Kovács I Z. Csere: Molnár D. (liberó), Csoma. Edző: Zarka Péter
Kecskemét: Tóth I G., Somodi, Bagics Balázs, Németh F., Csala, Dorcsák. Csere: Dömötör (liberó), Szabó A., Kása. Edző: Gyurkó Sándor
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:2, 15:8, 19:14, 23:17. 2. játszma: 7:8, 15:13, 19:15, 23:18. 3. játszma: 3:8, 12:15, 19:18, 22:23, 30:29. 4. játszma: 8:6, 13:15, 19:18, 23:20

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Zarka Péter: – Ugyanabba a hibába estünk, mint a Szolnok elleni elődöntőben, az első, megnyert szett után azt hittük, hogy a zsebünkben van az aranyérem. A Kecskemét remekül mezőnyözött, ám a mieink végig hajtottak, és nem adták fel a küzdelmet.
Gyurkó Sándor: – A kupadöntő mindig a röplabda ünnepe, de ehhez mindig két csapat kell! Felnőttünk a feladathoz! Játékosaink szomorúak, én viszont büszke vagyok rájuk!

Különdíjasok

A négyes döntő álomcsapata: Koch Róbert (Szolnok), Melicher Péter (Szolnok), Németh Ferenc (Kecskemét), Kántor Sándor (Kaposvár), Kovács II Zoltán (Szolnok), Somodi István (Kecskemét), Gulyás Ferenc (Szolnok)
A legjobb szolnoki nevelésű játékosa: Rapi Róbert
A döntő mérkőzés legjobb játékosa (a Sport Televízió különdíja): Németh Ferenc (Kecskemét)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik