Rémálomszerű Bajnokok Ligája-bemutatkozás győzelemmel!

Vágólapra másolva!
2008.11.15. 10:07
A bajnokságban két rangadót elvesztett, a Bajnokok Ligájában viszont eddig mindkét meccsét megnyerte Demeter György edző csapata, a Fenerbahce. Az első BL-meccs előkészületei során olyan kavarodás támadt, amelyről még olvasni is bosszantó, nemhogy átélni...
Demeter György (felső sor, jobbról a második) csapata a BL-ben eddig hibátlan
Demeter György (felső sor, jobbról a második) csapata a BL-ben eddig hibátlan
Demeter György (felső sor, jobbról a második) csapata a BL-ben eddig hibátlan
Demeter György (felső sor, jobbról a második) csapata a BL-ben eddig hibátlan

– Hogyan mutatkozott be bajnoki címvédő csapata az új szezonban, milyen volt az első néhány tétmeccs?
– Sajnos kevés felkészülési meccset tudtunk játszani. Az első fordulóban a Kastamonu Bozkurt Belediyespor otthonában szerepeltünk. Ez a város északon van, hosszú, fárasztó buszút után kellett játszanunk egy veszélyes ellenféllel, de rendkívül fegyelmezett volt a társaság, 3:0-ra nyertünk. A második körben hazai pályán győztünk a Polis Akademisi ellen 3:1-re. A hazai pálya csak annyiban hazai, hogy a Török Röplabdaszövetségnek van egy csarnoka Isztambulban, azt használjuk öt másik csapattal együtt. Hetente két-három alkalommal tudunk ott edzeni, a többi gyakorlást a régi termünkben végezzük.

– A folytatásban két rangadó következett, két vereséggel. Mi történt?
– Az Istanbul Büyük Sehir Belediyespor ellen idegenben kaptunk ki, mert nem voltunk igazán élesek, hiányzott a jó értelemben vett agresszivitás, győzni akarás. Játékosaim nem tudták elviselni a játékvezetői tévedéseket és saját hibáikat. Szoros szettekben vesztettünk. A Ziraat Bankasi elleni hazai vereség egyik oka, hogy még nem szoktunk hozzá igazán az új csarnokhoz, ahol a csupasz betonra terítették a taraflexborítást, ezért rendkívül kemény, pláne a parketta után! Ezen a meccsen már sokkal harapósabbak voltak a srácok, de az a csapategység, amely az előző szezonban jellemző volt, még mindig hiányzott.

– Két bajnoki vereség után következett a Bajnokok Ligája-bemutatkozás ugyancsak odahaza, a lengyel Chestochowa ellen.
– A mérkőzés előkészületei felértek egy rémálommal! November ötödikén, szerdán este volt a meccs. A török televízió harmadikán, tehát két nappal a találkozó előtt azt kérte az Európai Röplabdaszövetség illetékeseitől, hogy változtassák meg a helyszínt! A CEV ezt meg is tette, negyedikén, azaz egy nappal a meccs előtt kiderült, hogy az Istanbul Büyük Sehir Belediyespor csarnokában kell játszanunk, mert szerda délután ott rendezik a Vakifbank Günes Sigorta–Bergamo női Bajnokok Ligája-meccset, amelyet a török tévé szintén közvetít, és nekik kényelmesebb, ha egy helyszínen van mindkét mérkőzés.

– A lengyelek mit szóltak ehhez a nem mindennapi variáláshoz?
– Szerencsére azt mondták, nekik mindegy, mert ők így is, úgy is idegenben játszanak, akármelyik csarnokban lesz a meccs. Igen ám, de a klubunknak nem volt szerződése a létesítménnyel, ezért az igazgató kedden kijelentette, hogy sem a lengyelek, sem mi nem edzhetünk ott! Közben a tévések azt kérték, hogy a kezdési időpontot is változtassuk meg este hét helyett nyolc órára, de az ellenfelünk vezetői a technikai értekezleten erre nemet mondtak, arra hivatkozva, hogy a lengyel televízió is élőben közvetít, s nekik héttől van adásidejük. Azzal persze számolni kellett, hogy a női meccs esetleg hosszú lesz, s emiatt csúszik a mi kezdésünk.

– Mikor tudtak végül az új helyszínen edzeni?
– Szerda délelőtt fél tizenegykor még mindig nem volt meg a szerződés, tehát semmi sem volt biztos. A Büyük Sehir tizenegytől edzett volna, de megkértük őket, hogy egy órával később kezdjék a tréninget. Bele is egyeztek, déltől gyakoroltak, így tizenegytől egy órán keresztül a lengyelek edzhettek a csarnokban, mi viszont megint csak az edzőtermünkbe kényszerültünk, tehát a Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt egy alkalommal sem edzhettünk a találkozó helyszínén, amelyet elvileg hazai pályán játszottunk! A szabályok szerint a házigazdának harminc labdát biztosítania kell a vendégcsapat számára az edzéshez, úgyhogy nekünk maradt tíz új labdánk, azzal gyakoroltunk!

– Elképesztő, hogy ilyen dolgok előfordulhatnak a profi világban. Ezek után hogyan sikerült a meccsre koncentrálni és győzni?
– A Vakifbank–Bergamo női mérkőzés természetesen ötjátszmás volt, tehát csúszott a mi kezdésünk, de a bemelegítésre szerencsére volt elegendő idő, betartották a negyven percet. A két elvesztett bajnoki rangadón sem játszottunk rosszul, csak hiányzott a kellő összefogás, az akarati tényezők nem voltak olyan szinten, mint az előző szezonban. A török játékosok, akik már tavaly is itt voltak, hajlamosak egy kicsit fölülről nézni az egész mezőnyt, türelmetlenek. Azt hiszik, hogy azért, mert tavasszal bajnokok lettek, most nem kell újra mindent a nulláról kezdeni, nem kell újra ugyanúgy küzdeni a sikerért, mint néhány hónappal ezelőtt. Ellenünk ráadásul minden csapat nyugodtan játszik, hiszen ha kikap tőlünk, az természetes, hiszen mi vagyunk a bajnokok, ha viszont legyőz minket, az nagy bravúr. A lengyelek ellen felkészülten és türelmesen röplabdáztunk. Ellenfelünk egy újjáalakult, fiatal csapat, amelyből a nyáron heten távoztak. Megfelelően készültünk rájuk, két meccsük felvételét is megszereztük. Sikerünkhöz végül is hozzájárult az a rengeteg probléma, ami megnehezítette az előkészületeket és a ráhangolódást, mert minden játékosom bizonyítani akart.

– Volt valamiféle különleges érzés önben a meccs alatt vagy a győztes találkozó után, hiszen ez volt az első Bajnokok Ligája-mérkőzése?!
– Nem volt, mert rengeteg dologgal kellett foglalkoznom, amelyek elvonták a figyelmemet, ráadásul a klubvezetők közül szinte senki nem maradt Isztambulban, mert a labdarúgók az Arsenal ellen Angliában játszottak, a férfi kosárlabdázók a Joventut Badalona ellen Spanyolországban szerepeltek, a női röplabdázók pedig a Datovoc Tongeren ellen Belgiumban léptek pályára. Rajtunk kívül csak a női kosárlabdázók szerepeltek hazai pályán. Érdekesség, hogy az öt csapat közül négy a Bajnokok Ligájában szerepel – a kosárlabdázók Euroliga néven –, a női röplabdázók pedig a CEV-kupában!

– Megünnepelték a győztes bemutatkozást?
– Nem volt rá időnk! Csütörtökön volt egy könnyed átmozgató edzés, aztán buszra szálltunk, és elutaztunk Ankarába, mert a hétvégén bajnoki meccset játszottunk az SGK otthonában. Ebben a csapatban játszik egy mexikói ütőjátékos, Gustavo Meyer Suarez, aki tavaly még a román Constantában szerepelt, és egy amerikai feladó, Christopher Seiffert, aki korábban az Erdemirsporban és a Bozkurtban is megfordult. 3:0-ra kellett volna nyernünk, és volt is rá lehetőségünk, de megnehezítettük a saját dolgunkat, izgalmassá tettük a meccset. Az utazás miatt fáradt, fásult volt a társaság, az ankaraiak 2:1-re vezettek, és a negyedik szettet csak nagyon szorosan, 25:23-ra tudtuk megnyerni. Már csak az Arkasspor veretlen a bajnokságban, de az izmiriek is vesztettek már pontot, volt egy ötjátszmás győzelmük. Mi jelenleg a hatodik helyen állunk.

– Az erőltetett menet nem ért véget, hiszen kedden Szófiában lépett pályára a csapat Bajnokok Ligája-meccsen.
– Óriási fesztivál volt, telt ház, 1500 néző abban a régi csarnokban, ahol régen még én is játszottam válogatottként! Nagyon jó volt a hangulat, végig jól küzdöttünk, nagyon kevés hibával röplabdáztunk. A bolgárok kenyai légiósa, Philip Maiyo félelmetes fizikai adottságokkal rendelkezik, nagyon jól játszott, de ettől függetlenül mi nyertünk. A Bajnokok Ligájában idegenben meccset nyerni mindig nagyszerű dolog, extra teljesítmény! Idén rendezik először úgy az elitsorozatot, hogy a rendező nem tagja automatikusan a négyes döntőnek, tehát a négy legjobb harmadik is továbbjut a csoportból, a két maradék harmadik és a két legjobb negyedik pedig a CEV-kupában folytathatja.

– Ez azt jelenti, hogy ezzel a két győzelemmel közel kerültek a továbbjutáshoz?
– Nem kell számolgatnunk, és nem is akarunk! Most a görög Iraklisz Szaloniki elleni meccsekre kell koncentrálnunk! A lehető legjobb helyezést szeretnénk megszerezni, és természetesen továbbjutni, hiszen ez török férficsapatnak még nem sikerült!

– A görögök elleni találkozóig még bajnoki meccsek is várnak az együttesre. Kivel játszanak legközelebb?
– Szombaton az újonc MEF Okullari lesz az ellenfelünk. Ez is isztambuli csapat, ugyanabban a csarnokban játszik, ahol mi. Aztán kedden már az ősi rivális Galatasaray ellen lépünk pályára a Török Kupában, ahol szintén címvédők vagyunk. A tét a nyolc közé jutás, egy meccsen dől el a továbbjutás! Vaksorsolás volt, ezért kerültünk össze ilyen korán a Galatával. A győztes a Ziraat Bankasi–Istanbul Büyük Sehir párharc továbbjutójával találkozik. Ettől a két csapattól kaptunk ki az elmúlt hetekben a bajnoki meccseken. A rangadók sora ezzel nem ér véget, hiszen jövő szombaton az ankarai Halkbankasit fogadjuk!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik