A Dunaferr és a Kecskemét csaphat össze a Magyar Kupa döntőjében

Vágólapra másolva!
2009.03.06. 11:43
Összecsapott a rutin és a fiatalos lendület a férfi Magyar Kupa negyeddöntőjében. A Dunaferr SE 3:1-re győzött a Dream&Beauty SE otthonában. Érdekes meccs volt, amelynek a végén a győztes edző szégyenkezik, a vesztes csapatkapitány viszont büszke!

Ég és föld. Tűz és víz. Körülbelül ekkora különbség van a csütörtök esti Magyar Kupa-negyeddöntő két csapata között. Az első fordulóban a megyei bajnokságban szereplő Tapolcát, a második körben pedig az NB II-es Sümeget búcsúztató Dream&Beauty a Budapest-bajnokságban játszik, keretében ott van a férfiválogatott két korábbi kiválósága, Király Zsolt és Glózik János, valamint Botyánszki László is. Két idegenlégiós erősíti a fővárosiakat, az orosz Anton Revjakin, valamint a szerb Dejan Csicsics.

A kupa tavalyi ezüstérmese, a jelenleg az NB I Liga 1–4. helyéért zajló középszakaszában érdekelt Dunaferr játékosai egytől egyig fiatalok. Érdekesség, hogy az áprilisi, hollandiai Európa-bajnokságra készülő fiú ifjúsági válogatott oszlopos tagja, Baróti Árpád ezen a meccsen a kontinenstornán szintén résztvevő lánycsapatunk játékosa, Soós Ivett édesapja, Soós István ellen játszott! Ez tökéletesen mutatja, hogy a hazaiak átlagéletkora ha nem is duplája, de másfélszerese az újvárosiak átlagéletkorának.

A fővárosiaknak kedveztek a körülmények, hiszen a továbbjutásról az osztálykülönbség miatt egy meccs dönt, amelyet az alacsonyabban rangsorolt együttes otthonában, Újpesten rendeztek. A labda sem az újvárosiak által az NB I Ligában megszokott Mikasa volt, hanem a Budapest-bajnokságban használt Gala. A mérkőzést megtekintette a huszadik század legjobb magyar férfi röplabdázójának megválasztott Tatár Mihály, valamint a korábbi szövetségi kapitány, Garamvölgyi Mátyás, az MRSZ volt főtitkára, Stevik Péter, illetve Hoboth Sándor és Neizer Zoltán is.

Egy hálóérintési hiba, valamint Baróti ütése révén a Dunaferr szerzett vezetést, de Botyánszki pontjával és Bokor rontása után egyenlített a DAB (2:2). A vendégek leginkább a centertámadásokat erőltették, ráadásul hatékonyan (4:7).

Az újpestiek lelkes játéka miatt nehezen növelte a különbséget az élvonalbeli együttes (5:10). Baróti pontjai után Király törte meg a hazaiak rossz sorozatát, de a dunaújvárosiak kemény, pontos nyitásai gondot okoztak az ellenfél soraiban (8:14). Baróti kétszer is ütést rontott, Böhm ászt nyitott, remekül tartotta magát a DAB (12:16). Amikor Csépke is elhibázott egy támadást, már csak három volt közte! Baróti blokkjával ismét megnyugtató előnyre tett szert a Dunaferr (15:20), de a játszma továbbra is izgalmasan alakult, s Bokor sáncával ért véget (18:25, 0:1).

Bokor pontjával kezdődött, majd rontásával folytatódott a második felvonás. Király ásznyitásával a DAB átvette a vezetést (4:3), amelyet aztán percekig meg is őrzött (7:6). Soós pillanatai következtek, egy szép ejtés és egy pontos ütés között az újvárosi blokkot is eltalálta. A vendégek egyre többet rontottak, de így is fordítottak (11:12). Ruffing Péter cserélt, Hatvany és Lukács állt be Herczeg és Bokor helyére. Az eksztázisban röplabdázó fővárosi veteránok ismét vezetést szereztek (16:13), de az újvárosiak nem estek kétségbe, türelmes, pontos játékra váltottak, és fordítottak (17:18). Időt kért a DAB, majd az újabb Dunaferr-cserejátékos, Lukács támadásrontása és Soós pontos ütése révén megint fordított (20:18).

A szorult helyzetben általában vehemensen viselkedő Ruffing edző ezúttal szótlanul figyelte az eseményeket. Kulcsfontosságú szituációban Király ütést rontott (23:22), Csépke szervája hosszúra sikeredett, Hatvany nem hibázott, majd a blokk mögött végig fantasztikusan takarító Böhm ütésével véget ért a szett, amelyet a hazaiak nyertek meg (25:23, 1:1)!

Mindkét csapat lendületes, látványos játékkal kezdte a harmadik részt (4:5). Immár az újvárosi fiatalok is megértették, milyen veszélyt jelenthet a továbbjutásukra a hazaiak rutinja, elszántsága. Egyre több jó sáncot mutatott be a Dunaferr, Tóth András ásznyitása után időt kért a DAB. Elléptek a vendégek (6:13), de Soós blokkjával és egy újvárosi hibával csökkent a különbség. Glózik is bemutatott egy pazar sáncot, ismét lendületbe jött a DAB (13:16), de Lukács pontjaival újra ellépett a látogató (15:21). A hajrában időt kértek a fővárosiak, de ebben a játszmában már nem tudták megszorítani a Dunaferrt, amely Baróti két pontjával lezárta a szettet (17:25, 1:2).

Király jóvoltából hazai ponttal rajtolt a negyedik rész, de Herczeg ütése már újvárosi vezetést jelentett (3:2). Herczeg a folytatásban is rendkívül eredményes volt, de Király és Böhm ütéseivel egyenlítettek a hazaiak (5:5). A csereként beálló Csicsics rendkívül rutinosan megtalálta a nyitásból kizárt Barótit, de Tóth András remek blokkjával csakhamar ismét a Dunaferr vezetett (7:8). Gyengült a DAB nyitásfogadása, időkérés következett, de a rövid szünet sem segített.

Herczeg bámulatos szervasorozatot mutatott be, az újpestiek megint időkéréssel próbálkoztak (7:18). Minden bejött ezekben a percekben a vendégeknek, akik azt is megengedhették maguknak, hogy Puspán és Hatvany személyében újabb cserejátékosoknak adjanak lehetőséget. Herczeg 7:22-nél rontotta el a nyitást, a végén a DAB cseréje, Kövesdi is eredményes volt. Botyánszki pontjaival faragott hátrányán a házigazda (14:24), de Herczeg pontja lezárta a meccset, amely ékes bizonyítéka annak, hogy öreg röplabdázók nem vén röplabdázók (15:25, 1:3)!

MAGYAR KUPA

férfiak, negyeddöntő
Dream&Beauty SE–Dunaferr SE 1:3 (–18, 23, –17, –15)
Újpest, 100 néző. Játékvezetők: Pelikán, Péterfy
DAB: Zentai, Botyánszki L. 7, Király Zs. 11, Revjakin 6, Soós I. 9, Böhm 7. Csere: Varga J. (liberó), Glózik 3, Kövesdi 1, dr. Tóth Z., Csicsics
Dunaferr: Tóth A. 5, Csépke 10, Bokor E. 4, Baróti 13, Herczeg R. 16, Bokor G. 11. Csere: Engyel (liberó), Hatvany A. 7, Lukács A. 12, Kovács S. 4, Puspán, Hatvany Zs. Edző: Ruffing Péter
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 4:8, 8:14, 15:20, 17:23. 2. játszma: 8:8, 15:13, 20:18, 23:20. 3. játszma: 4:8, 9:15, 14:19, 17:23. 4. játszma: 7:8, 8:22, 14:24
Továbbjutott: Dunaferr SE

ÉRTÉKELÉS
Zentai György, csapatkapitány: – Ahhoz képest, hogy hol játszunk és hány évesek vagyunk, tisztességgel helytálltunk. Végtelenül boldogok vagyunk, hogy sikerült szettet nyernünk. Nincs okunk szégyenkezni!
Ruffing Péter: – Én szégyellem magamat a játékosaim helyett ezért a teljesítményért. Néhány embernek komolyan el kellene gondolkoznia... Gratulálunk a Dream&Beauty-nak!

A NEGYEDDÖNTŐ MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
HPQ-Szegedi RSE–Kalo-Méh-Kecskeméti RC 1:3 (–23, 24, –16, –17)
Továbbjutott: Kecskemét (kettős győzelemmel, 6:1-gyel)
Az elődöntő párosítása
Szolnoki RK-SI–Kométa-Kaposvár/Vegyész RC-Kazincbarcika
Kalo-Méh-Kecskeméti RC–Dunaferr SE
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik